disaster3 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Witam, chcialbym poznac opinie znajacych bardziej temat niz ja. Nie wiedzialem do konca gdzie zamiescic ten topic i zdecydowalem sie tutaj w sumie chodzi o pamieci. To jest moja 1-sza platforma na Intelu (sig) i generalnie nie wiem jaki wplyw maja pamieci na wydajnosc systemu, gier, ogolnie kompa. Nie chodzi mi o jakies liczenia Super PI i tego typu [ciach!]ly. Poprostu jak mam czas to sporo gram i ogolnie lubie nowe wydajne zabawaki w kompie. I teraz do rzeczy na platformie Intela jak najlepiej ustawic pamieci. Czy lepiej jak jest wyzsze taktowanie pamieci i wyzsze timingi czy na odwrot (troche zjechac w dol z Mhz ale ustawic nizsze timingi). Czy na platformie Intela duze ma znaczenie puszczenie pamieci synchronicznie czy nie ma to jakiegos wiekszego znaczenia. Poprosze madrych ludzi o jakies inforamcje albo linki do artykułow w tym temacie. Probowalem cos znalezc ale za bardzo nie wiem jak dokladnie sie zabrac za ten temat. Z gory dzieki pozdr., Disaster3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Tak niesmialo sie przypomne z powyzsza sprawa. Anybody? Anything? Z gory sorry za posta pod postem ale zaraz wjada na 2-ga strone i temat umrze smiercia naturalna a przypuszczam ze wielu jest takich jak Ja co by ta informcja sie przydala. Odebralem wczoraj Goodramy Pro 1066 2x1GB z duzym potencjałem od OC i generalnie nie wiem do konca jak je ustawic. Zdjalem radiatory i sa tam Micron'y D9GKX. Bawic sie w jakies bicie rekordow w Super PI czy inne syntetyki nie bede, glownie zalezy mi na optymalnie wydajnym systemie i bardzo dobrze działajacych grach. Moze sie jednak ktos znajdzie co by podpowiedzial kilka sztuczek lub blysnal wiedza. Wiem ze tacy tutaj sa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 2:3 CL5-5-5-15 2.3v i bedziesz zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 ustawilem pamieci w BIOSIE zgodnie z propoz MaSell'a ale napiecia nie dawalem az 2.3V, patrzylem test na egieldzie i oni 600 Mhz zrobili na 2.1V wiec najpierw dalem tyle ale blend test wywalil mi blad pozniej dalem 2.2V i blend tez sie wys*****. W Biosie pamieci ustawilem 5-5-5-15-38-5-5-5-5, ale MEMset pokazuje mi inaczej. Pls looknijcie na ten screen i powiedzcie jak ustawic, ktore timingi. Niezalezy mi na skatowaniu pamieci tyle co podal MaSell 2:3 (na 5) przy rozsadnym V mi wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 http://hwbot.org/signature.img?iid=59650&thumb=false tak bedzie ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Twoje ustawienia niestety wywaliło przy 2.3V, pozniej ustawilem takie jak na zalaczonym screenie tez na 2.3V i niestety "blend test" tez wywalił. Jakies pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 TRFC na 42, PL o jeden w gore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 tras na 18. jak to wyzej nie pomoze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 @MaSell'a ustawilem i lipa pozniej ustawilem jeszcze TRAS na 18 jak podal Yogi i dalej lipa tez sie blend wysypuje, czyzby lipne byly te D9GKX'y w tych goodramach? Chyba ze jeszcze cos Wam zaswita co moge ustawic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 wyzsze vmch w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 (edytowane) @MaSell'a ustawilem i lipa pozniej ustawilem jeszcze TRAS na 18 jak podal Yogi i dalej lipa tez sie blend wysypuje, czyzby lipne byly te D9GKX'y w tych goodramach? Chyba ze jeszcze cos Wam zaswita co moge ustawic? TRFC 46 a jak nie grzeją sie zbytnio probuj dowoltować do 2.4V Edytowane 9 Stycznia 2008 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 http://hwbot.org/signature.img?iid=59650&thumb=false tak bedzie ok ustawilem znowu tak jak podales w linku ale podnioslem napiecie na 2.4V i juz blend nie wywala Ale teraz pytanie nie bede taka latal 24/7 ale chcialbym miec jakies ustawienie ktore na czas grania 3-4 godz. dziennie moglbym zapodac. I teraz moje pytanie czy to nie jest zbyt duzo? Nie znam sie na tym za bardzo a nie chcialbym ujeb** pamieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 nie uwalisz na 2.4V imo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Ludzie... to są D9 GKX. Ten typ tak ma, że nie lubi luźnych alph zbytnio. Działa i na ostrych i na super luźnych (choć te mogą powodować niestabilność). TRFC 30 - 42 to jest takie optimum, wyżej to już zbrodnia. Jedynie PL dużo daje w stabilności (głównie kwestia mobo). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 ok, danke :D @XA wiesz dla Ciebie jest to jak dla mnie posmarowanie masłem bułki :) Cos nie cos juz wiem o podkrecaniu, po czytaniu tego forum ale terminy luzne alphy itd. to tak jakbys gadał do mnie po chinsku. Dlatego pisze tutaj z prosba o pomoc bo forum od tego jest. I tacy jak ja potrzebuja informacji od takich jak Ty, czyli specjalistow w pewnej dziedzinie. Kupilem PRO 1066 bo wiedzialem ze sa tam D9GKX'y, z Twoich artykułow + egieldy + informacji na tym wlasnie forum wiedzialem ze sa to obecnie najlepsze kostki Microna, ale nie wiedzialem dalej jak to ugryzc. Teraz juz cos ustawilem co wydaje sie byc "chyba" stabilne bo nie mialem czasu dluzej tego testowac a na mniejszym V to blend juz sie wysypywal po 7 minutach. Z kolei troche sie zastanawiam, wynikow na egieldzie. Ciekaw jestem jaka byla tam metodologia testowania "stable" bo ten ich wynik 600 Mhz przy 2.1V CL5 jest dla mnie troche podejrzany. DLaczego? bo Super PI 32M tez mi polizczylo na takim V ale blend sie wysypywal na 2.1 pozniej na 2.2 i na 2.3 dopiero na 2.4 bylo git. Musze jeszcze pomyslec jeszcze moze nad jakims nawiewem na te kostki tak zeby im troche odpuscic ciepla. Teraz w budzie mam tak jak na fotce (sa tam jeszcze stare A-DATY - teraz sa tam Goodramy Pro 1066), jest w miare przewiewnie ale jakis nadmuch na Goodramy by sie przydal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...