Kirk42 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Witam! Ostatnio spotykam się na allegro z czymś takim jak Quad Channel. Sprzedawcy opowiadają coś takiego, że komputer będzie chodził miliard razy lepiej, ale zaczyna się robić pewien problem, bo o ile wiemy jak działa dual channel to nie bardzo wiem jak ma działać quad. Nie ma również płyty głownej, która by obsługiwała coś takiego, czy ktoś może spotkał się już z tym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L!z@rD Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Też się z tym spotkałem,i nie wiem na czym to polega.Moim zdaniem to chwyt marketingowy,ale mogę się mylić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 No właśnie, jak by to miało działać bo dual to są 2 kosci połączone w przeplocie, a quad? dual w przeplocie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordmichu Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Też się z tym spotkałem,i nie wiem na czym to polega.Moim zdaniem to chwyt marketingowy,ale mogę się mylić Na jednaj z aukcji jest napisane: "Otrzymujesz 4 kości każda po 1GB idealnie dobrane do 2x DUAL CHANNEL w dobrej cenie!" Czyli po prostu 4 kości do dual'a. W sam raz na 4 gniazda pamięci. No i jednocześnie marketing. W końcu quad musi być lepszy niż dual :-P . Edytowane 6 Stycznia 2008 przez lordmichu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Ale kiedy włożymy 4 kości pamięci to i tak tylko 2 chodza w dualu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Ale kiedy włożymy 4 kości pamięci to i tak tylko 2 chodza w dualu Po prostu chodzą w dualu, nie ma czegoś takiego, że tylko dwie w dualu, a reszta w singlu (?), dual channel nie ma nic wspólnego z ilością kości, oprócz tego, że musi być więcej niż jedna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 quad channel mozna sobie wyobrazic tak samo jak raid na 4 dyskach tylko ze kontrolery czegos takiego jeszcze nie wspieraja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Wszystkie nowe płyty obsługują cztery kości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesti55 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Moim zdaniem równie dobrze można kupić 2 zestawy po 2x1gb. To prawie to samo tylko inaczej pakowane. Edytowane 6 Stycznia 2008 przez mesti55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Ale kiedy włożymy 4 kości pamięci to i tak tylko 2 chodza w dualu4 takie same kosci laza w dualu. 4 rozne kosci , gdzie po 2 sticki sa takie same odpala tez duala o nazwie flex , ktory widzi kosci jako 1 sztuke (wg thg). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 mozna powiedziec, ze quad channel wystepuje w dwuprocesorowych plytach amd - 2 procki, kazdy ma swoj wlasny, dwukanalowy kontroler, czyli razem mamy 4 kanaly. ale dziala to tak samo jak dual. nalezy ez zauwazyc, ze taka plyta potrzebuje co najmniej 2 kosci,zeby wogule sie uruchomila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzurpator Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Dual channel to podłączenie banków SDRAM w 128 bitową szynę danych. Na logikę quad channel to połączenie 4 Banków SDRAM w 256 bitową szynę. Tyle, że żaden ze współczesnych chipsetó nie ma 4 banków pamięci, a conajwyżej udostępniają 2 sloty w 2 bankach. Więc allegrowy 'quad channel' to dual w którym wsadzamy 2 moduły na bank. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...