Skocz do zawartości
vENiZE

Ffdshow A Kodeki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy jest jakakolwiek różnica między filtrami FFDShow, a 'prawdziwymi' kodekami?

Dokładniej rozwijając mą myśl - aktualnie jestem na 64-bitowym Łindołsie, zainstalowałem 64-bitowego MPC i 64-bitowe K-Lite'y, które obejmują jedynie ffdshow i kilka splitterów. No i koniec końców - zastanawiam się czy nie lepiej olać te wszystkie 'x64 version' i użytkować normalne kodeki w 32-bitowym odtwarzaczu.

PS.

Co to właściwie jest 'splitter', bo Wikipedia charakteryzuje raczej urządzenie telekomunikacyjne ;)

Edytowane przez Vidi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ffdshow na dobrą sprawę też zawiera "prawdziwe kodeki" ;). Vfw (Video for windows) interface się to zwie. Splitter to nic innego jak filtr DirectShow, który rozdziela strumienie (video, audio, txt) z kontenera (avi, mkv, ogm, mp4 itp).

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy jest jakakolwiek różnica między filtrami FFDShow, a 'prawdziwymi' kodekami?

Zwrot kodek uzywane jest dla opisywania polaczenia kodera i decodera okreslonego formatu.

Oczywiscie koder i decoder moga wystepowac rowniez oddzielnie.

Na dzien dzisiejszy kodek moze byc uzywany w roznych interfejsach:

- VfW - Video for Windows (np. VirtualDub).

- DirectShow (Duzo komercyjnych kodekow z tego kozysta np. Nero Recode).

- Wlasny interfejs (Videolan, mencoder).

Gdy mowimy tylko o DirectShow, kodeki okreslamy wtedy mianem filtrow. (np. ffdshow, filter dekodujacy strumienie w interfejsie DirectShow. uzywany np. w WMP 10).

Oczywiscie sa tez filtry umozliwiajace kodowanie. (Juz wspomniany Nero Recode)

Dokładniej rozwijając mą myśl - aktualnie jestem na 64-bitowym Łindołsie, zainstalowałem 64-bitowego MPC i 64-bitowe K-Lite'y, które obejmują jedynie ffdshow i kilka splitterów. No i koniec końców - zastanawiam się czy nie lepiej olać te wszystkie 'x64 version' i użytkować normalne kodeki w 32-bitowym odtwarzaczu.

Zostaw te wersje x64. Co do splitterow polecam Haali Media Splitter.

PS.

Co to właściwie jest 'splitter', bo Wikipedia charakteryzuje raczej urządzenie telekomunikacyjne ;)

Jak juz zostalo napisane i w sumie nazwa tez sugeruje, sluzy do rozdzielania strumieni z kontenera. Edytowane przez s0n1c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspolpracowywac to to powinno (o ile sam czegos nie namieszasz).

Ale poza CoreAVC to w paczce nic potrzebnego. (jak i cala paczka)

No ewentualnie CoreAAC, ale w ffdhsow jest elegancki libfaad2.

Edytowane przez s0n1c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co oznacza "Maximize SPDIF compatibility" (przy ustawieniach AC3)

Przy okazji guglowych łowów natknąłem się na http://strony.aster.pl/dejotpe/ffdskonfig.html

Bardzo przyjemna, choć jak podejrzewam odrobinę zdeaktualizowana stronka poruszająca całą problematyką FFDShow (niech się jeszcze okaże, że twórcą jest ktoś z PPC :D ).

Edytowane przez Vidi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vidi,

zainstaluj sobie vista codeck pack 32 i 64 i programy będą sobie korzystały z tego co będą potrzebowały w zależności czy masz playera 64 czy 32 bit.

Czyli jak mam w systemie 64bit player to beda korzystaly z tego co potrzebuja, a w jak bede mial 32bit player to juz nie? :lol2:

Sprawdzilem zawartosc tego packa i moge powiedziec tylko jedno: OMG!

Co to za codec pack, ktory ma w sobie instalacje jakis ikonek? :blink: (9MB zreszta).

Zreszta po co AC3 filter w paczce, jak ffdshow? (no chyba ze sam modul video, ale na to nie wskazuje bo nie widzialem zadnych decoderow audio).

Rasumujac, nic ciekawego.

Na dzien dzisiejszy jedynym codec packiem godnym polecenia jest CCCP.

Edytowane przez s0n1c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak mam w systemie 64bit player to beda korzystaly z tego co potrzebuja, a w jak bede mial 32bit player to juz nie? :lol2:

Co w tym smiesznego?

Nie da się łączyc 64 bitowych bibliotek z 32 bitowymi aplikacjami i odwrotnie. Windows x64 to praktycznie cos jak prawie 2 osobne systemy połączone w jeden.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co w tym smiesznego?

No jak tego nie widzisz...

Zreszta Dowcipow sie nie tlumaczy. :rolleyes:

Ponadto ffdshow zawarty w VCP x64 jest jeszcze fazie eksperymentalnej, tak wiec ja osobiscie bym tego jeszcze nie instalowal.

Takze testow porownawczych nigdzie nie umie znalezc. Ktos chetny na zrobienie tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzilem zawartosc tego packa i moge powiedziec tylko jedno: OMG!

Co to za codec pack, ktory ma w sobie instalacje jakis ikonek? :blink: (9MB zreszta).

Zreszta po co AC3 filter w paczce, jak ffdshow? (no chyba ze sam modul video, ale na to nie wskazuje bo nie widzialem zadnych decoderow audio).

Rasumujac, nic ciekawego.

Na dzien dzisiejszy jedynym codec packiem godnym polecenia jest CCCP.

32 player korzysta z 32 kodeków i 64 player z 64 kodeków ;>

ps. ten cccp jest 64 czy 32 bit, i jak sprawuje się 64 bit k-lite codec pack wie ktoś.

Edytowane przez VIRU$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.cccp-project.net/wiki/index.php?title=Main_Page

Supported OSs

Windows 2000 and above. This means:

* Windows 2000

* Windows XP

* Windows Vista

Yes, 64bit versions of Windows are supported (but not 64bit players!). If you use Windows 98/ME use the 2007-02-22 pack (the last one which supports 9x).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy FFDShow jakimkolwiek sposobem odtworzy WMV HD?

Może nie idealnie, ale ffdshow obsługuje wideo WMV9 i WVC1 oraz audio WMA9 - natomiast nie obsługuje (jeszcze) WMA9 Pro.

Poza tym ffdshow odpowiada jedynie za dekodowanie strumieni audio/wideo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi