jonas Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 Żeby mi to było ostatni raz. No. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 Stwierdzilem ze bede szukal e36 328 w coupe. Jesli bedzie trzeba to delikatnie naciagne budzet zeby nie kupic padaki. Dzieki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2013 Jesli bedzie trzeba to delikatnie naciagne budzet zeby nie kupic padaki. Dzieki za pomoc No igły to raczej nie kupisz, budżet lepiej naciągnij, by z tego co kupisz zrobić coś, co będzie ci dawało frajdę. BMW rozszyfruj przed zakupem jako "Będziesz Miał Wydatki". Lepiej się miło rozczarować, niż wydać wszystkie pieniądze na "nic nie stuka, nic nie puka" a potem płakać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) W założonym budżecie, silniku, budzie raczej ciężko będzie dorwać coś, co będzie w stanie granatowej świnki. Przy zakupie używanego strucla zawsze trzeba mieć bufor finansowy. Przy założeniach jak w obecnej dyskusji tym bardziej. _Paulo_ więc Będzie Miał Wydatek i Będzie Miał Wydatki. Auto jest oczywiście jak każde inne. "Zwykła eksploatacja" egzemplarzy, które wchodzą w rachubę znaczy co innego niż zwykła eksploatacja granatowej świnki. Żeby nie było, ze próbuję zniechęcać do "Wydatków" Uważam po prostu, że w takim aucie będzie mniej lub więcej rzeczy do ogarnięcia po zakupie i na to trzeba się nastawić, nie na zakup igiełki. Edytowane 21 Grudnia 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Wiem ze ciezko bedzie cos dostac, ale nie mam parcia na to, ze auto mam miec najlepiej od razu. Zaczyna sie zima, nie ma pospiechu, mam jak narazie czym jezdzic a znalesc niezajezdzona e36 to trzeba sporo czasu Chociaz jak widze takie ladne jak ta (wiem ze to 323) http://tablica.pl/oferta/bmw-323-individual-coupe-lift-alu-17-ac-schnitzer-hamann-sportsitze-CID5-ID4theh.html#957c901dce to oh ah Jesli ktos ma jeszcze jakies uwagi na co zwrocic uwage poza drzwiami, szybami i schowkiem to chetnie poczytam :P Edytowane 21 Grudnia 2013 przez _Paulo_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Jak chcesz kupić 328 w coupe do 10k, to szykuj jeszcze połowę tego na serwis. Na forach jeszcze możemy spotkać (tak jak tutaj) echa dawnych opinii, że E36 to fajne i bezawaryjne auto. Racja, ale tak było 5 lat temu. Teraz przyszedł okres "dojrzewania" tych aut, gdzie masa głupot zaczyna się sypać ze starości lub zużycia. Zaczynają pojawiać się niestandardowe usterki typu korozja przewodów hamulcowych, korozja progów, cieknące przewody wspomagania, nagle zaczynają padać łożyska, łączniki stabów, poduchy pod silnikiem itp. itd. Każda z tych rzeczy to głupota dająca się wymienić samemu w garażu, ale będziesz miał auto, w którym do zrobienia jest "zawsze coś". Po za tym na bank będziesz musiał / chciał poprawiać druty po poprzednich właścicielach. Ciężko znaleźć takie auto z seryjnych wydechem lub zawieszeniem, a większość stosuje zasady że ma być twardo, nisko i głośno. Na początku może Ci się to spodoba, ale na dłuższą metę jazda takim autem męczy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Kurnia, jak była 318-tka w perfect condition to nikt nie chciał ... (tak, wiem, mały silnik). Sprzedaliśmy w końcu za 8k, rok czasu stała. A chyba tylko dlatego, że była odmalowana bo ojciec właścicielki jest lakiernikiem. Więc każdy szukał "dziury w całym". Ale taka sprowadzona z hiszpanii miała do wymiany każdą uszczelkę w silniku. Może przyda się to jako wskazówka. Bo jednak gorętszy klimat i standardowe użytkowanie bejcy może ją zmęczyć mocno. Jedno trzeba przyznać. Po zrobieniu było super i przez rok czasu nie działo się nic. A ten drugi rok jak stała, odpalała co kilka tygodnii bez problemu. (ja i tak wciąż wolę Galanta w cenie do 10k :] ) Edytowane 21 Grudnia 2013 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Auto jest oczywiście jak każde inne. "Zwykła eksploatacja" egzemplarzy, które wchodzą w rachubę znaczy co innego niż zwykła eksploatacja granatowej świnki.Ta, dlatego nie pisałem "kup, postaw na kocyk i ciesz oko". Nadal jednak nie widzę, czym miałoby się różnić utrzymanie zwykłego dresowozu od zwykłej Skody A4, Mazdy 6 czy czego tam jeszcze, z benzynowym silnikiem 2.0+. Lata 80., kiedy do wszystkiego trzeba było mieć dojścia i załatwiać głupie Stomile D124, minęły bezpowrotnie mam nadzieję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 (...)większość stosuje zasady że ma być twardo, nisko i głośno. Na początku może Ci się to spodoba, ale na dłuższą metę jazda takim autem męczy.Zapomniałeś o najwazniejszym kryterium dla wielu tjuningowców "TANIO". Gdyby te mody były jeszcze zrobione porządnie na markowych podzespołach zawsze można by było taki wydech czy gwint opchnąc ale niestety pchanie tanich chińskich skreżyn na dogrywające już żywota amortyzatory to standard, ewentualnie w przypływie gotówki kupuje się gwint za 9 stów i skreca go tak, ze auto opiera sie na odbojach dzięki czemu nie ma jakiejkolwiek amortyzacji co po jakims czasie skutkuje wytelepaniem całej budy i trzeszzceniem wszystkich plastików w środku . To samo z wydechem gdzie na pałe w silnikach N/A wybebesza się wydechy, robi przeloty jak by to było turbo, a wiadomo czym się prócz hałasu konczy taka rzeźba. Auto po tuningu jak najbardziej TAK, ale od miłosnika marki, a nie pseudo tunera w dodatku nikt nie odda auta za 10K zł z gwintem, który kosztował 3-4K zł i wydechem za 2K zł chyba, że jakas fundacja charytatywna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Gwint Ta-T pomimo ceny na poziomie 40% kwoty potrzebnej na porządne amortyzatory zły nie jest. Jeździłem autami z takim gwintem i o ile nie jest skręcony na maxa, to jest dosyć komfortowy, złego słowa na to nie powiem. Te najnowsze wersje mają już regulacje wysokości na kolumnie, a nie nie na sprężynie. Do siebie bym nie założył, ale totalnym g bym też tego nie nazwał. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Szukałem kiedyś info na temat własnie MTS'a i TA-T bo chciałem kupic do makarona, ostatecznie skonczyło sie zwykłym kitem -30, który był prawie 2 razy droższy niż te wynalazki. Przypadek? Nie sadze Tani gwint bez reguacji siły tłumienia ma to do siebie to im wyzej tym bardziej twardo, a im niżej miękko dlatego miszczowie tuningu po położeniu auta na glebie dokładają gumowe odboje aby auto nie dobijało do zera, co lepis wywalają sprezyny pomocnicze zawsze jeszcze kilka cm do ugrania Temat przerobiłem dogłebnie, kilkoma autami z tanim gwintem zostałem przewieziony i niestety to nie jest to co powinno być. Już raz w poprzednim aucie zrobiłem rzeźbe z tanim zawiasem i powiedziałem sobie nigdy więcej. Albo porzadnie albo wcale. Z tanimi kitami to samo wiekszosc robi taki sam kit do dizla jak i do benzyny. Efekt? Przód stoi w benzynie wyżej niż tył co komicznie wyglada Edytowane 21 Grudnia 2013 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 A jeździłeś za kierownicą e36? Fajnie się prowadzi ale wnętrze i wrażenie ciasnoty nie dla mnie. Dlatego jeżdżę czym jeżdżę od 2lat i ostatnio zdziwił mnie pozytywnie spalaniem. Na autostradzie przy stałych 190-200km/h 16l Lpg. Do 150km/h mieści się w 11l. Pomimo 200km w fwd i tak będę robił program bo na 2 biegu mam trakcje.Wysyłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 W E36 zdarzylo mi sie siedziec dawno temu, jezdzic niestety nie mialem okazji. Natomiast zarowno w E36 jak i E34 wnetrze mi pasowalo, kokpit w strone kierowcy itp. NIe ukrywam, ze chcialem BMke juz dawno ale jakis czas temu przeszla mi zajawka widzac jak duzo jest zajezdzonych i zwiesniaczonych aut. Nie mniej jednak, jak mowilem nie ma pospiechu w szukaniu. Piszac w tym temacie nie chcialem pytac o konkretne egzemplarze tylko zebyscie mnie naprowadzili nad czym sie warto zastanowic. Jest zima, kiepski czas na kupowanie auta, poogladac mozna, oswoic sie i pomalutku cos przegladac itp. Sam wiem ze ciezko bedzie kupic w jakichs rozsadnych pieniadzach cos co mnie interesuje i ma byc w wyposazeniu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 No i dochodzimy do wniosku, że dla takiego czupa za 10k z przebiegiem 300tyś km nie ma znaczenia czy zalejesz 10w czy 5w, Ba! istnieje duże prawdopodobieństwo, że jak zmienisz mu teraz olej na rzadszy to zacznie go żłopać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) W E36 zdarzylo mi sie siedziec dawno temu, jezdzic niestety nie mialem okazji. Natomiast zarowno w E36 jak i E34 wnetrze mi pasowalo, kokpit w strone kierowcy itp. NIe ukrywam, ze chcialem BMke juz dawno ale jakis czas temu przeszla mi zajawka widzac jak duzo jest zajezdzonych i zwiesniaczonych aut. Nie mniej jednak, jak mowilem nie ma pospiechu w szukaniu. Piszac w tym temacie nie chcialem pytac o konkretne egzemplarze tylko zebyscie mnie naprowadzili nad czym sie warto zastanowic. Jest zima, kiepski czas na kupowanie auta, poogladac mozna, oswoic sie i pomalutku cos przegladac itp. Sam wiem ze ciezko bedzie kupic w jakichs rozsadnych pieniadzach cos co mnie interesuje i ma byc w wyposazeniu Moim zdaniem szukaj czegoś młodszego, lub szykuj worek kasy. Te auta były bardzo dobre, jak były młodsze i już nic na to nie poradzisz. Przemyśl też, czy na pewno chcesz płacić więcej za markę, bo za te same pieniądze możesz mieć młodsze i szybsze auto. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez kretfr 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Święte słowa. Jest młody, ma ochotę, kasę, czas, warunki, jakieś umiejętności, żeby samemu pogrzebać - nie ma powodu by sobie odmawiać. Za rok dwa się ożeni, dorobi dzieci, kredytu, roboty w korpo po 10-12h na dobę i będzie mógł zapomnieć o takiej przygodzie. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Panowie nie wiem jak wy czytacie to co pisze, chyba przez pol, w moim ostatnim poscie napisalem wszystko odnosnie kupienia tego auta. + do tego wczesniej mowilem ze jak nic ciekawego nie bede ogladal to naciagne budzet zeby nie kupic padaki... 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 To co jeszcze proponujecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Proponujesz szukać sobie powoli E36 ale przy okazji gladać inne które wpadną Ci w oko i porównywać wtedy sam zdecydyjesz co wybrać Fiat Stilo lub Coupe Peugeot 406 coupe MG ZS ale tylko z V6 (dizel to staroć benzyna R4 to lipa) Alfa Romeo 156 V6 albo JTD. Benzynowe T.S srednio są udane. Honda Prelude, Civic Coupe Seat Leon, Ibiza Jest tego masa, do 10K na rynku wtórnym jest w czym wybierać dlatego radze sie nie graniczać do jedynej słusznej marki jaka jest tutaj BMW. Seat Leon za 10k? To bedzie wiekszy trup niz e36 :P Z tych co podales zostaje 406 i Alfa. Civica mialem, a na ostatnia Pralke 10k to za malo bo strasznie trzymaja cene. A o wymaganiach juz pisalem. Normalne auto do codziennej jazdy z okazjonalnym (60/40 miasto/trasa w miesiacu) wypadem za miasto, ktore ma pod maska cos fajnego ze mozna konkretnie pojechac, bo zawsze jak jade po autostradzie to nie jade 120. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Jeśli to nie ma być topsport czy tedeik, które są w cenie to też może uda się poszukać jakieś benzyny N/A z pierwszych roczników za te cene. Nikt nie powiedział, że każde z powyzszych bez problemu znadziesz za tę kasę. Kupowania auta uzywanego to niestety sztuka wymagająca czasu i cierplwosci. Ja jeżdziłem po 60-70km ogladać różne szroty, a kupiłem 2 km od chaty Edytowane 22 Grudnia 2013 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) ZR? A kto polecał ZRa? ZS czyli liftback/sedan na wielowachaczu, całkiem wygodne, przestronne auto na bazie Hondy Civic/Domani. Po za tym dlaczego niby HB ma sie nie nadawać na trase? Co takiego jest np. w 147 ze źle by Ci sie w trasie jechało? Edytowane 22 Grudnia 2013 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Alfa 147 od 156 różni się brakiem kufra. Zawieszenie, układ hamulcowy i układ kierowniczy itd są identyczne, komfort jest ten sam, miejsca dla kierowcy tyle samo. Jeśli dla ciebie wożenie powietrza w bagażniku wpływa na poczucie pewności to ok nie wnikam. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Stilo Abarth. 3d, bardzo dobrze wyposażone, 170KM pod maską, w miare fajnie wyglada. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Stilo Abarth. 3d, bardzo dobrze wyposażone, 170KM pod maską, w miare fajnie wyglada. http://forum.purepc.pl/topic/254258-samochód-do-10-000zł/?p=3854322 Edytowane 22 Grudnia 2013 przez _Paulo_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Opierając się na jednym egzemplarzu przekreślasz konkretny model? W takim razie z mojej strony koniec tematu bo auta dla ciebie po prostu nie ma. Chcesz auto dobrze wyposażone, mocne, do codziennej jazdy wiec w miarę bezawaryjne w dodatku za dychę? Spełniając powyższe to jednak pozostają ci pełnoletnie auta, w których musisz brać pod uwagę niemałe koszty utrzymania i duzy problem ze znalezieniem dobrego egzemplarza. Pozostawiam pałeczkę ULISSESOWI teraz do woli moze polecać cokolwieknawet e39 Rozstaw kół ten sam, a osi to niecałe 5cm różnicy, masa nawet nie 100kg różnicy przy tej samej wersji silnikowej, wyciszenie raczej makaroniarze walili wszędzie te same materiały, rozmiary kół identyczne. Możesz szukac dziury w całym dalej ale jako, że pojęcia o tych modelach nie masz to Ci ciężko będzie Tak, bo tak tandetnego auta jak stilo nie widzialem juz dawno ;) Zostane przy e36. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paulo_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Ciekawe stwierdzenie bo Stilo było pierwszym tak dobrze wykonanym kompaktem Fiata. W swojej klasie gniotło Golfa, niestety było też odpowiednio drogie dlatego było porażką sprzedaży bo nikt nie chciał dawać tyle kasy za fiata wszyscy woleli gorzej wyposazonego i wykonanego golfa bo wiadomka VW to jest COŚ Nie stawiam VW na piedestale ani sie nim nie jaram, ale przynajmniej deska w golfie nie brudzila ubrania... Jechalem 147 1.6TS i milo wspominam, chociaz benzynowej alfy bym nie wzial. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) 166 zachwycał się nawet Clarkson, którego chyba ciężko jest czymś zachwycić ;]147 w wersji GTA też się jarał mimo,że to kompakt, z V6 250KM i FWD, ktore miszczm prowadzenie się nie jest w dodatku wersja bez szpery, ktora poxniej była chyba standardem Edytowane 22 Grudnia 2013 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 tzn co można znaleźć w e36? Buraka? :mrgreen: 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Tak, tak wiadomka w BMW znajdziesz wszystko, a Clarkson głupi bo się jeszcze jara zegarami,które ponoć są źle zamontowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Właśnie na tvn turbo leci zakup kontrolowany i za dyszkę znaleźli gościowi e36 coupe ale 318 i to do rejestracji. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...