Skocz do zawartości
robowsky

Geforce 9600 GT / GSO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nurtuje mnie taka myśl czemu model 9600GT Turbo Force Gigabayta jest tańszy od innych modeli 9600GT tego producenta?

Wszak posiada on zaj*** rozbudowane chłodzenie fabrycznie podniesione zegary (720,1800,2000), posiadam tą kartę i przy przewiewnej obudowie w stresie mam 55-60 na karcie co uważam za dobry wynik, mój poprzedni 6800GT@Ultra 60 stopni miał w spoczynku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://kdo.pl/product_info.php/products_id/27396

Jeśli zauważycie jeszcze jakieś zniżki walcie bez wahania :_)

Z odrobiną szczęścia spadną może nawet do 350 do końca miesiąca. I nie, nie mam nadziei za matkę :)

Edytowane przez Palato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlopaki tak na szybciora - opłaca się brać Gainwarda Golden Sample (lepsze chlodzenie - heat pipe, takty 700/2000) za 430 zł? Jaki problem? nie ma gwary :/ Tzn jest, ale za granicą :(

Edytowane przez Bombay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol mysle, ze nie jak za 390 zl masz z gwara (no ale ver. stock)

hmm... zastanawiam sie nad tym Gainwardem, 390 zl to jak za darmo lecz nie wiem czy czasem jeszcze troche nie poczekac - moze inne tez spadna

@EDIT

jednak zamowilem :) mam nadzieje, ze zasilacz da rade :)

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak przyjdzie do mnie to powiem co i jak :) - a co do obnizki cen to pewnie innych firm jeszcze stanieja, lecz Gainward juz od jakiegos czasu ma zawsze najtaniej :]

no i 8600GT Sonic+ sa jeszcze za te 260-270 zl wiec tylko 120-140 zl mniej niz za tego 9600GT

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8600GT Sonic+ to powinny teraz nówki kosztować około 200 zł MAX.

No ale w sumie na naszym kochanym polskim rynku to jest niemożliwe... Bo w końcu trzeba sprzedać jeszcze te zapasy magazynowe 7600GT na allegro za 250 zł...

Wszystko fajnie, nowe karty bardzo szybko tanieją, a ceny starych się utrzymują i potem dochodzi do sytuacji, gdzie używany 8600GT Sonic+ jest w cenie 7600GS :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8600GT to jest to samo co 8600GT Sonic+ a różnica w cenie 60zł, także nie warto przepłacać

8600GT Palit nówka kosztuje 205zł

Nie licząc innych pamięci i jesli sie nie myle to wyzszego napięcia na rdzeniu- wieksze takty mozna osiągnąć bez modów to faktycznie to samo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

memki dają 200 pkt w Marku05 (1600 -> 2100), a napięcie 1.45v (Sonic+) można osiągnąć ołówkiem. Pozatym jak jest dobra sztuka non-Sonica to można osiągnąć większe taktowanie rdzenia na 1.35v niż Sonica+ na 1.45v. I tak mnie nie interesuje żadne napięcie <1.6v więc i tak trzeba zrobić vmoda :) To tyle.

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie, nowe karty bardzo szybko tanieją, a ceny starych się utrzymują i potem dochodzi do sytuacji, gdzie używany 8600GT Sonic+ jest w cenie 7600GS :mur:

Wiesz, dochodzi jeszcze jeden aspekt z kartami 7xxx. Jak dalej będą TAKIE problemy, to karty z tej rodziny będą w cenie dość długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam coraz większy mętlik w głowie. Już miałem brać MSI 9600GT (tą z czerwonym chłodzeniem) ale zabrakło. No to chciałem kupić ASUSA ze względu na ciche chłodzenie i duży potencjał OC. No ale cena 500zł na tle takiego Palita czy Gainward jakoś taka mało atrakcyjna. Ostatnio natomiast znalazłem coś takiego:

http://www.gral.pl/preview/Gigabyte/GeForc...PCI-EZalman_44/

Tylko nic nie wiadomo na temat tej karty. Jak się spisuje ten ZALMAN? Jak wygląda OC?

