Mario2k Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 Panowie ,tyle sie naczytałem w tym threadzie że aż mnie głowa rozbolała ;) Posiadam od 2 dni Radeona 9000 od HiS'a ten sam model ,na tych samych pamiątkach 4ns HynyX który prezentował Szpak niestety jak narazie moje pamiątki chodzą bez artefaktów max 433MHz :( Core za to bryka spoko na 290 ,było 305 ale po 30-40 minutach lubiał sie powiesić albo 3DMark wychodził do pulpitu , mój wynik w 3DMark2001SE tylko 8348pkt dodam że na podkręconym GF4MX440 315@480 miałem ponad 7800pkt , przyznam sie że oczekiwałem od tej karty co najmniej 1000-1100 pkt więcej niż na moim GF4MX :( Dziś założe radiatory na pamięci ,dobrze posmaruje pastą silverką i mam nadzieję na pamiątki pracujące bez artefaktów na 490MHz , dodam że zaraz po zainstalowaniu karty w systemie przez pierwsze 30-40 sekund po podkręceniu i testowaniu pamiątki chodziły na 480MHz bez Radiatorów ! ! może to dobry Znak , ;) ???? Prosił bym kogoś znającego sie dobrze na Radku 9000 aby zamieścił link do kilku rodzajów biosów , tak aby można sobie było potestować :) b.t.w Proszę was o info ,czy istnieje ryzyko że po flashowaniu biosu karty sie już nie da odratować. Pozdrawiam całązałogę R9000 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRo Opublikowano 11 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2003 nie abym sie czepial ale jest synchronizacja pozioma?Tak jak napisalem mialem problem i ta karta i jedyne co mi przyszlo na mysl to to zeby pokombinowac z synchronizacja, znalazlem odpowiedna zakladne i jakos niechciany efek zniknal. [karty jeszcze nie krecilem bo czekam na odpowiedna zasilke] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 12 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2003 Radiatorki założone a Testy mojego Radeona 9000 zakończone Max co wytrzymały moje pamiątki Bez Artefaktów to 477 MHz z artefaktami to nawet i 490MHz za to core tylko 278 chodzi na 285 ale lubi się powiesić po 20-30 minutach. Widzę że ta karta nie wyrabia przy najnowszych grach ,np. Halo zaczynam szukać wersji 9100 chodzącej co najmniej na 280/480 MHz Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loloferrari Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 Witam. Mam krótkie pytanie. Jak spowodować żeby przy każdym starcie windowsa karta była podkręcona, program rivatuner - najnowsza. Kręcenie jak najbardziej ale przy restarcie wraca na default Radek od Szafira 9000LE Atlantis na Etrontechach 4 ns (chyba :) ) Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 jest taki program gdzie w biosie ustawiasz co i jak w radku cos edit osobiscie sie bawilem radeontweaker ale tez niechcialo mnie to zapamietywac :(z 2 strony oba jaka mam grafe moze dlatego a tobie pojdzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 13 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2003 Ja to zrobiłem progsem RadEdit.exe wpisz w google to ci znajdzie ;) pierw testowałem stabilność ustawień potem zapisałem owe ustawienia w biosie , podczas wczytywania biosu do programu RadEdit.exe wyskakuje jakiś errror ale robiłem to 3x i wszystko chodzi cacy a bym zapomniał , przy podkręcaniu warto wyłaczyć w biosie opcje : AGP FastWrites u mnie pomogło w podkręcaniu pamięci na karcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astray Opublikowano 16 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2003 ej ludziska a zrobcie testy na 3dmarq 2k3 i porownamy, ja mam na zasmieconym systemie robiony na szybko test po drobnym OC grafy 1229 pointow :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
De łan Opublikowano 17 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2003 A ja na zaśmieconym(z 80GB zostało zaledwie 2 :) ) mam 1280pkt. Po O/C 295/225. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neuro Opublikowano 25 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2003 http://service.futuremark.com/compare?2k1=7368256 - link do mojego wyniku - test wykonany przed chwila na ustawieniach takich jak w podpisie. Jak na razie jest to najwiecej co udalo mi sie wycisnac z mojego kompa w 3D Mark-u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wit18 Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 ja mam konfiguracje jak w podpisie i w 3d marku 01 se 7400 bez żadnego podkręcania karty ( ustawienia default ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 26 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2003 3dMark2001 jest bardzo podatny na podkrecanie procesora wiec im bardziej procka podkrecisz tym bedzie lepszy wynik. Inaczej jest z 2003 tam miale roznice zaledwie 50 punktow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdowski Opublikowano 29 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2003 Co do Radeona9000 noPro od Gigabyte'a. Wersja bez VIVO. Znalazłem na karcie niedaleko śledzia switch SW1 i zastanawia mnie do czego może on slużyć. Może ktoś wie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
got3n Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Ja na swoim radku 9000 ma w 3dmarku 2001 SE 5433pkt(przy 282/216) na prcku kreconym na 1150mhz. Niestety po podkreceniu karty na 300/225 w 3d marku ten sam wynik ... widocznie proc za słaby ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 31 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2003 Co do Radeona9000 noPro od Gigabyte'a. Wersja bez VIVO. Znalazłem na karcie niedaleko śledzia switch SW1 i zastanawia mnie do czego może on slużyć. Może ktoś wie?ja chyba tez mam taka zworke (teraz mi sie nie chce zagladac) bo kiedys sie zastanawilem do szego to jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astray Opublikowano 2 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2004 http://service.futuremark.com/compare?2k3=1826836 Drobne obserwacje - krecenie rdzenia daje u mnie praktycznie zerowy przyrost punktow, a szkoda bo kreci sie ladnie z 250@320-325, o pamieciach nawet nie mowie bo porazka konkretna z 200 max bez artefaktow 222, nie wiem czy za male napiecie czy za wysokie timingi, ale kazdy mhz z pamieci daje mi dosc duzy przyrost, troche szkoda ze wiecej juz nie poleca. Wysokie taktowanie rdzenia daje naprawde ladny fillrate rzedu 1247.6 MTexels/s multitexture w marku 2k3 ale co z tego jak nie przeklada sie na punkty. Stery od ati rlz, omegi ssaja :> Po reinstalce windy 9k w 2k1 musi peknac, proc na 2,4ghz i wio :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaveN* Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 szpak nie ma szans zebys 11 k wyciagnal na radku 9ooo.... po prostu nie ma ;) watpie zebys wyciagnal 1o k robiac wszyskie testy..... Game 3 Lobby - High Detail 69.4 FPS Game 4 Nature 47.4 FPS Fill Rate (Single-Texturing) N/A Fill Rate (Multi-Texturing) N/A High Polygon Count (1 light) N/A High Polygon Count (8 lights) N/A Environment Bump Mapping N/A DOT3 Bump Mapping N/A Vertex Shader N/A Pixel Shader N/A Advanced Pixel Shader N/A Point Sprite N/A czemu tych nie robiles ? :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 ja juz tez nie robie tych pozostalych testow bo albo mi sie zdawalo albo wplyw na wynik koncowy maja maly. doslownie maly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astray Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 tak sie sklada ze nie maja zadnego wplywu :> jedynie testy z gier licza sie do punktacji, czyli pierwszych 7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaveN* Opublikowano 5 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2004 byc moze ;-) widocznie pomylilem sie . pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 no pipole chwalic sie swoimi wynikami bo az jestem ciekaw czy bede w pierwszej trojce: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=673326#673326 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad123 Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 witam, posiadam athlona xp2000+ i karte ATI radeon9000 bez pro i myśle że radeon ma złe ustawienia. Jakie mogą być maksymalne ustawienia dla tej karty tak aby nie poszła z dymem?? w tej chwili mam core=249,75 memory=202,50 czy te wartości sa za małe? Jezeli tak to prosze was o doradzenie ile moge mu bezpiecznie wpisać. z góry dzięki ps.radek nie ma dodatkowego chłodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 witam, posiadam athlona xp2000+ i karte ATI radeon9000 bez pro i myśle że radeon ma złe ustawienia. Jakie mogą być maksymalne ustawienia dla tej karty tak aby nie poszła z dymem?? w tej chwili mam core=249,75 memory=202,50 czy te wartości sa za małe? Jezeli tak to prosze was o doradzenie ile moge mu bezpiecznie wpisać. z góry dzięki ps.radek nie ma dodatkowego chłodzenia To sa standardowe ustawienia: 250/200. Moze myslisz ze pamieci maja za mala magistrale ale to sa pamieci DDR wiec jest to w rzeczywistosci podwojone. Co do pytania ile mozesz ustawic aby bylo bezpiecznie. Nie żartuj sobie kolego. Bierzesz program do podkrecania, 3dmarka i sprawdzasz. na poczatek mysle ze mozesz dac 280/230 i zobacz czy sa krzaki w 3dmarku. Jak sa to zmniejszasz o 2mhz jadro i pamieci a potem sprawdzasz dalej. jak nie ma krzakow to mozesz dac wiecej ale bez chlodzenia dodatkowego to watpie aby tak bylo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 witam, posiadam athlona xp2000+ i karte ATI radeon9000 bez pro i myśle że radeon ma złe ustawienia. Jakie mogą być maksymalne ustawienia dla tej karty tak aby nie poszła z dymem?? w tej chwili mam core=249,75 memory=202,50 czy te wartości sa za małe? Jezeli tak to prosze was o doradzenie ile moge mu bezpiecznie wpisać. z góry dzięki ps.radek nie ma dodatkowego chłodzenia Tak jak napisał Vadeer - to są standartowe ustawienia. A co do maxymalnych - musisz testować - jak nie masz krzaków i zwisów w 3dmarku to wsio o.k. - możesz podkręcać dalej. Ja u siebie dojechałem do ustawień jak w podpisie - mam jeszcze lekki zapas ale go odpalam tylko do testów - w gierkach mi takie ustawienie starczy. Co do chłodzenia to chodziło o radiatory na pamięci i ewentualnie cooler na radiator na GPU - chociaż nie za dużo on daje - przynajmnjiej w moim przypadku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad123 Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 dzieki,bede testować jak sie sfajczy do sie pochwale :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 12 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2004 jak sie sfajczy do sie pochwale :DSzanse sfajczenia karty masz raczej nikkłe - jak dasz za wysoko to po prostu się zawiesi albo zacznie sypać błędami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir-simon Opublikowano 16 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2004 Witam dzis udalo mi sie podkrecic pamieci v-data,karta ati radeon 9000 z 400Mhz na 533Mhz.procesora narazie nie krece bo nie mam odpowiedniego chlodzenia Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erbs Opublikowano 17 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2004 To ja mam pytanko dotyczące radków 9000PRO. Kiedyś był taki program do kart nvidii, którym można było zciągnąć bios z karty, zmienić taktowania, a potem sflaszować programem do flashowania kart - czy istnieje coś takiego do kart ATi :?: Pytam ponieważ nie lubie podkręcania softwarowego - windows odpala się, ale na początku ekran musi mignąć i jakoś mnie to nie przekonuje - taktowania w biosie to taktowania w biosie. Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glowa666 Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 erbs : naprawdę warto czasam zajżeć do dziełu FAQ - tam masz obszerny artykuł o zmianie tektowań w biosie i te de. Artykuł sprawdzony - ja swojemu R9000 ustawiłem w biosie 276/216 - i działa :D Mój wynik w 3D03 to 1206 pkt, procek athlon1@1.1 GHz, 256 MB Ram DDR, K7s5a, Radek 9000 @ 307/223. Na defaultowym ustawieniu karty mam 1100 pkt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad123 Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 witam, posiadam athlona xp2000+ i karte ATI radeon9000 bez pro i myśle że radeon ma złe ustawienia. Jakie mogą być maksymalne ustawienia dla tej karty tak aby nie poszła z dymem?? w tej chwili mam core=249,75 memory=202,50 czy te wartości sa za małe? Jezeli tak to prosze was o doradzenie ile moge mu bezpiecznie wpisać. z góry dzięki ps.radek nie ma dodatkowego chłodzenia Karty nie spaliłem ale dużo z niej nie wykręciłem bo za każdym razem wraca do podstawowych ustawien i przy 279 memory widoczne są już jakieś dziwne kreski na pulpicie.W każdym bądz razie na standardowych ustawieniach core=249,75 memory=202,50 w 3Dmarku2003 uzuskałem 1006 3dmarków.A jak zaczołem kręcić opcjami i czym sie dało to wyszło 487 3dmarków :lol: . Mam pytanie co do zapamiętania ustawięń czy wystarczy program radedit.exe czy po użyciu go trzeba jeszcze coś innego zrobić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 19 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2004 Karty nie spaliłem ale dużo z niej nie wykręciłem bo za każdym razem wraca do podstawowych ustawien i przy 279 memory widoczne są już jakieś dziwne kreski na pulpicie.W każdym bądz razie na standardowych ustawieniach core=249,75 memory=202,50 w 3Dmarku2003 uzuskałem 1006 3dmarków.A jak zaczołem kręcić opcjami i czym sie dało to wyszło 487 3dmarków :lol: . Mam pytanie co do zapamiętania ustawięń czy wystarczy program radedit.exe czy po użyciu go trzeba jeszcze coś innego zrobić?? Program rivatuner w zupełności ci wystarczy - jak w nim ustawisz parametry i zaznaczysz odpowiednie opcje to będzie trzymał podkręcone wyniki. A co do słabego podkręcania - jak masz już kreski to ci pamięci nie wyrabiają (albo załóż radiatory na nie, albo zwiększ wentylację budy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...