sthEn Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Od paru dni dysk działa mi z takimi zatrważającymi predkosciami, mimo ze wczesniej HDTune wykrywalo po 35-40mb spokojnie. Jak zgrywam cos na dysk, to caly komp muli w stopniu takim, ze nie da sie normalnie korzystać. Dysk nie byl wykrecany, nie zmieniałem taśm, stalo sie tak po formacie. Po wszystkim formatowalem go jeszcze pare razy, w tym pare razy szybko, pare razy gruntownie - wciaz to samo. Nie mam pomyslow, z gory dziekuje za jakas odpowiedz. Pozdrawiam, sthEn Edytowane 6 Stycznia 2008 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Jaki tryb DMA? Użycie procesora podczas tego benchmarku wskazuje na zły tryb DMA albo brak DMA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) BIOS sprawdzony - DMA włączone, wiec co może być nie tak jeszcze? Edytowane 6 Stycznia 2008 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 DMA w menadzerze urzadzen, wlasciwosci kontrolera! - odpowiedni kanał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Daj też raport smart, może się coś zepsuło. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 SMART: MENEDŻER URZĄDZEŃ: Nie widze nic o żadnym trybie DMA. We właściwościach dysków też nic takiego nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordmichu Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 (edytowane) Kiedyś miałem podobny problem i to pomimo, że menadżer informował o włączonym trybie DMA. Ktoś mi poradził wtedy wyłączyć tryb DMA i zrestartować kompa. Po czym ponownie włączyć tryb DMA i znów zrestartować. Pomogło. Informacji o trybie DMA szukaj we właściwościach kontrolera IDE. Edytowane 7 Stycznia 2008 przez lordmichu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 (edytowane) Dzięki lordmichu za wskazówkę, gdzie szukać tego trybu DMA w ogóle. Okazało się, że miałem ustawiony tryb PIO na tym akurat dysku. Przestawiłem na DMA, i już wszystko w porządku, dysk śmiga jak dawniej. Pozdrawiam, sthEn EDIT. Wybacz lukasrz, przegapiłem widocznie akurat tego posta :* Edytowane 7 Stycznia 2008 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 ehh... Kontrolery IDE ATA/ATAPI NVIDIA..... kilknij na to! i ustaw DMA Dzięki lordmichu za wskazówkę, gdzie szukać tego trybu DMA w ogóle. Okazało się, że miałem ustawiony tryb PIO na tym akurat dysku. Przestawiłem na DMA, i już wszystko w porządku, dysk śmiga jak dawniej. Pozdrawiam, sthEn :) napisalem Ci wyzej kilka postow gdzie tego szukac ale nevermind ;) dobrze ze dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...