Co teraz robić, kupować jak tak to jakiego? Czy czekać na dalszy spadek cen?

Edytowane przez Daniel007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny jeszcze spadną i jest to zapowiedziana obniżka , a powodem jej jest zbyt mała różnica w cenie między 9600gt vs 8800gt.

i pomyśleć że pod choinkę ludzie z uśmiechem na ustach płacili 1000 zł za 8800GT, a cztery miesiące później mamy za niespełna 400 zł porównywalną konstrukcję :) auć!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, dochodzi jeszcze jeden aspekt z kartami 7xxx. Jak dalej będą TAKIE problemy, to karty z tej rodziny będą w cenie dość długo.

Nie znam az tak dobrze angielskiego, zeby to wszystko skminic, ale ja rowniez mam jakis problem w UT2004 na kartach 8800GT, a pozniej 8800GS. Poprostu na niektorych mapach, gra zachowuje sie, jakby jej calkowicie brakowalo ramu (a w karcie zajmuje moze 120MB), przy szybszym obrocie myszki, nastepuje potezne "szarpniecie" i chwile trwa jakby dogrywanie nowego kawalka mapy. Jest to bardzo uciazliwe i nie wiem jak sobie z tym poradzic. Na roznych sterach to samo. Na wczesniejszej karcie X1950PRO nie bylo nigdy najmniejszego problemu, a na serii 88xx juz jest.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee... widze, ze juz z paru sklepow zniknely te tanie 9600GT - nawet z allegro :)

chyba poszly jak cieple buleczkim, mam nadzieje, ze moja dojdzie :]

i btw. karta ma 2x DVI bo chodzily pogloski, ze ma 1

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - zakupiłem MSI NX9600GT OC 512MB DDR3 HDCP OVERCLOCK Klik i nurtują mnie dwa problemy - może ktoś pomoże je rozwiązać?:

- w 3dmarku 05 na moim konfigu mam ok. 15800 - i wydaje mi sie to troszeczke za mało - co tym sądzicie?

- martwi mnie też temperatura - 50 stopni idle i 70-72 w stresie ( buda stara i średnio wentylowana - 120 fander z przodu oraz 80 z tyłu) a ponoć ten model ma dobre chłodzenie - lepsze niż standartowe więc temperatury powinny być odpowiednio ok. 35 i 50 stopni.

Z góry dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - zakupiłem MSI NX9600GT OC 512MB DDR3 HDCP OVERCLOCK Klik i nurtują mnie dwa problemy - może ktoś pomoże je rozwiązać?:

- w 3dmarku 05 na moim konfigu mam ok. 15800 - i wydaje mi sie to troszeczke za mało - co tym sądzicie?

- martwi mnie też temperatura - 50 stopni idle i 70-72 w stresie ( buda stara i średnio wentylowana - 120 fander z przodu oraz 80 z tyłu) a ponoć ten model ma dobre chłodzenie - lepsze niż standartowe więc temperatury powinny być odpowiednio ok. 35 i 50 stopni.

Z góry dzieki za pomoc.

Witam

też mam tą kartę temp w idle 25-28 C a przy obciazeniu max 46 (podkręcona 720 core /1820 shader/1083 mem). Buda dobrze chłodzona (2x 90 mm przód + 2 x 90 tył , 120 mm zasilacz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

też mam tą kartę temp w idle 25-28 C a przy obciazeniu max 46 (podkręcona 720 core /1820 shader/1083 mem). Buda dobrze chłodzona (2x 90 mm przód + 2 x 90 tył , 120 mm zasilacz)

A ile wyciągasz w 3dmarku 05? i czy słabsze wnetylowanie budy ( chyba aż tak żle z wentylacją mojej nie jest) może powodować różnice ponad 20 C ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wynik chyba w normie, ja mam 16200 na podobnej konfiguracji, co do temp to nie wiem ale ponoc to chlodzenie msi jest wydajne, u mnie max to 60 stopni na ref wiatraku przykreconym do 60%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi