Skocz do zawartości
PolandMET

Copper Radiator Mod By Polandmet

Rekomendowane odpowiedzi

hehe jak nie bylo zadnej lampki to bylo zle

Bez obaw to juz ostatnie. Jeszcze tylko kolowrotek ledowy Pelzaka do HDD i to bedzie koniec.

Maly update

"Kaloryfer" nocą....

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

PS. To jest wersja beta, wiec sie nie patrzcie na rozne rodzaje węży, wystajace kable itp.

Edytowane przez PolandMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

beda zlaczki katowe.

Jak mi kasy starczy to Bitspowery te kostki, a jak nie to kolanka miedziane niklowane (dotychczas mialem koloru miedzianego)

Kolor jest jeden, niebieski, tylko karty sa podswietlone na czerwono zeby sie wyroznialy, a DVD bedzie swiecil na czerwono tylko jak bedzie w srodku plyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój ojciec "wymyślił" układ znany już 50 lat temu, gratki :). Nie mam nic przeciwko temu, bo sam też bym tak zrobił, ale tak mnie trochę rozbawiło ta cała gloryfikacja z tego powodu :). Choć może to dla mnie jest tylko oczywiste ;)

Zazwyczaj kolorowych modów nie lubię, chyba że wymaga tego "temat". W Twoim przypadku jeśli nie dodasz tam zielonego i UV to będzie to ładnie się prezentować imo. W tej chwili rażą mnie jeszcze węże z kratką - wygląda jak ucięte z ogródka babci.. i to szare pudełko na mydło obok dvd...

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to inaczej zabrzmialo, ale chcialem napisac ze bez tego "znanego wszystkim" gadzetu bym tego nie zrobil, bo pomimo iz jestem elektrykiem po technikum to nie mam o tym zielonego pojecia. Znaczy DVD nie zjaralem, ale tego ukladu bym nie wymyslil. Wiec tu sie naleza dla Ojca podziekowania.

Mam jeszcze pare pomyslow w zanadrzu, radiator na HDD bedzie mial pare led i to narazie wszystko. Jeszcze dobre weze, markowe zlaczki skrecane aby sie przypodobac tym co wiedza co jest obecnie trendy. :)

Ale dobrze ze Ci sie to podoba bo jakos nikt nie chwali :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz ja tez nie lubie tego onanistycznego podejscia do UV kabelkow, neonkow i katod, jakis spiralek na wężach, ale blok z topem z plexi az sie prosi zeby go podswietlic. Na moim brakuje jeszcze jakiejs grawerki. A te topy na grafike uwazam ze sa po prostu zajebiste. Na zdjeciach to wychodzi przeswietlone natomiast z lampą wychodzi mdlo. W realu jest to o wiele bardziej wywarzone jesli chodzi o swiatlo. Jedyne co, to musze troche DVD przyciemnic bo za bardzo daje po oczach w stosunku do reszty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to inaczej zabrzmialo, ale chcialem napisac ze bez tego "znanego wszystkim" gadzetu bym tego nie zrobil, bo pomimo iz jestem elektrykiem po technikum to nie mam o tym zielonego pojecia. Znaczy DVD nie zjaralem, ale tego ukladu bym nie wymyslil. Wiec tu sie naleza dla Ojca podziekowania.

rozumiem ;]

Mam jeszcze pare pomyslow w zanadrzu, radiator na HDD bedzie mial pare led i to narazie wszystko. Jeszcze dobre weze, markowe zlaczki skrecane aby sie przypodobac tym co wiedza co jest obecnie trendy. :)

Gdybyś dopasował wizualnie hdd do dvd to było by lepiej

Ale dobrze ze Ci sie to podoba bo jakos nikt nie chwali :(

Nie jest to standardowa choinka raczej, a nawet jeśli są dwa kolory to imo czerwony z niebieskim się ładnie komponują, zwłaszcza przy chromowanym radiatorze. Tylko mówie, broń Boże dawać tam jeszcze zielony, UV i żółty jak niektórzy... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Gdybyś dopasował wizualnie hdd do dvd to było by lepiej"

===========

Wiesz problem jest tego typu ze z powodu ogromnej wtyczki pod grafe sie nic nie chce zmiescic. Juz nawet zlutowalem przeelotke na miekkim kablu ale poniewaz udalo mi sie znalezc taki eststyczny radiator ktory tam wchodzi pod grafe na styk to moze byc. Gdybym mial mozliwosc anodowania to bym go zrobil na szaro lub srebrno matowo jak obudowa DVD. Albo jeszcze lepiej, HDD wlozyc do takiej samej obudowy jak DVD ale nie da sie bo nie wejdzie a poza tym juz takich samych nie widze na Allegro.

Poczekajta na efekt koncowy, na o wiele lepsze zdjecia. Troche jest jeszcze do zrobienia. Jak chocby drugi obieg dla GPU z druga pompka i wlasna chlodnica z klimatyzacji. Wtedy to juz nie bedzie pierwsze lepsze WC :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech. Sie dzisiaj zajechalem :D

Zachcialo mi sie dorobic trzech petelek z rur 12tek do obecnego radiatora.

Powod:

+ wiecej rurki lepsze chlodzenie.

+ Z boku, obudowa ( system rur) bedzie zakrywala podzespoly, bo teraz wystaje DVD, grafika i zasilacz ponad strefe ktora wyznaczaja oplatajace je rurki.

Zostalo mi 12 kolanek fi12. Bylem w 5 sklepach, lacznie z Castorama i ... nigdzie juz nie prowadza rozmiaru 12. No mozna sie pochlastac. Na jakim zadupiu ja mieszkam :( tu niczego kupic nie mozna. I jak ja mam cokolwiek zmodowac ?

Naszczescie mialem te 12 kolanek a potrzebowalem..... 12 tyle ze byly z 2 roznych parafii i nie byly identyczne. Coz, w koncu mamy kryzys i nie mozna narzekac.

Jutro dodam jakas fote a w poniedzialek ida do niklowania i bede mial pewnie za tydzien akurat przed swietami. Teraz musze tylko zdobyc znow 1.2M rury fi28 zamiast kupowac pelne 2.5m zeby zrobic nowe, dluzsze poprzeczne uchwyty na rury.

Tylko jest jedna niewiadoma, czy to co zrobilem dzis bedzie pasowac idealnie do tego co juz jest. Chodzi o szerokosc i wysokosc dodatkowej czesci radiatora. No coz, wysokosci jestem pewien ale na szerokosc nie bardzo :D zobaczymy za tydzien.

UPDATE.

Oj no i sie doczekalem. Odsiecz nadeszla z ... indii. I powiem Wam ze w zyciu jeszcze takiej paczki nie widzialem a zamawialem juz rzeczy i z Maroka i nawet z Burkina Faso :D Karton zapakowany w material jak na worek, zaszyty na skrętke nitka i zalakowany lakiem jakby sam Han Tatarski to posylal :)

post-7690-1229348527_thumb.jpg

Edytowane przez PolandMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tak ucichlo, bo ja np z wytesknieniem na wersje final czekam. Xonar i grafa - dzielo pierwsza klasa. IMO swiecic sie moze nawet na 50 kolorow, ale wtedy, gdy wszystko pasuje, tak jak tutaj. Dvd tez fajnie zrobione i topy z plexi rowniez sie swietnie prezentuja. Powiem tyle, ze zaktualizuj pierwszy post, bo pierwsza wersja byla fuj, ta troche podbajerzona jest w pytke ladniejsza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja myslalem ze nikt nie czeka na moje dzielo :<

Powiem tak. Polowe kasy wydalem na narty w alpach i przy 100km/h prawie bym wjechal do kretyna co jechal w poprzeg stoku. skonczylo sie na zlamanych 4 palcach ale na allekomp budy nie dam bo 1 reka to sobie moge :)

A druga polowe kasy wydalem na czesci BitsPowera, blok NB/SB, zlaczki skrecane, kostki 90* plexi, krucce, radiatory na RAM :) wiec bedzie miodzio. Teraz jeszcze nie wiem czy robic osobny obieg dla grafiki, z druga papka. Ale paczka juz idzie wiec powinienem za miesiac sie chwycic roboty tym bardziej ze nowa plyta i proc juz poskladane i dziala. Nowy HD tez wiec jestem i dzialam, ale to potrwa i chyba zrobie nowy temat bo wtedy to bedzie juz w zasadzie zupelnie nowe dzielo. Nawet bedzie o 3 petle rurek wiecej dla zapewnienia lepszego chlodzenia.

tak wiec ten mod powstanie, ale to potrwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

według mnie przez te diody wygląda to jak taka biedacka szafka na filiżanki :E

imo jeżeli zdecydowałeś zrobić kompa trochę na retro, to wywal te diody,

albo pochromuj/ponikluj te miedziane rurki ;)

EDIT: ups.. nie zauważyłem - już to zrobiłeś, to fajnie ;)

Edytowane przez pastel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zrezygnowal z niebieskiego kolorku na rzecz czerwonego. Czerwonego tyle co jest na kartach styknie spokojnie, slicznie by sie wtedy prezentowala calosc (of korst po zmianie rurek porzadkach etc :P - jestem to w stanie dostrzec :D)

Najs! tak ogolnie :) Strasznie mi sie dvd podoba jesli o pomysl chodzi. Samo wykonanie znow..troszke rozbierznosci kolorystyczne. Jesli gora i dol jest niebieska, a boki na czerwono mrugaja, to czemu malutki led tez niebieski jest? Brak symetrii , niepotrzebny chaos kolorystyczny - jest niewskazany. Sam piszesz ze nie przepadasz za popularnymi choinkami, to przynajmniej sam nierobi choinki :P chcesz podswietlenie to 1 kolor , a ze czerwony dobrze pasuje do rdzawego koloru calej budy - ja bym w tym kierunku szedl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja lubie niebieski kolor

i nie mozna wszystko w 1 kolorze zrobic bo bedzie nudno. A tak karty na czerwono i takze blok GPU i weze i chlodziwo czerwone a CPU , weze i jego chlodziwo niebieskie wraz z podswietleniem. Bedzie to tworzyc dwa rozne obiegi o dwoch roznych kolorach. Takie jest zalozenie. Tym bardziej jesli bedzie osobny uklad dla GPU z druga pompka.

To tyle. W przyszlym tygodniu rozbieram kompa i sie biore :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi