Skocz do zawartości
Kirk42

Quad Channel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio spotykam się na allegro z czymś takim jak Quad Channel. Sprzedawcy opowiadają coś takiego, że komputer będzie chodził miliard razy lepiej, ale zaczyna się robić pewien problem, bo o ile wiemy jak działa dual channel to nie bardzo wiem jak ma działać quad. Nie ma również płyty głownej, która by obsługiwała coś takiego, czy ktoś może spotkał się już z tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się z tym spotkałem,i nie wiem na czym to polega.Moim zdaniem to chwyt marketingowy,ale mogę się mylić

Na jednaj z aukcji jest napisane:

"Otrzymujesz 4 kości każda po 1GB idealnie dobrane do 2x DUAL CHANNEL w dobrej cenie!"

Czyli po prostu 4 kości do dual'a. W sam raz na 4 gniazda pamięci.

No i jednocześnie marketing. W końcu quad musi być lepszy niż dual :-P .

Edytowane przez lordmichu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kiedy włożymy 4 kości pamięci to i tak tylko 2 chodza w dualu

Po prostu chodzą w dualu, nie ma czegoś takiego, że tylko dwie w dualu, a reszta w singlu (?), dual channel nie ma nic wspólnego z ilością kości, oprócz tego, że musi być więcej niż jedna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kiedy włożymy 4 kości pamięci to i tak tylko 2 chodza w dualu

4 takie same kosci laza w dualu.

4 rozne kosci , gdzie po 2 sticki sa takie same odpala tez duala o nazwie flex , ktory widzi kosci jako 1 sztuke (wg thg).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna powiedziec, ze quad channel wystepuje w dwuprocesorowych plytach amd - 2 procki, kazdy ma swoj wlasny, dwukanalowy kontroler, czyli razem mamy 4 kanaly. ale dziala to tak samo jak dual. nalezy ez zauwazyc, ze taka plyta potrzebuje co najmniej 2 kosci,zeby wogule sie uruchomila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dual channel to podłączenie banków SDRAM w 128 bitową szynę danych. Na logikę quad channel to połączenie 4 Banków SDRAM w 256 bitową szynę. Tyle, że żaden ze współczesnych chipsetó nie ma 4 banków pamięci, a conajwyżej udostępniają 2 sloty w 2 bankach.

Więc allegrowy 'quad channel' to dual w którym wsadzamy 2 moduły na bank.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi