Skocz do zawartości
robowsky

Geforce 9600 GT / GSO

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego przy 9600gt opartym na ref. PCB vmod jest nie możliwy ??

Bo REF pcb ma OVP (over voltage protection), którego się nie da ominąć i które jest bardzo nisko względem standardowego napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam trafiła mi się tanio wersja 9600GT od Asusa z normalnym chłodzeniem, pobawiłem się programem załączonym z kartą SmartDoctor i z OC poszła do końca suwaków rdzeń 800-2000-2200...z c2d e6400@3.3 w marku 06 równe 12000pkt. Lance ty jakim programem kręcisz? Może jeszcze coś wyduszę z niej hehe.

Co do Asusów to mamy dwa PCB niebieskie i zielone czy oba są ref?? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa niebieskie i oba są ref - mają tylko inny kolor, układy na PCB i ich rozplanowanie identyczne jak na zielonym ref ;]

A program to ofc Riva Tuner.

Jak masz chwilę czasu, to prosiłbym o fotę z vMema. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie czy da rade grać w 1280x1024 w Crysis na HIGH ?, bo testy mnie nie przekonują jakoś.

Chciałbym usłyszeć od posiadaczy jak to jest w real'u

Jest ktoś kto miał 8800gt i 9600gt.

W sumie mam kase na 8800gt, ale z drugiej strony rozdzielczość max to 1280x1024, więc nie wiem czy dopłacać te 150zł do 8800gt.

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie czy da rade grać w 1280x1024 w Crysis na HIGH ?, bo testy mnie nie przekonują jakoś.

W sumie mam kase na 8800gt, ale z drugiej strony rozdzielczość max to 1280x1024, więc nie wiem czy dopłacać te 150zł do 8800gt.

Dzięki.

W/g mnie warto doplacic, chociazby po to, zeby plynnie pograc na very high (pod dx9).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Da się pograć. Osobiście gram w 1280x1024, all na High + AA off i jest znośnie ;) Czasami spadki do 25 fps, ale ogólnie przez 90% gry mam ponad 35 fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam. Jakbym komuś opchnął 88GT za 600 zeta Dołożył te 300 i wziął 2x9600GT? Myślicie ,że to by się opłacało.? Chodzi mi o wydajność w grach jak Crysis.

Planuje wymienić niedługo mobo wraz prockiem, więc myślę też nad SLI. Na początek coś taniego. Nie wiem czy opłacało by się dokupować drugi 8800GT czy tańszym kosztem wziąć 2x96GT. Teraz bym miał jeden 9600 GT w kompie na starej płycie w oczekiwaniu na nową i do tego Q9450 właśnie. Wydaje się to trochę nielogiczne,ale cena 8800GT wciąż spada i wolałbym już teraz na dniach się go pozbyć póki coś jest jeszcze wart.

Niewielkim kosztem bym miał i tak chyba wydajniej. Oczywiście w grach co dobrze obsługują SLI. W sumie mógłbym wziąć samego procka do tej MSI , ale w SLI to raczej na niej się nie pobawię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że nie ma lepszej karty od 8800GT... Niby jest GTS 512 i GTX/Ultra. Ale są one o wiele droższe od GT, a wydajniejsze o 10% ? Za to SLI z 9600GT jest wydajniejsze od 8800 Ultra, a 96GT można też podkręcić... Także IMO 96GT SLI jest dobrym wyborem.

Taka gadka, że lepiej dozbierać do lepszej karty jest dobra w przypadku gdy ktoś myśli nad SLI z np 7600GT, 8600GT i kart ich pokroju.

EDIT:

vMEM mod dla Galaxy 9600GT ;)

Dołączona grafika

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witajcie, planuje na dniach zakup 96gt, czy 360W chief da rade z linia +12V/17A czy lepiej sie zaopatrzyc w jakiegos modecoma ?

wyczytalem ze niby pociagnie ale wlasnie znalazlem test na benchmarku i tam napisali ze wymaga min 27A, ale tez trzeba brac korekte na to co tam czasami pisza, ktos juz o to rowniez pytal w temacie ale nie uzyskal odpowiedzi

wesolych swiat :)

Edytowane przez remek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uciagnie... 27A to przesadzone :P ludzia myka C2D+8800GT/GTS na MC 350W to taki 9600GT powinien pojsc na tym szefie :)

a jak nie pojdzie to dopiero wtedy bys wymienil zasilacz, przeciez od razu nic sie nie spali...

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witajcie, planuje na dniach zakup 96gt, czy 360W chief da rade z linia +12V/17A czy lepiej sie zaopatrzyc w jakiegos modecoma ?

wyczytalem ze niby pociagnie ale wlasnie znalazlem test na benchmarku i tam napisali ze wymaga min 27A, ale tez trzeba brac korekte na to co tam czasami pisza, ktos juz o to rowniez pytal w temacie ale nie uzyskal odpowiedzi

wesolych swiat :)

A jaka reszta sprzetu ? Ten zasilacz na linii 12v moze dac max 204W, wiec to duzo nie jest, biorac pod uwage, ze byle podkrecony 2160 do 3ghz zjada ze 100W+... a dolicz reszte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, daje 204W na 12V

chcialbym wlasnie kupic takiego E2160 i krecic ale nie wiem czy nie warto dolozyc do core 2 duo :unsure:

reszta to 2G ramu, dysk 250, plyta gigabyte p31

wiec piszesz ze malo moze byc <_<

kupuje wszystko w sklepie internetowym i nie wiem wlasnie czy tez wziac ten zasilacz bo zeby pozniej znowu nie placic dodatkowo za przesylke jak sie okaze ze chief nie da rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

9600 GT.

Wlasnie. Od dluzszego czasu chodzi mi porownanie 8800Gs vs 9600GT. Zna ktos test tego typu? Czemu o tym marudze? Bo ceny sa podobne a specyfikacje lekko roznia sie :

-8800GS to 96sp , nizsze zegary , wezsza szyna do 192b oraz 384mb

-9600GT to 64ps (a wiec jednak mniej) ale wyzsze zegary , wyzsza szyna i wiecej ramu bo 512.

Od dluzszego czasu zastanawiam sie nad tym , ale cos nie moge nadziac sie na jakis dobry test , ktory poruszalby tylko te zagadnienie.

Help :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie. Od dluzszego czasu chodzi mi porownanie 8800Gs vs 9600GT. Zna ktos test tego typu? Czemu o tym marudze? Bo ceny sa podobne a specyfikacje lekko roznia sie :

-8800GS to 96sp , nizsze zegary , wezsza szyna do 192b oraz 384mb

-9600GT to 64ps (a wiec jednak mniej) ale wyzsze zegary , wyzsza szyna i wiecej ramu bo 512.

Od dluzszego czasu zastanawiam sie nad tym , ale cos nie moge nadziac sie na jakis dobry test , ktory poruszalby tylko te zagadnienie.

Help :razz:

http://en.expreview.com/2008/02/23/geforce...review/?page=13

EDIT: Ups, tu jest porównanie do 88GS z większą ilością RAMu.

Edytowane przez WoDzU_2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

http://en.expreview.com/2008/02/23/geforce...review/?page=13

EDIT: Ups, tu jest porównanie do 88GS z większą ilością RAMu.

Heh , wedlug tego testu 8800GS z 768MB ramu jest praktycznie tym samym co 9600GT - roznice sa minimalne , a jesli tak to wedle tego testu 8800GS z 384MB bedzie wolniejszy , wiec kwestia doplaty nadal nie wyjasniona , bo nie wiadomo o ile bedzie wolniejszy , czy te 128mb przelozy sie na cos czy nie. :|

Yogi , tak - podalem to miedzy innymi wyzej , dlatego chcialbym zobaczyc taki test. Palit 9600GT jest praktycznie w cenie 8800GS , bodajze Asusa. Z tym ,ze Pality sa zawsze tansze :|

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że nie ja jeden stoję przed takim wyborem :lol:

Na razie bardziej skłaniam się ku 8800gs bo jest po prostu tańszy (tutaj mam na myśli aukcje) - bo za 400zł 9600 nie kupie. A różnica między kartami na pewno nie jest warta różnicy w cenie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie gdyby focus zrobil porownanie 8800GS i 9600GT :) - czytalem, ze raczej bedzie, ale nie wiadomo kiedy ;/

i z tego co tez udalo mi sie zauwazyc, to chyba jak narazie 9600GT wiecej nie spadnie z ceny (ostatni raz cena spadla tydzien temu, jak narazie wszystko stoi a nawet w niektorych sklepach o pare zl poszla do gory)

wersje stock 450-500 zl

wersje podkrecone 500-550 zl

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konfrontacja 9600GT vs 8800GS , daje nam to remis ale ze wskazaniem na GT.

Cichsze fabryczne chłodzenie -a wielu userów go nie wymienia- to duża zaleta,podobnie jak 512MB VRAM i przyzwoita wydajność nawet bez OC.

Gorzej ,jeśli ciche chłodzenie nie spełni wymagań gdyż i tak będzie za głośne ,ale za dodatkową sumę mamy wyższe takty i więcej pamięci.

Także chętnie bym zobaczył takie porównanie(zegar w zegar oczywiście), póki co 9600Gt w ogólnym rozrachunku jest lepszą kartą od 8800GS,niekoniecznie( i nie zawsze) szybszą, ale jednak lepszą- z powodów wymienionych powyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do porownania GS 384MB vs 768MB, to juz zapodaje, tylko znowu podejrzewam, ze wersje z mniejsza iloscia ramu wzieli rowniez z mniejszymi taktami, bo nigdzie nie napisali ile miala, wiec pewnie tyle ile w tabeli... a takie porownanie to o kant d... rozbic. No i rozdzialki z deka wysokie.

Dołączona grafika

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi