Kubaja90 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Witam, Od niedawna przykładam się do złożenia WC, mam na oku części które w przyszłym tygodniu już zamówię. Mianowicie są to: Swiftech APOGEE GTX 249zł Laing DDC 12V 1T Pompa WC 219zł Pasta termoprzewodząca Arctic Silver 5 - 12 g 49zł Feser One 1L UV Blue 49zł lub Feser Aqua Ultra Pure Water 19,90zł Chłodnice już mam od kilku tygodni, jest to Thermaltake AquaBay M2 mocowaną w zatoce 5,25 którą przerobiłem w moim Mustangu dość porządnie, według własnego gustu :lol2: Rezerwuar zrobię własnoręcznie ze względu na aktualny brak funduszy ;) Wąż dostałem do chłodnicy i jest go wystarczająco dużo (jak narazie) :) Z czasem planuje powiększyć zestaw dokupowywując bloki na grafe, chipset i ewentualnie pamięci ram, a także rezerwuar i coś z mocniejszych chłodnic. Wszystko w swoim czasie :rolleyes: A teraz fotki: Mustang jak to Mustang, taniutka i zarazem ładna obudowa (oczywiście moja po wielu przeróbkach) B-) Wycięty otwór na dnie obudowy znalazł się gdy postanowiłem ukraść pomysł tOMeCK'a :rolleyes: LINK i muszę przyznać że sprawdzał się bardzo dobrze (szkoda że nie zrobiłem zdjęć :sad: ) Wielkie dzięki i pozdrowienia dla tOMeCK'a. W przyszłości te otwory mogą mi posłużyć by zamontować lepszą chłodnice. Wpadłem na fajny pomysł dzięki któremu za pomocą chłodnicy mogę chłodzić zarówno wodę w układzie jak i dysk. Jak widać wszystkie zatoki 3,5 zostały usunięte, musiałem także usunąć spód zatoki 5,25 ze względu iż Mustang posiada ich tylko 3. W końcowym efekcie otrzymałem dodatkowe miejsce. W ruch poszła szlifierka kątowa. U samej góry znajduje się DVD-RW który mnie bardzo wkurza ze względu na największy kabel jaki mi zawadza w obudowie :mur: oczywiście chodzi mi o ATA, ale technologia idzie w przód i cza będzie zainwestować w nagryware na SATA . Poniżej zamontowałem dysk na który od spodu nawiewa powietrze z chłodnicy która została umiejscowiona na samym dole. Z tyłu obudowy musiałem wykręcić 80mm i zamontować go na grafę ze względu iż oryginalny wiatraczek od Leadtek'a odmówił posłuszeństwa :-|, niedługo 80'tka powinna wrócić na swoje miejsce Dysk zamontowałem na elastycznych sznurówkach co w pewnym stopniu wytłumiło jego drgania. Po co mam wydawać koszty rzędu 40zł na stabilizer skoro mogę wydac 1,50zł :lol2: Dzień drugi. Dziś podaje temperaturki jakie utrzymuje mój sprzęt na chłodzeniu powietrzem, a jest co chłodzić :> wliczając że planuje wszystko podkręcać C2D E6300 1,86GHz Gigabyte P35-DS3R Leadtek Winfast PX8600GTS TDH Extreme 710/2000 2x1GB DDR2 Geil 800MHz CL4 SeagateBaracuda ST3250410AS 250GB 16MB Poniżej temperatury IDLE, procesor obciążony jedynie przez GG, Mozille i Kasperskiego :lol2: Teraz STRESS, po 30 minutach pracy obciążając procek Orthos'em i grafe AtiTool'em A teraz wynik 3D Mark'a 2006, tylko 6k udało się osiągnąć :huh: przyjdzie WC przyjdzie OC B-) TERAZ CZEKAMY AŻ LISTONOSZ ZAPUKA DO DRZWI, CDN. Edytowane 6 Stycznia 2008 przez Kubaja90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Widzę że zapowiada się ciekawe WC :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Mogles dac foty jak wszystko zlozyles. Ale po co ? :mur: Edytowane 5 Stycznia 2008 przez kądziel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubaja90 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Mogles dac foty jak wszystko zlozyles. Ale po co ? :mur: Wielu userów dawało stopniowo swoje projekty i do nich jakoś nie miałeś pretensji ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 zamiast nowej dvdrw wystarczy kupić okrągły kabel ata i twe zmartwienie odchodzi ;) nie zapomnij pomalować zatok 5,25 bo takie obdrapane wyglądają szpetnie. A jak Cię ogranicza mustang to za grosze można biga kupić na allegro. powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wookie85 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Ta chlodnica to w ogole jest w miare sensowna i jakas wydajnosc ma ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 (edytowane) Jesli Swiftech APOGEE GTX i Thermaltake AquaBay M2 to raczej Feser One 1L UV Blue bo do Feser Aqua Ultra Pure Water bedzie potrzebny jakis inhibitor korozji (ten TT zdaje sie jest aluminiowy). A tak BTW to ta chłodniczka marna dosc i jesli przewidujesz rozbudowe to lepiej zainwestowac w cos lepszego. Edytowane 5 Stycznia 2008 przez gregor666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Jesli Swiftech APOGEE GTX i Thermaltake AquaBay M2 to raczej Feser One 1L UV Blue bo do Feser Aqua Ultra Pure Water bedzie potrzebny jakis inhibitor korozji (ten TT zdaje sie jest aluminiowy). A tak BTW to ta chłodniczka marna dosc i jesli przewidujesz rozbudowe to lepiej zainwestowac w cos lepszego. radiator jest aluminiowy ale rurki którymi płynie ciecz są miedziane Edytowane 6 Stycznia 2008 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 No fakt są miedziane, ale i tak to marna chlodnica. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Wypier*** ta chlodnice - to kiepskie rozwiazanie, szczegolnie ze zamontowana jest w ten sposob... Sposob sprytny ale zupelnie nieskuteczny jesli chodzi o schladzanie - widac to po temperaturach procesora, ktory jest NIEpodkrecony (na tym forum to zbrodnia ;) ). Masz swietnie zrobione dno budy - wykorzystaj to (nawet z ta chlodnica) a mysle, ze efekty beda duzo lepsze... w ostatecznosci jesli chcesz sie trzymac rozwiazania jakie masz teraz, to pokombinuj z kierunkiem dmuchania wiatraka na chlodnicy - moze cos ise poprawi, bo w mojej opinii to temp sa tragicznie wysokie... W ogole zdjecia by sie przydaly jak to wyglada :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 W ogole zdjecia by sie przydaly jak to wyglada :blink:Przecież on jeszcze nie ma LC :lol: Taki worklog który wdg. mnie jest bez sensu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 (edytowane) no to nie skumalem o co sie kilka postow wyzej spinali koledzy :D myslalem, ze tylko wlasciwych zdjec nie ma a tu sie okazuje ze LC/WC nie ma :!: :lol: Edytowane 7 Stycznia 2008 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubaja90 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Wypier*** ta chlodnice - to kiepskie rozwiazanie, szczegolnie ze zamontowana jest w ten sposob... Sposob sprytny ale zupelnie nieskuteczny jesli chodzi o schladzanie - widac to po temperaturach procesora, ktory jest NIEpodkrecony (na tym forum to zbrodnia ;) ). Masz swietnie zrobione dno budy - wykorzystaj to (nawet z ta chlodnica) a mysle, ze efekty beda duzo lepsze... w ostatecznosci jesli chcesz sie trzymac rozwiazania jakie masz teraz, to pokombinuj z kierunkiem dmuchania wiatraka na chlodnicy - moze cos ise poprawi, bo w mojej opinii to temp sa tragicznie wysokie... W ogole zdjecia by sie przydaly jak to wyglada :blink: Według mnie temperatury nie są wysokie, patrząc na to że u mnie w pokoju jest bardzo gorąco :lol2: , a także że na grafie jest zastępczy wiatrak który utrzymuje gorsze temperatury. A co do twojej propozycji to dzięki za pomysł, zastanowie sie nad tym :D wszelkie inne propozycje mile widziane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wookie85 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 No on zakladal ze MASZ juz to wc i temp sa wysokie wiec poki co to... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...