wankus Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 (edytowane) witajcie, mam takie pytanie - mam IBMa T41 z prokiem pentium M 1.5, 1mb cache (banias), fsb 400, nie jest to demon wydajnosci. mam mozliwosc kupienia tanio procesora M740 - dothan 1.73 z 2mb cache i 533 fsb, a wiec dosc tanio mozna by tego lapka rozruszac. jest tylko jeden zonk - czy ten laptop napewno przyjmie tego dothana? dzieki za info pzdr Edytowane 4 Stycznia 2008 przez wankus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -X- Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Niestety laptop z tym procem się nie uruchomi. Magistrala 533 jest obsługiwana dopiero od modelu T43 (platforma Sonoma) Będą za to działać wszystkie Pentium M Banias/Dothan z FSB 400 Najszybszy obsługiwany procek to Pentium M 765 2.1 GHz, jednakże ze względu na cenę/dostepność/wydajność polecam Pentium M 755 PS. 740 gdyby pasowała to by nie poprawiła zbytnio wydajności (za mała róznica żeby za to płacić, chyba, że naprawde miałbyś to za bezcen) a raczej korzysci płyneły by ze zmniejszonego wydzielania ciepła przez dothana. Edytowane 6 Stycznia 2008 przez -X- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wankus Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 dzieki za odp. w miedzyczasie znalazlem super forum - forum.thinkpads.com - i tam dokladnie mozna wyczytac co i jak mozna wymienic w poszczegolnych thinkpadach. na poczatek bedzie to dysk 7200rpm (hitachi) a pozniej pentium m 755 albo 745 (prawie polowe tanszy), chodzi mi glownie o poprawe wydajnosci pod wzgledem cache, dothany maja 2x wiecej cache'u. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -X- Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Dothany mają 2 MB cache, lecz nie przynosi to kosmicznego wzrostu wydajności. 745 - 1.8 GHz w twoim przypadku to strata kasy, przy 755 2.0 GHz poczujesz dopiero sensowny wzrost wydajności z twojego baniasa 1.5 GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...