Skocz do zawartości
Kubaja90

Wc By Kubaja90, Rev 1.0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od niedawna przykładam się do złożenia WC, mam na oku części które w przyszłym tygodniu już zamówię. Mianowicie są to:

Swiftech APOGEE GTX 249zł

Laing DDC 12V 1T Pompa WC 219zł

Pasta termoprzewodząca Arctic Silver 5 - 12 g 49zł

Feser One 1L UV Blue 49zł lub Feser Aqua Ultra Pure Water 19,90zł

Chłodnice już mam od kilku tygodni, jest to Thermaltake AquaBay M2 mocowaną w zatoce 5,25 którą przerobiłem w moim Mustangu dość porządnie, według własnego gustu :lol2:

Rezerwuar zrobię własnoręcznie ze względu na aktualny brak funduszy ;) Wąż dostałem do chłodnicy i jest go wystarczająco dużo (jak narazie) :)

Z czasem planuje powiększyć zestaw dokupowywując bloki na grafe, chipset i ewentualnie pamięci ram, a także rezerwuar i coś z mocniejszych chłodnic. Wszystko w swoim czasie :rolleyes:

A teraz fotki:

Mustang jak to Mustang, taniutka i zarazem ładna obudowa (oczywiście moja po wielu przeróbkach) B-)

Wycięty otwór na dnie obudowy znalazł się gdy postanowiłem ukraść pomysł tOMeCK'a :rolleyes: LINK i muszę przyznać że sprawdzał się bardzo dobrze (szkoda że nie zrobiłem zdjęć :sad: ) Wielkie dzięki i pozdrowienia dla tOMeCK'a.

W przyszłości te otwory mogą mi posłużyć by zamontować lepszą chłodnice.

Dołączona grafika

Wpadłem na fajny pomysł dzięki któremu za pomocą chłodnicy mogę chłodzić zarówno wodę w układzie jak i dysk. Jak widać wszystkie zatoki 3,5 zostały usunięte, musiałem także usunąć spód zatoki 5,25 ze względu iż Mustang posiada ich tylko 3. W końcowym efekcie otrzymałem dodatkowe miejsce. W ruch poszła szlifierka kątowa. U samej góry znajduje się DVD-RW który mnie bardzo wkurza ze względu na największy kabel jaki mi zawadza w obudowie :mur: oczywiście chodzi mi o ATA, ale technologia idzie w przód i cza będzie zainwestować w nagryware na SATA :damage_wall:. Poniżej zamontowałem dysk na który od spodu nawiewa powietrze z chłodnicy która została umiejscowiona na samym dole.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Z tyłu obudowy musiałem wykręcić 80mm i zamontować go na grafę ze względu iż oryginalny wiatraczek od Leadtek'a odmówił posłuszeństwa :-|,

niedługo 80'tka powinna wrócić na swoje miejsce

Dołączona grafika

Dysk zamontowałem na elastycznych sznurówkach co w pewnym stopniu wytłumiło jego drgania. Po co mam wydawać koszty rzędu 40zł na stabilizer skoro mogę wydac 1,50zł :lol2:

Dołączona grafika

Dzień drugi. Dziś podaje temperaturki jakie utrzymuje mój sprzęt na chłodzeniu powietrzem, a jest co chłodzić :> wliczając że planuje wszystko podkręcać

C2D E6300 1,86GHz

Gigabyte P35-DS3R

Leadtek Winfast PX8600GTS TDH Extreme 710/2000

2x1GB DDR2 Geil 800MHz CL4

SeagateBaracuda ST3250410AS 250GB 16MB

Poniżej temperatury IDLE, procesor obciążony jedynie przez GG, Mozille i Kasperskiego :lol2:

Dołączona grafika

Teraz STRESS, po 30 minutach pracy obciążając procek Orthos'em i grafe AtiTool'em

Dołączona grafika

A teraz wynik 3D Mark'a 2006, tylko 6k udało się osiągnąć :huh: przyjdzie WC przyjdzie OC B-)

Dołączona grafika

TERAZ CZEKAMY AŻ LISTONOSZ ZAPUKA DO DRZWI, CDN.

Edytowane przez Kubaja90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast nowej dvdrw wystarczy kupić okrągły kabel ata i twe zmartwienie odchodzi ;)

nie zapomnij pomalować zatok 5,25 bo takie obdrapane wyglądają szpetnie.

A jak Cię ogranicza mustang to za grosze można biga kupić na allegro.

powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli Swiftech APOGEE GTX i Thermaltake AquaBay M2 to raczej Feser One 1L UV Blue bo do Feser Aqua Ultra Pure Water bedzie potrzebny jakis inhibitor korozji (ten TT zdaje sie jest aluminiowy).

A tak BTW to ta chłodniczka marna dosc i jesli przewidujesz rozbudowe to lepiej zainwestowac w cos lepszego.

Edytowane przez gregor666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli Swiftech APOGEE GTX i Thermaltake AquaBay M2 to raczej Feser One 1L UV Blue bo do Feser Aqua Ultra Pure Water bedzie potrzebny jakis inhibitor korozji (ten TT zdaje sie jest aluminiowy).

A tak BTW to ta chłodniczka marna dosc i jesli przewidujesz rozbudowe to lepiej zainwestowac w cos lepszego.

radiator jest aluminiowy ale rurki którymi płynie ciecz są miedziane Edytowane przez victor89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypier*** ta chlodnice - to kiepskie rozwiazanie, szczegolnie ze zamontowana jest w ten sposob... Sposob sprytny ale zupelnie nieskuteczny jesli chodzi o schladzanie - widac to po temperaturach procesora, ktory jest NIEpodkrecony (na tym forum to zbrodnia ;) ).

Masz swietnie zrobione dno budy - wykorzystaj to (nawet z ta chlodnica) a mysle, ze efekty beda duzo lepsze... w ostatecznosci jesli chcesz sie trzymac rozwiazania jakie masz teraz, to pokombinuj z kierunkiem dmuchania wiatraka na chlodnicy - moze cos ise poprawi, bo w mojej opinii to temp sa tragicznie wysokie...

W ogole zdjecia by sie przydaly jak to wyglada :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypier*** ta chlodnice - to kiepskie rozwiazanie, szczegolnie ze zamontowana jest w ten sposob... Sposob sprytny ale zupelnie nieskuteczny jesli chodzi o schladzanie - widac to po temperaturach procesora, ktory jest NIEpodkrecony (na tym forum to zbrodnia ;) ).

Masz swietnie zrobione dno budy - wykorzystaj to (nawet z ta chlodnica) a mysle, ze efekty beda duzo lepsze... w ostatecznosci jesli chcesz sie trzymac rozwiazania jakie masz teraz, to pokombinuj z kierunkiem dmuchania wiatraka na chlodnicy - moze cos ise poprawi, bo w mojej opinii to temp sa tragicznie wysokie...

W ogole zdjecia by sie przydaly jak to wyglada :blink:

Według mnie temperatury nie są wysokie, patrząc na to że u mnie w pokoju jest bardzo gorąco :lol2: , a także że na grafie jest zastępczy wiatrak który utrzymuje gorsze temperatury. A co do twojej propozycji to dzięki za pomysł, zastanowie sie nad tym :D wszelkie inne propozycje mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi