Skocz do zawartości
szpak

Jak podkrecic r9000? -zobacz sam ...

Rekomendowane odpowiedzi

mam nadal problem z ta kartą  

już niewiem co mam zrobić

Jeżeli wszystko własciwie robisz to zostaje jeszcze zmiana biosu. pobróbuj z biosami podanymi na początku tego tematu.

no wreście ją podkręiłem

zrobiłem tak jak mówisz tylko na mój własny bios przerobiony przez radedit11d ( a niby tego się nie dało zrobić )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia juz se poradziłem ..

czytalem pierwsze pare stron i wszyscy pisale ze pod xp sie nie kreci :(

no ale najpierw rozpracowałem Hogera pod XP :)

a potem Vadeer pooinformował mnie ze najnowszym riva tunerem tez sie da.

Tak tez pozyczony r9000 ze standardowych 250/400 poszedł 280/500

ale rewelka to nei jest biarac pod uwage ze na gf3ti200 od gainwarda mialem 10187 3dsmarków w 2k1 a na tym radku ino 8100 :(

no ale moze ten exemplaz jest kijowy albo po przeróbkach byłby lepszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi tam wogóle nie chcą się kręcić pamiątki na tym radku. Mam teraz ustawione 250/200@300/200. Co podwyższe pamięć chociażby do 215, to w GunMetalu odrazu artefakty. Już prawiie namówiłem starszego, żeby bude otworzyć, to kupie jakies radiatorki albo te plastry stick-it, pewnie będą bezpieczniejsze i łatwiejsze w założeniu, radiatorków w sumie niewiem jak sie zakłada, bo jeszcze nigdy czegoś takiego nie robiłem, a to to przyklejasz i masz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nareszcie sobie kupilem moje wypatrzone radiatorki. W Angeli dalem po 13 zeta czyli jestem o 8 zeta do przodu w porownaniu z wysylka. Prezentuja sie fajne, tylko ten niebieski kolor przy zielonym laminacie karty :( . Jak znajde czas to zabiore sie za zmiany ale pewnie nie wczesniej niz za tydzien bo wtedy kupie nowego wentyla na procka. (podpis)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vo kupiles ?? jakie taktowanie stary ile za to dales ?? idz to wymieni to jaks wersja le albo no nie wiem ale tak teraz jak sobei pomyslame to napewno to jest 9000 a nie 9100 od supergrace czy cos takiego ?? oni mieli takie kosmiczne traktowania chyba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vo kupiles ?? jakie taktowanie stary ile za to dales ?? idz to wymieni to jaks wersja le albo no nie wiem ale tak teraz jak sobei pomyslame to napewno to jest 9000 a nie 9100 od supergrace czy cos takiego ?? oni mieli takie kosmiczne traktowania chyba

1st kupilem oem w sklepie kumpla

2nd napisane czestotliwosci w powerstripie pokazuje mi tak wiec napisalem

3rd zainstalowalem aida32 i wsio w porzadku tzn 230/400 :) bo na grafach to sie wcale nie znam :>

4th 220 PLN :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testowałem tą kartę kilka godzin

i zaczełem od wysokich ustawień jak coś nie poszło to zmniejszałem 0 parę Hz

ale zauważyłem że jak komp niedomagał(prawdopodobnie przez słabą zasiłkę) to nie wieszał się tylko wyłaczał monitor na 5-15 sekund przrywał w tym momencie dany test i później ponownie właczał monitor i leciał kolejny test

wydaje mi się że wtedy brał średnią od początku do momentu przerwania testu

no i chyba właśnie tak się wiechnoł na tym ostatnim teście (niewidziałem tego testu akurat byłem tam gdzie król piechotą musi chodzić)

a co do zegarów to 299.25 i 235(podczas testów dopiero ciołem radiator na pamięci więc wiecej się nie dało)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ! Szarpnalem sie ostatnio na radoslawa 9000 A-teka za 200zl . No i jak na te cene przystalo mam marna jakosc tv oraz pamiatki 5ns ,w zamian za to dostalem duzy (5000tys obr.) wiatraczek. Jako ze kozystam z w98 nie moglem zainstalowac nowszych driverow jak omegi rad_2622 i musialem do podkrecania starego hogera uzyc no i o dziwo 300 MHZ core i 450 MHZ pamiec ! Jeszcze radiator na mem bede zakladal i kilka mhz wiecej bedzie. Problem jest tylko z malym ale denerwujacym migotaniem/drzeniem obrazu w trybie 3D ( niezaleznie od czestotliwosci odswiezania monitora! ) . Nie wiem czego to wina ... driverow?... zasilacz (300w) raczej odpada bo bez problemu z wymagajacymi jak wiadomo herculesami 8500 oraz GF2 pracowal. Z pomoca driver cleanera odinstalowalem i jeszcze raz zainstalowalem omegi i nic ... Nie mial ktos czegos podobnego?

Maszinu : duren850 100fsb . k7s5a :) . 128sdr 100mhz . A-tek 9000 128bit 64mb 250/400

3Dmark2001 (normanie) : 4400 p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam coś takiego pod omegami z Catalystów 3.7.

Nie pomagają programiki wymuszające odświeżanie. Ciągle obraz lekko migocze (coś koło 60Hz) :?

Ponoć w Win XP można gdzieś wymusić częstoliwość, tylko nie wiem gdzie.

A wracając do kręcenia. Pobiłem swój rekord OC mojego HISa.

Z 250/200 @ 320/520 :twisted: Stwierdzono brak artefaktów.

Niestey wynik z 3DMark2001 wynosi tylko 9007 a na 305/490 miałem 9098.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wracając do kręcenia. Pobiłem swój rekord OC mojego HISa.

Z 250/200 @ 320/520 :twisted:  Stwierdzono brak artefaktów.

Niestey wynik z 3DMark2001 wynosi tylko 9007 a na 305/490 miałem 9098.

U mnie bez artefaktów jest 300/560 - wynik 9298. A spróbowałem kartę wrzucić na maxa - dałem jej 600 na pamiątkach - przeszedł cały 3dmark - tylko, że artefaktów było od liku - no i wynik przez to cieniutki - niecałe 9000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten moj Atkowy radek mnie zadziwia (pozytywnie i niegatywnie) : Drzenia i falowania obrazu nie usunalem za to 300 na core i uwaga... 490 na pamiatkach 5ns ! a jeszcze chlodzenia nie zamontowalem - Samsung sie dobrze spisal :wink:

Wyciskajac wszystko co w kompie bylo zamontowane osiagnalem skok:

Dzieki zmianie fsb ze 100 na 112mhz - w 3dmarku z 4400 na 4800 pointow

Po 20% podkreceniu grafiki TYLKO 5050 pointow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten moj Atkowy radek mnie zadziwia (pozytywnie i niegatywnie) : Drzenia i falowania obrazu nie usunalem za to 300 na core i uwaga... 490 na pamiatkach 5ns ! a jeszcze chlodzenia nie zamontowalem - Samsung sie dobrze spisal  :wink:

Wyciskajac wszystko co w kompie bylo zamontowane osiagnalem skok:

Dzieki zmianie fsb ze 100 na 112mhz - w 3dmarku z 4400 na 4800 pointow

Po 20% podkreceniu grafiki TYLKO 5050 pointow

Hynixy 5ns też nie są złe przy otwartej budzie tyle co u Ciebie tzn 245(490) normalnie pracuje na 237Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jest tylko z malym ale denerwujacym migotaniem/drzeniem obrazu w trybie 3D ( niezaleznie od czestotliwosci odswiezania monitora! ) . Nie wiem czego to wina ... driverow?... zasilacz (300w) raczej odpada bo bez problemu z wymagajacymi jak wiadomo herculesami 8500 oraz GF2 pracowal.

tylko i wylacznie wina zasilacza, kiedys tak mialem wlasnie z 8500. Zaloz 300W ale firmowy zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jest tylko z malym ale denerwujacym migotaniem/drzeniem obrazu w trybie 3D ( niezaleznie od czestotliwosci odswiezania monitora! ) . Nie wiem czego to wina ... driverow?... zasilacz (300w) raczej odpada bo bez problemu z wymagajacymi jak wiadomo herculesami 8500 oraz GF2 pracowal.

tylko i wylacznie wina zasilacza, kiedys tak mialem wlasnie z 8500. Zaloz 300W ale firmowy zasilacz.
To nie zasilacz bo na innym monitorze dziala - jezeli ktos moze cos poradzic zapraszam serdecznie pod ten link http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=586331 - pelen opis sytuacji

A wracajac do podkrecania mam inne pytanie czemu jak podkrece radka o 20% core i mem. to mam zaledwie 250 p-tow 3dmarka 01 wiecej ? ( 4800p. na ustawieniach 250/400 i 5050p. na 300/490 ) . Wiem ze moj sprzet (Du850.K7S5A.100Mhz fsb&128 MB sdram) jest cienki ale w koncu jak sie wstawi mocniejsza grafe to nawet 8000p. mozna smignac - wiec nie jest to znowu az takie wazkie gardlo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ od jakiegoś czasu próbuje podkręcić mojego radka a nie bardzo się na tym znam i nie wiem czego dokładnie mam użyć mam parę pytań:

Jak mogę sprawdzić jaki mam bios i jak go mogę zmienic??????????

Na jakiej wersji driverów najlepiej się kręci Radeona????

Mój radek to HIS 9000 64 mb ddr,przy 290480 wynik 7600 pkt,bez dodatkowego chłodzenia bez artefaktów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nareszcie uzyskalem 9000 markow, a nawet wiecej  :o . tutaj link do mojego compare (podkrecony i nie podkrecony radek i procek):http://service.futuremark.com/compare?2k1=7280845

Piknie. Ja jak wyczyszczę u siebie system to powinienem spoko do 9500 skoczyć. Ale to już niedługo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba wylaczyc synchronizacje pozioma bo tez tak mialem i pomoglo.(A-tek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi