Kamil>>> Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Mam takię jedno pytanie :?: Gdzieś kiedyś czytałem że są programy do robienia kopi MBR :arrow: Potrzebuję taki program bo trochę z win i linuxem ostatnio kombinuje a to nie jest dobre dla mojego dysku(raz już wszystko straciłem przez swoją głupotę :oops: ) Najlepiej żeby to był jakiś freeware bo nie mam ochoty nic kupować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość igrok Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 co? a poco tego kopje jak sie spiepszy to juz niema rady- dowidzenia... chyba ze chcesz tam loadera walnac... jak chcesz miec wina i [brzydkie określenie na linuksa]a to zainstaluj lilo nie w mbr tylko na poczatku partyji linuxowej... win automatycznie zapisuje mbr o reinstalacji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 Napewno kopie MBR moze zrobic Ranish Partition Manager, ale nie pamietam czy nie mial on jakis problemow przy uruchamianiu z WinXP (w razie czego pojdzie z dyskietki startowej) Mozna to tez zrobic spod linux'a za pomoca programu dd: dd if=/dev/hda of=/root/mbr-kopia bs=512 count=1 gdzie /dev/hda to pierwszy dysk (primary master), mozesz tez wstawic np. /dev/hda3 zeby zachowal Boot Sector z konkretnej partycji /root/mbr-kopia to sciezka gdzie ma zapisac MBR'a bs=512 to rozmiar bufora (buffer size), boot sektor ma 512 bajtow A przywracanie odwrotnie: dd if=/root/mbr-kopia of=/dev/hda bs=512 coount=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil>>> Opublikowano 15 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2003 No tak ale po nie udanej instalacji linuxa mbr jest zmieniony i dysk jest widziany jako unlocate i nic nie jest skasowane a żaden sys sie nie włącza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrczak Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 jesli masz Win Xp albo 2000 to jesli zwalil sie mbr to uruchamiasz tryb odzyskiwania z konsoli wpisujesz fixmbr i gra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...