Skocz do zawartości
sthEn

Strasznie Wolny Dysk Twardy.

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Od paru dni dysk działa mi z takimi zatrważającymi predkosciami, mimo ze wczesniej HDTune wykrywalo po 35-40mb spokojnie. Jak zgrywam cos na dysk, to caly komp muli w stopniu takim, ze nie da sie normalnie korzystać. Dysk nie byl wykrecany, nie zmieniałem taśm, stalo sie tak po formacie. Po wszystkim formatowalem go jeszcze pare razy, w tym pare razy szybko, pare razy gruntownie - wciaz to samo. Nie mam pomyslow, z gory dziekuje za jakas odpowiedz.

Pozdrawiam,

sthEn

Edytowane przez sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś miałem podobny problem i to pomimo, że menadżer informował o włączonym trybie DMA. Ktoś mi poradził wtedy wyłączyć tryb DMA i zrestartować kompa. Po czym ponownie włączyć tryb DMA i znów zrestartować. Pomogło.

Informacji o trybie DMA szukaj we właściwościach kontrolera IDE.

Edytowane przez lordmichu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki lordmichu za wskazówkę, gdzie szukać tego trybu DMA w ogóle. Okazało się, że miałem ustawiony tryb PIO na tym akurat dysku. Przestawiłem na DMA, i już wszystko w porządku, dysk śmiga jak dawniej.

Pozdrawiam,

sthEn

EDIT. Wybacz lukasrz, przegapiłem widocznie akurat tego posta :*

Edytowane przez sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh...

Kontrolery IDE ATA/ATAPI

NVIDIA..... kilknij na to! i ustaw DMA

Dzięki lordmichu za wskazówkę, gdzie szukać tego trybu DMA w ogóle. Okazało się, że miałem ustawiony tryb PIO na tym akurat dysku. Przestawiłem na DMA, i już wszystko w porządku, dysk śmiga jak dawniej.

Pozdrawiam,

sthEn

:) napisalem Ci wyzej kilka postow gdzie tego szukac ale nevermind ;)

dobrze ze dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi