SGJ Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Uzywam cały czas tylko zdaje sie ze nie mialem jeszcze takich nosników. Poza tym juz chyba dodatkowo ze 2 razy go flashowałem zeby obslugiwał prawidłowo nowe płyty bo mial problemy z wykrywaniem prawidłowych predkosci na nowych płytach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Chciałem wykonać dla Was test płyty BenQ DvD-R 16x w CDSpeed'zie jak mówicie ze na nagrywarkach LG ten test nie ma sensu to niestety nie będę robił testu ;( Nie jestem mądry z tych waszych testów, nie wiem na co trzeba zwracać uwage przy tym teście uwage? Macie może jakiś poradnik itd? Jakie płyty polecacie płyty DvD-R i DvD-R? Co z tymi Benq? Dobre płyty opłaca sie je kupować? Czekam na odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Pózniej przepale coś na BENQ -R bo mam ich duzo a jeszcze na nich nei paliłem to od razu przetestuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Uzywam cały czas tylko zdaje sie ze nie mialem jeszcze takich nosników. Poza tym juz chyba dodatkowo ze 2 razy go flashowałem zeby obslugiwał prawidłowo nowe płyty bo mial problemy z wykrywaniem prawidłowych predkosci na nowych płytach. Tyle że najnowszy bios to chyba listopad 2006... ja sie bawiłem z podmianami strategi zapisów dla tych dwu nośników na inne, losowo wybrane, ale bez efektu. Dlatego kupiłem nową nagrywarę - jakość poniżej 80% mnie nie satysfakcjonuje Chciałem wykonać dla Was test płyty BenQ DvD-R 16x w CDSpeed'zie jak mówicie ze na nagrywarkach LG ten test nie ma sensu to niestety nie będę robił testu ;( Nie jestem mądry z tych waszych testów, nie wiem na co trzeba zwracać uwage przy tym teście uwage? Macie może jakiś poradnik itd? Jakie płyty polecacie płyty DvD-R i DvD-R? Co z tymi Benq? Dobre płyty opłaca sie je kupować? Czekam na odpowiedz Co do testów - szukaj informacji na cdrinfo.pl, tam masz wszystko, jeszcze trochę i dużo więcej. Co do płyt: nie liczy się, czy na płycie masz napisane EMTEC, Verbatim, Benq czy TDK, tylko kto wyprodukował nośnik i w pewnym stopniu jaką masz nagrywarkę. Jest tak, że w danym momencie na rynku istnieje 3-5 modeli, które warto kupić, reszta to zawodnicy drugoplanowi. Dla tych nagrywarek zawsze znajdziesz informacje o najbardziej opłacalnych nośnikach. Co do testu - jest sens. Zrób go 3 razy, jak za każdym razem wyniki będą podobne, to ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 (edytowane) Krótki poradnik jak odczytywać testy jakości zapisu NeroCDDVDSpeed : PIE (PI Errors ) i PIF (PIFailures) ogólnie im mniej tym lepiej. Specyfikacja jakosci zapisu płyt DVD mówi: iż płyta po nagraniu danych nie powinna przekraczać wartości błędów zapisu w jednym miejscu nosnika PIE: 200 ; PIF :4. Jednak według mojego doswiadczenia z płytami odtwarzanymi na różnym sprzęcie moge powiedzieć że: Wartość PIE: 1. mniejsze niż 50 000 tys = bardzo dobrze nagrana płyta (niskie PIF) 2. wieksze niż 50 000 tys a mniejsze niż 100 000 tys = dobrze nagrana płyta (niskie PIF) 3. wieksze niż 100 000 tys mniejsze niż 150 000 tys = zależy od PIF, jeśli PIF mniejsze niż 1000 to jest to dobrze nagrana płyta , a jeżeli PIF większe niż 2000 to jest to płyta gorzej nagrana. 4. większe niż 200 000 tys = słabo nagrana płyta (zwykle PIF większe niż 1000 a nawet 2000 ) W pojedynczych miejscach PIE nie powinno przekraczać 50 aby uznać płytę za dobrze nagraną , bardzo dobrze nagrana płyta nie poiwnna mieć w pojedynczym miejscu więcej jak 20-30 PIE. Wartość PIF: 1. mniejsze niż 1000 = bardzo dobrze nagrana płyta 2. większe niż 1000 a mniejsze niż 1500 = dobrze nagrana płyta 3. większe niż 1500 a mniejsze niż 2000 = poprawnie nagrana płyta 4. większe niż 2000 = słabo nagrana płyta W ocenie jakości liczą się tutaj również niskie wartości PIE. W pojedynczych miejscach PIF nie powinno przekraczać 4 żeby uznać płytę za dobrze nagraną , bardzo dobrze nagrana płyta nie powinna mieć w pojedynczym miejscu więcej jak 2 (ewentualnie 3 jeśli jest niskie PIE i PIF). Przykład wzorowo nagranej płyty: Wbrew pozorom gdy odtwarzamy płyty na różnych napędach , nie tylko w komputerze to bardziej liczy się jakość nagranego nośnika oraz prędkość zapisu. Dlatego kryteria dla płyt powinny być wysokie, gdyż nie zawsze mamy doczynienia z napędem oferującym dobrą korekcję błędów. Takie są moje kryteria oceny jakośći dlatego do tej pory mogły je spełnic tylko nieliczne nośniki. Edytowane 7 Stycznia 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 boxer prosiłeś o ten test kogoś innego, zrobiłem go ja :) TDK DVD+R niebieski, zakupiony mniej niż miesiąc temu, palony na NEC ND-3520A, palona x4. Test jakości zapisu: -wykonany na nec'u, szybkość x8 -wykonany na liteon, szybkość x8 -wykonany na liteon, szybkość x4 Co ciekawe, na necu mimo że jest więcej PIF i PIE to nośnik jest oceniony na 97 a na liteonie 95. Sytuacja ta się powtarza na innych płytkach, tj ta sama płytka ma na necu zawsze więcej błębów ale jest tak samo oceniana lub lepiej (jak płytka testowana wyżej). Nie podobają mi się te tdk, ze względu na ciemną powieżchnię i słabo widoczne napisy, drożej mnie kosztują niż verbatimy, jednak są bardziej opłacalne niż verbatim z ostatnich moich zakupów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 No nieźle to wygląda u Ciebie ten TDK. Ja mam gorsze doświadczenia z tymi niebieskimi tdk ale paliłem je na LiteOnie 1213S i LG H12N , na nowych nagrywarkach ich nie sprawdzałem. Może warto kupić jakiś cake 10 szt i potestować jednak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Wczoraj dotarla do mnie paczka Verbatim DVD+R LightScribe Niestety narazie tylko to mialem do nagrania, ale zapowiada sie bardzo dobrze. Widze ze stary dobry MCC004 siedzi w tych krazkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 (edytowane) Dziękuje wszystkim za wytłumaczenie jak się odczytuje testy w CDSpeed. Mógłby ktoś napisać jakie teraz opłaca sie kupić płyty DvD-R i DvD+R? Czekam na odpowiedz. Z góry wielkie dzięki. Edytowane 10 Stycznia 2008 przez MatroX13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spicum Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 (edytowane) Linki uzupelniajace :) 2875173[/snapback] Mógłby ktoś napisać jakie teraz opłaca sie kupić płyty DvD-R i DvD+R? Wybor plyt w duzej mierze zalezy od posiadanej nagrywarki. Najprosciej poszukac testow swojej nagrywarki na cdfreeks, cdrinfo czy cdrlab i popatrzyc jak wypadly testy na danych plytach. W moim przypadku na posiadanych dotychczas 3 nagrywarkach (Benq 1625, NEC 3250A, Pioneer 112D*) nie bylo problemow z plytami Verbatim (+) MCC003 i MCC004 oraz TYxxxx. TDK (+) - sygnatur juz nie pamietam wypalay sie niezle - aczkolwiek trafilem raz na jakies lewe, ktore palily sie gorzej niz Verbatimy CMCxxxx. Pomijajac kwestie jakosci verbatimek w nowych opakowaniach to zawse mozna miec pecha i trafic na CMC zamiast na CMC - szczegolnie ze spotyka sie niekiedy opakowania na ktorych (zapewne "przypadkiem") nie ma kraju pochodzenia i firmy ktora te plyty wyprodukowala (oczywiscie poza wielkim napisem VERBATIM :) ). Calkiem niezle palily sie plyty SONY(-) na benq, ale SONY(+) wypadaly lepiej na nec ... Ciekawostka jest ze nec nie lubil wlasciwie zadnych testowanych przeze mnie dvd-r. A juz szczegolnie dvd-rw - potrafil je wypalic na granicy czytelnosci. *Pioneera mam od niedawna i jak narazie palilem na nim tylko Verbatimy MCC004 (stare jakby ktos pytal) i Yudeny. Zakupilem troche nowych TY - wykresiki calkiem calkiem. Wygladaja troche inaczej niz poprzednio inne opisy/napisy na plycie ale pala sie na rozsadnie wysokim poziomie. Edytowane 16 Stycznia 2008 przez spicum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Słuchajcie, może przechcimy ten wątek na "testy nośników dvd" i przykleimy, albo zlinkujemy w temacie "Testy, Recenzje - zbiór linków"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Do it :gitarzysta2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...