Vadeer Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 No i śet sie zrobił, padł mi jeden wentylator na grafice (ten na jadrze). Dzialal a tu nagle jak sprawdzam czy goracy radiator to wentyl stoi. Nawet nie smierdzialo. No cush. Do poki nie kupie nowego to dalej nie bede testowal (potrzebuje 40x40 a o takie raczej trudno) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekk Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 Oki, zamienie ta karte na Radeona 9200 128bit 64m i problem bedzie z glowy, bo juz dosc stresu przez nia mialem. Co do 3dMarka 2001 to dzieki za wszystko, teraz juz wiem, ale jeszcze tu wroce ;). Zycze owocnego Overlockingu i wysokichh wynikow. Podaj póżniej wyniki nowej karty :wink: Ile musisz dopłacić :?: Musze doplacic 50 zl. Ale chyba sobie narazie odpuszcze, bo skopalem bios na plycie glownej (sam edytowalem i czarny ekran) takze lipa, ale jak zdobede ta karte to napewno pochwale sie wynikami (nawet jak nie bedzsie czym) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Mam kilka pytan odnosnie testowania pod 3dmarkiem: 1) jaki wplyw na wynik testu ma fakt pod jakim windowsem testujemy? ( w zasadzie chodzi mi o dwa 98 i XP) 2) jaki wplyw na wynik ma zasmiecenie kompa? 3) jaki wplyw ma wlaczony internet? 4) ile daje podniesienie magistrali FSB Moze ktos mi to wyjasni tak na oko w procentach. P.S. Najwazniejsze jest w sumie dla mnie pytanie 1 i 4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 ad 1 wydaje mi sie ze pod winxp bedzie ciut wiecej markow ale jak masz malo ramu to lepiej grac pod win98 ad2 roznica moze byc i z 200-300 pktow ad3 Nie wiem , mam caly czas wlaczony , ale pewnie niezauwazalny ( taki jak to ze pada deszcze :P ad4 oplaca sie bo daje sporo , duzo wiecej niz ogolne podkrecenie procka. timingi pamieci maja tez duzy wplyw na wynik. U mnie po podniesienu z 166 na 185 wzroslo o ponad 300 a moze i wiecej nie pamietam , w ut2003 w rozdzialce 1024x768x32 po zwiekszeniu fsb , podskoczyl wynik o 3 klatki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 ramu to mam jak w opisie: dwie rozne pamieci 256 DDR 2700 W biosie niby mam to ukryte menu i pisze tam jakie mam timingi (tak mi sie wydaje) ale nigdy ich nie zmienialem. Na czym polega ich zmiana, jak zrobic aby cos z tych pamieci wycisnac? Moze sa na to jakies zasady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 ramu to mam jak w opisie: dwie rozne pamieci 256 DDR 2700 W biosie niby mam to ukryte menu i pisze tam jakie mam timingi (tak mi sie wydaje) ale nigdy ich nie zmienialem. Na czym polega ich zmiana, jak zrobic aby cos z tych pamieci wycisnac? Moze sa na to jakies zasady? ten topic byl i jest poswiecony karcie r9000 a nie podkrecaniem ramu i proca .. polecam poszukac troche na forum a co do optymalizacji biosu to tu : http://www.pl.tomshardware.com/howto/20010..._tuning-18.html a reszta jest i to zreszt tez na forum zycze powidzenia i jak juz wszytsko wykrecisz daj wynik podziel sie spostrzeezeniami i luz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 jutro kupuje nowego wentyla na radka. na razie max to 7,5k (mam zasyfiony system i na razie brak czasu na instalacje od nowa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAVENSHEART Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Witam serdecznie To mój pierwszy raz na tym Forum,tak wiec prosze o litosc :lol: Forum juz troche przejrzalem,tematy przyklejone i dle żółtodziobów też. Jeśli chodzi o o/c athlona to teoretycznie jest juz w miare OK Ale mam pytanie odnosnie wlasnie Radeona 9000 (tylko że Pro-ale tochyba bez róznicy) Co najpierw podkrecamy pamiec czy rdzen,a moze nie ma to znaczenia? Pytanie chyba prozaiczne ale b.prosze o odpowiedz mam radka GIgabyte 9000pro2 128mb maya-dołaczony jest program V-TUNER co o nim myslicie P.S. Jak by cos to funkcje szukam znam :D sporo przejrzalem (chociaz nie wszystko-na to potrzeba troche czasu i spokoju) ale tej informacji nie znalazlem :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 W tym sek ze jest roznica ! Radeony 9000 pro kreca sie standardowo jak kazde inne karty bez zadnego kombiowania.Takze ten watek twojej karty nie dotyczy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tur Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Z ciekawości przetestowałem swojego Radeonika i jak się okazuje to całkiem nieźle wypada http://service.futuremark.com/compare?2k1=6616589 , jak będzie więcej czasu to spróbuje z niego wycisnąć 9k :D wow masz najlepiej podkreconego radka na forum .... gratulacje .. a jakie tam masz chlodzenie i pamieci napisz cos wiecej W końcu zabrałem się za kolejne testy mojego Radeonika, co w rezultacie dało nowy wynik http://service.futuremark.com/compare?2k1=6621378 .Udało mi się nieco podwyższyć taktowanie GPU na 315 mocując wiatrak 8x8 chłodzący tył karty. Natomiast pamięć na razie zostaje bez zmian na 522(dalej idzie, ale są małe artefakty) jak założę radiatorki to myślę,ze do 530 dociągnę a może i więcej :D . Jak widać na zdjęciach karta jest firmy Mint (tandetna firma ale jak widać potrafią coś czasem zrobić) na kościach Samsunga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavełek Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Wynik ładny prawie 9k :twisted: ja tylę nie pociągne na swoim procu :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavełek Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Z ciekawości przetestowałem swojego Radeonika i jak się okazuje to całkiem nieźle wypada http://service.futuremark.com/compare?2k1=6616589 , jak będzie więcej czasu to spróbuje z niego wycisnąć 9k :D wow masz najlepiej podkreconego radka na forum .... gratulacje .. a jakie tam masz chlodzenie i pamieci napisz cos wiecej W końcu zabrałem się za kolejne testy mojego Radeonika, co w rezultacie dało nowy wynik http://service.futuremark.com/compare?2k1=6621378 .Udało mi się nieco podwyższyć taktowanie GPU na 315 mocując wiatrak 8x8 chłodzący tył karty. Natomiast pamięć na razie zostaje bez zmian na 522(dalej idzie, ale są małe artefakty) jak założę radiatorki to myślę,ze do 530 dociągnę a może i więcej :D . Jak widać na zdjęciach karta jest firmy Mint (tandetna firma ale jak widać potrafią coś czasem zrobić) na kościach Samsunga Ta karta wykrywana jako HIS w 3D marku to jest HIS!!!!!! moja jest identyczna z wyglądu tylko ja mam Hynix 4ns i nalepkę "HIS" na wyjściu monitora :P :twisted: :o :lol: :D 8O nawet wszystkie nakleji na karcie w tych samych miejscach :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAVENSHEART Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 W tym sek ze jest roznica ! Radeony 9000 pro kreca sie standardowo jak kazde inne karty bez zadnego kombiowania.Takze ten watek twojej karty nie dotyczy! Dziekuje za odpowiedz ale to juz wiem z Forum,nadal natomiast nie wiem co krecimy najpierw rdzen czy pamiec- wydaje mi sie ze rdzen-ale chcialem sie upewnic - a poniewaz w tym topicu wszyscy "kreca" -to nie bde zakladal przeciez nowego tematu z taka drobnostka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 W tym sek ze jest roznica ! Radeony 9000 pro kreca sie standardowo jak kazde inne karty bez zadnego kombiowania.Takze ten watek twojej karty nie dotyczy! Dziekuje za odpowiedz ale to juz wiem z Forum,nadal natomiast nie wiem co krecimy najpierw rdzen czy pamiec- wydaje mi sie ze rdzen-ale chcialem sie upewnic - a poniewaz w tym topicu wszyscy "kreca" -to nie bde zakladal przeciez nowego tematu z taka drobnostka obojetnie podnos rdzen najpier co 10mhz jak juz dojedziesz do granicy stabilnosci (krzaki zwisy w 3dmarku) to sie zajmij pamieciami i w twn sposob uzyskasz maxymalne zegary na gpu i mem .... po karzdym podniesieniu czegokolwiek rob test w 3dmarku ..... powodzenia ps. jak wampir pisal ten topic cie nie dotyczy bo jakby r9000 bez pro sie tak krecil jak pro nikt by o tym kiergo topicu nie pisal . byly juz o tym tematy naprawde wystarczy poszukac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAVENSHEART Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Dziekuje szpak . Forum przegladalem,ale nie znalazlem konkretnej odpowiedzi.a po przejrzeniu ponad polowy topików z 9000pro-padłem :lol: (wczesniej przejrzaleo o podkrecaniu Athlona).-po prostu duzo rzeczy bylo dla mnie nowych. Jeszcze raz pozdrawiam i dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tur Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Następny dobry wynik http://service.futuremark.com/compare?2k1=6632681 Po zamontowaniu kolejnego wiatraka z boku karty (razem 3) rdzeń poszedł na 315 a pamiątki na 528 :D .Jednak, co mnie najbardziej zaskoczyło to wynik w nature 49.5Fps 8O ! Zaraz kolejne testy i może w końcu uzyskam upragnione 9k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 no no czyli nature jest od pamieci uzaleznione ...... czyli ktos mnie dogonil to mobilizuje do dzialania musze jakos oderwac ten radiator z tego rdzenia to moze pujdzie ponad 300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tur Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Już prawie...oto następny wynik http://service.futuremark.com/compare?2k1=6633051 ,dzięki nowemu chłodzeniu pamięci poszły na 528. Wieczorkiem kolejne testy. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 ale jedno mnie zastanawia mimo ze mamy bardzo zblizone kompy a ty masz duzo wyzsze taktowanie rdzenie i pamieci odpowiednio u mnie mem 25% a ty 32 % rdzen 20 % 26 % wiec roznica jest znaczna a wyniku jeszcze (kwestia chwili) nie masz ?? jak to jest masz zasyfiony sys ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tur Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 ale jedno mnie zastanawia mimo ze mamy bardzo zblizone kompy a ty masz duzo wyzsze taktowanie rdzenie i pamieci odpowiednio u mnie mem 25% a ty 32 % rdzen 20 % 26 % wiec roznica jest znaczna a wyniku jeszcze (kwestia chwili) nie masz ?? jak to jest masz zasyfiony sys ?? Moim zdaniem u Ciebie znaczący przyrost mocy daje wysokie fsb. U siebie tez tego próbowałem, ale skończyło to się wywaleniem systemu przy fsb 190(kopia sys. zrobiona ghostem poratowała sytuację :) )wiec wynika na to ,ze podobny wynik uzyskuje mając wyższe częstotliwości pamięci i rdzenia . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tur Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Udało się!!! Mój wynik to 9023 marki http://service.futuremark.com/compare?2k1=6634848 z pamiątkami na 549 i może by poszły więcej gdyby nie to,ze jak ustawie 552 to restartują się ustawienia na grafie, czy to jest jakaś granica? 8O Przy niższych taktowaniach pamięci był podobny wynik, więc chyba więcej nie dałoby się wycisnąć. Mimo to i tak jestem zadowolony :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavełek Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Mamy nowego króla wydajności :twisted: Szpak bierz się do roboty :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Udało się!!! Mój wynik to 9023 marki http://service.futuremark.com/compare?2k1=6634848 z pamiątkami na 549 i może by poszły więcej gdyby nie to,ze jak ustawie 552 to restartują się ustawienia na grafie, czy to jest jakaś granica? 8O Przy niższych taktowaniach pamięci był podobny wynik, więc chyba więcej nie dałoby się wycisnąć. Mimo to i tak jestem zadowolony :D :D :D BRAWO jestem pod wrazeniem ...gratuluje wyniku no ale pamieci to niezle przekreciles ... moge zapytac czym je chlodzisz ? tak w moim przypadku jakims straym pocietym radiatoresm czy zakupiles cos miedzianego ? i czym przymocowales ? bo ta moja tasma chyba jednak niejest zbyd dobra ... ale jeszcze wszystko pzedemna ... tak latwo sie nie poddam hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavełek Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Ja jakbym miał AXP 1700+ 0309 JUHB ładnie wykręconego to też 9 kafli bym pokonał :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tur Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Udało się!!! Mój wynik to 9023 marki http://service.futuremark.com/compare?2k1=6634848 z pamiątkami na 549 i może by poszły więcej gdyby nie to,ze jak ustawie 552 to restartują się ustawienia na grafie, czy to jest jakaś granica? 8O Przy niższych taktowaniach pamięci był podobny wynik, więc chyba więcej nie dałoby się wycisnąć. Mimo to i tak jestem zadowolony :D :D :D BRAWO jestem pod wrazeniem ...gratuluje wyniku no ale pamieci to niezle przekreciles ... moge zapytac czym je chlodzisz ? tak w moim przypadku jakims straym pocietym radiatoresm czy zakupiles cos miedzianego ? i czym przymocowales ? bo ta moja tasma chyba jednak niejest zbyd dobra ... ale jeszcze wszystko pzedemna ... tak latwo sie nie poddam hehe Dzięki Szpak! mam nadzieje,ze już planujesz jak tu wycisnąć jeszcze więcej marków ze swojej karty i tym samym przeskoczyć mój wynik :D Moje chłodzenie to tylko prowizorka,górny wiatrak chłodzi tylną część rdzenia a zarazem pamiątki, umieszczony 1 cm nad płytką.Drugi boczny nachylony pod kątem chłodzi radiator na GPU i resztę pamięci. W czym sam radiator też ma swój wentyl. Jak widać to styka nawet daje więcej niż sama karta wyciąga a radiatorki okazują się być zbyteczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 no spoko ..... jasne ze juz cos kombinuje ale jak narazie moje staranie legly w gruzach .. tz za wszelka cene chce oderwac radiator z gpu ... jest jakism klejem przyklejony i pewmnie nie jest to zaspecjalne ... i zalozyc cos lepszegoz pasta srebrna , jakby mi to dalo 10 mhz to by 9100 bylo jak nic ..... zamrazarka na fulla i 1 h i gowno nawet nie drgnie myslem ze oderwe go razem z gpu ale nic maolo co noza nie zlamalem ktorym podwazalem radiator ale to jeszcze nie koniec ... wnioskujac po twoim chlodzeniu masz zajebiste szczescie i jakis super egzemplaz radka tylko pozazdroscic a i jeszcze jaki maasz bios wersje i date ? ps. niezly bajzer w obudowie hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tur Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Burdelik to tam jest i to niezły :D . U mnie się bardzo łatwo zdejmuje radiator, wystarczy dogiąć zaczepy i posprawie, na razie jadę na białej paście zobaczymy potem. Wer biosu to 8004 datowana na 02/11/1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shade Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 no gratulacje bardzo ladny wynik ja tez sprobuje jak bede mial troszke czasu walnac jakis wiatrak z tylu grafy bo to jest niemoziwe zebym nie mogl 275 przekroczyc... ;p co do kleju na gpu to moj radiator jest na zatrzaskach a powiedzy nim a rdzeniem byla jakas lipna pasta zmienilem na taka ze srebrem ale jak widac niewiele to dalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavełek Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 no gratulacje bardzo ladny wynik ja tez sprobuje jak bede mial troszke czasu walnac jakis wiatrak z tylu grafy bo to jest niemoziwe zebym nie mogl 275 przekroczyc... ;p co do kleju na gpu to moj radiator jest na zatrzaskach a powiedzy nim a rdzeniem byla jakas lipna pasta zmienilem na taka ze srebrem ale jak widac niewiele to dalo Jakiś liiiipny egzemplarz masz :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Burdelik to tam jest i to niezły :D . U mnie się bardzo łatwo zdejmuje radiator, wystarczy dogiąć zaczepy i posprawie, na razie jadę na białej paście zobaczymy potem. Wer biosu to 8004 datowana na 02/11/1 no jak juz pisalem moja nie ma koleczkow a szkoda juz zrobilem mu radiatorek z koleczkami dorobionym a tu zonk ... a z tym biosem moze bys mi go podrzucil na meila co ? probowal ktos wgrywac bios od minta do szafirka ?? i do takiego na innej plytce ciekawe czy nie zaszkodzi ja sprawdze :D` Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...