Skocz do zawartości
szpak

Jak podkrecic r9000? -zobacz sam ...

Rekomendowane odpowiedzi

TUR---> mam ta opcje wlączoną "apply overclocking windows startup" a co do resetu to tak dla sprawdzenia ;D ....ale widze ze cos nie doczytales jak resetne kompa to ustawienia są przez chwile(patrzylem odrazu jak wlonczylem w RiveT) ile dokladnie to niewiem ....wiem ze wlonczylem 3dmarka skonyczylo sie wyniki 4700pts;/ patrze w Riva tuner i juz ustawienia zresetowane.

no faktycznie nie doczytałem ,przeczytaj moje wcześniejsze posty to zobaczysz ,ze miałem podobny problem ale to przy znacznie wyższych częstotliwościach (szukałem takich na których zegar nie wracał) może po prostu zmień bios na inny chociaż myślę ,ze to nie powinno mieć wpływu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam podobny problem jak got3n tylko włącze 3dmarka i waca na ustawienia 250/400

próbowałem też zmienić bios na szpaka i to samo

dodam jeszcze raz że na catalystach 3,4 (omega_2443 ) chodziło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam podobny problem jak got3n tylko włącze 3dmarka i waca na ustawienia 250/400

próbowałem też zmienić bios na szpaka i to samo

dodam jeszcze raz że na catalystach 3,4 (omega_2443 ) chodziło

bo ci sie ustawienia resetuja ... znaczy sie karty zrob tak jak pisal tur post wyzje jak tego nie zrobles do tej pory ...a jak nie to poczytaj posty z przed kilkuy stron i wszystko bedzie jasne

w tej chwili podkręcam powerstripem ale musi być cały czas włączony

i nie restuje mi ustawień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uzywam hogera ale jak go włacze to nie wykrywa DX9(colin3)

musze najpirw właczyć grę C3 potem wyjści ustawić w rive oc speed potem hoger i potem np colin3 i działa

jak to robie z autostartu to nima Dx9

mie już wkurfia dx9 ciągle problem już 3 miesiące z nim mam problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm dobra karte podkrecilem, ale cos sie pamieci slabo kreca i chcialem zalocy radiatorki.Mam takie samo ulozenie pamieci jak te na karcie Wampira i mam pytanie czym ono przymocowal?? to sa jakies druciki obkejone tasma?? ;D mozna to dzies qpic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm dobra karte podkrecilem, ale cos sie pamieci slabo kreca i chcialem zalocy radiatorki.Mam takie samo ulozenie pamieci jak te na karcie Wampira i mam pytanie czym ono przymocowal?? to sa jakies druciki obkejone tasma?? ;D mozna to dzies qpic?

robrajasz mnie, ile mozna włkowac o tym samym :evil: poszutaj w Szpaka postach ostatnio to komus tłumaczył ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

niestety nie mam juz r9000 mam teraz r 9100 ...za doplata 50 zł co mi sie wydaje rozsadne ..jest to sapphire 9100 64mb ram etrontech 3.5n taktowania sa takie o 250 rdzen i pamieci 230 (460) karta sie nawet fajnie kreci ..bez dodatkowego chlodzenia 285?270 w 3dmarku 10200 i dajek ne probowalem bo mi zasilacz wybuchl:) nie ma jak code shit ... dzis bede mial nowy to powalcze nad 11k mysle ze nie bedzie wiekszych problemow ..karta warta polecenia za 375 zł wersja box .. wyjscie tv tez laden no mi si ezdaje ze na radku 9k tym pierwszym bylo ciut lepsza ale moze to zludzenia hyhy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szpaku zalatw mi tez taka wymianke :), druga sprawa ja dalej siedze na tych smieciach "r9000:)" jak myslicie voltage agp do ilu przy oc zwiekszac 1,5-1,8 - slyszalem ze im lepiej karta zasilana gpu/mem, mozna wiecej wycisnac i szybciej zjarac hehe ...

Czemu śmieciach ?? 8) z szacuneczkiem prosze do tych kart sam bylem posiadaczem r9000 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

probowaliscie juz edytowac bios nowym bios editorem? podobno dodali obsluge radeona 9200, wiec i moze 9000 da sie cos wkoncu zrobic

Może zmoduje się 9000@9200 :lol: :lol: :lol:
wole miec jako 9000 bo 9200 sie troche schlamily
No fakt jest faktem że R9200 to taka lekka kicha :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdę mówiąc jest to wątek dla posiadaczy R9000 a nie R8500/91000

Poszukaj testów, zastanów się do czego chcesz kartę używać - "tylko" gry :) czy ,oże jeszcze podkręcić :D . Neiktóre droższe modele lepiej się kręcą, inne gorzej... twój wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no  faktycznie nie doczytałem ,przeczytaj moje wcześniejsze posty to zobaczysz  ,ze miałem podobny problem ale to przy znacznie wyższych częstotliwościach (szukałem takich na których zegar nie wracał) może po prostu zmień bios na inny chociaż myślę ,ze to nie powinno mieć wpływu

Czy jest jakaś logika w tym wracaniu ustawień w riva tunerze do fabrycznych ? Mi wraca przy 550 na pamiątkach. Ale wczoraj nie miałem czasu bawić się w sprawdzanie wyższych częstotliwości. Nadmienię, że jak tylko odpalę 3dmarka (bez zapuszczania testu) to od razu przy 550 wraca do defoultowych ustawień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak bys poczytal dokladniej kilka pierwszych stron tematu to wszystko bys wiedzial :)

a mianowicie Radeon 9000 ma zablokowanie taktowanie pasmieci jak i GPU na stale, tak ze do zapamietania przez karte nowych taktowan potrzebny ci jest programik o nazwie HOGER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak bys poczytal dokladniej kilka pierwszych stron tematu to wszystko bys wiedzial :)

a mianowicie Radeon 9000 ma zablokowanie taktowanie pasmieci jak i GPU na stale, tak ze do zapamietania przez karte nowych taktowan potrzebny ci jest programik o nazwie HOGER

Czytałem cały wątek - i niestety nie masz racji (przeczytaj końcówkę wątku uważnie).

Jak ustawię pamięci na 540 to wsio zapamiętuje bez problemu i po resecie kompa wsio jest podkręcone. Jak tylko wejdę na 550 to resetuje mi ustawienia do standardu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten post zostal stworzony dla was przyszlych overlokerow kart Radeon  

9000 (bez pro)  ktore byly uwazane za niepodkrecalne ...postaram sie z kilkoma "podkrecaczami" tej karty krok po kroku wytlumaczyc jak to zrobic i jaka karte kupic zeby uzyskac maxymalna wydajnosc w 3D  

*Porady w tym poscie zawarte ,wykorzystujesz na włsne ryzyko . Autr w zadnym wypadku nie odpowiada za straty lub uszkodzenie sprzet *

No to jedziemy ..

na poczatku potrzebujemy programu "Hoger" bez ktorego nic nie zdziałamy niestey..znajdziemy go na tutaj -->HOGER

wersja ktora jest dostepna na tej stronie działa tylko z systemami 9x ..aby działała z win 2000 i xp nalezy zmienic linijke kodu w taki sposob:

Aby Hoger zadziałał po Win XP należy zmienić 2 linijkę na  

c:windowssystem32driversati2mtag.sys  

ponieważ plik ati2mtag.sys w XP tam się właśnie znajduje

czy to dziła nie wiem ..rozne były zdania na ten temat ..ja mam win me wiec nie mam tego problemu ..

ok, mamy juz hogera teraz nalezałoby sciagnac jakis progrmam do oc. Ja polecam Rage 3d tweaker ...mozna go pobrac na tej samej stronie co hoger albo poszukac najnowszej werscji 3,8b (www.benchmark.pl)  

no zabieramy sie za podkrecanie ...jesli ktos nie wiej jak działa hoger to działa tak ;) uruchamiasz start , exit podkrecasz karte ..i znowu start i exit i juz :)  

Aby uzyskac dobre rezulty w oc nalzey zastosowac dodatkowe chodzenie w moim przypadku jest to wiatraczek na rdzen i radiatorki na pamiatki ..

Moja karta to Radeon 9000 od Sapphirka wyglada tak Dołączona grafika a pamieci na niej zstosowane to Hyniksy o czasie odstepu 4ns o takie Dołączona grafika

Karta ogolnie prawie niczym sie ni rozni od kart inntch producentow ..ale jak sie okarze w dzidzinie oc liczy sie producent  

Moja kreci sie z 250/400 na 300/490 wyzej juz wskakuja krzaki ...jak widac pamieci kreca sie przyzwoicie to jednak rdzen rozczarowuje ..przykładem moze byc karta Leona2000 ktory mam nadzieje opisze ja w tym poscie ..mu zegar rdzenia osiaga ponad 320 mzh ..

moja karta nie podkrecona osiagała wynik cos koło 7k a teraz jak widac ponad 8700 jes zadawalajacym wynikiem (compare w podpisie )  

kupuja karte r9000 nalezy zwrocic uwage na pamieci ja polecam hynix ale nie wszyscy moga sie ze man zgodzic  

W tym posice prosze posiadaczy swoich juz podkreconych r9000 o opisanie swojej karty ..co i jak a i moze jakies nowinki z tej dziedziny mile widziane ...

ps, jak ktos juz podkreci niech poda link do compare i napisze o osiagach

UBDATE : w dalszej czesc postu jest o przygodzie z biosem tz ze wydajnos karty jest zalezna od wersji biosu ..do tej pory nik tego nie zauwazył (dziekujemy wampirowi był pierwszym odwaznym ) ..z tego wynika ze bios w wersji 8.000 jest duzo szybszy od nowszych wersji ..roznica jest sporo jakies 300-500 punkow w 3dmarku 01 se zapraszam do przeczytania całosci zainteresowanych

UBDATE 2 :oto link do opisu karty wampira i opeeracji "bios"  OPIS KARTY WAMPIRA

UBDATE3 aby krecic pod xp 2000 nalezy to robic za pomoca RivaTuner taki przyjazny programik bez hogera itp ;]

cytuje specjalnie dla kolegi mostom

widzisz w pierwszym poscie szpaka jest mowa o programie hoger :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

A ja mam trochę inne pytanie - sorry jeśli już było.

Czy nikomu nie wyadje się dziwne że większość R9000 ma pamieci 4ns które są taktowane 400MHz?? Przecież powinny bez problemów chodzić na 500MHz - i dopiero później mogłyby być jakieś problemy.

Sam mam EtronTech'y i idą max. na 450MHz.

O co tu chodzi?? Czy moze są one traktowane niższym napięciem niż powinny?? Czy moze są to jakieś "lewe" sztuki ??

Czy ktoś się nad tym zastanawiał??

Proszę o wszelkie sugstie.

Pozdrawiam IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Czy nikomu nie wyadje się dziwne że większość R9000 ma pamieci 4ns które są taktowane 400MHz?? Przecież powinny bez problemów chodzić na 500MHz - i dopiero później mogłyby być jakieś problemy.

O co tu chodzi?? Czy moze są one traktowane niższym napięciem niż powinny?? Czy moze są to jakieś "lewe" sztuki ??

Pozdrawiam IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UBDATE3 aby krecic pod xp 2000 nalezy to robic za pomoca RivaTuner taki przyjazny programik bez hogera itp ;]

cytuje specjalnie dla kolegi mostom

widzisz w pierwszym poscie szpaka jest mowa o programie hoger :twisted:

A widzisz też końcówkę tego postu ? Mówię o programie riva tuner bo mam windowsa XP. Ludzie pisali już, że przy pewnych częstotliwościach (konkretnie powyżej 550) dla pamięci riva tuner resetuje się do ustawień fabrycznych. Na niektórych częstotliwościach powyżej 550 podobno chodzi, ale chciałem się dowiedzieć czy jest jakiś logiczny wzór opisujący na których chodzi a na których nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Pozdrawiam IGI

Ja mam etrontechy 4ns i jak w podpisie - chodzi bez problemu. Wcześniej miałem kartę też sapphira na kościach etrontech 4ns i 500 bezproblemowo dawały. Miałem też na kościach hynixa 5ns i trochę słabiej szły ale prawie do 500 dochodziło. Może sapphira karty mają możliwość tak dobrego podkręcania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi