Skocz do zawartości
zibi322

pompa od c.o. do WC

Rekomendowane odpowiedzi

Co sadziscie o zastosowaniu pompy obiegowej do centralnego ogrzewania przy budowie WC?

zalety: jest baaaaardzo cicha,jest wydajna (np.wilo star rs 25/2 - 2200 l/h z mozliwoscia regulacji od 1000l/h),jest niezatapialna, jest bardzo zywotna.

wady: cena (chociaz przy eheim i tak tansza)-220 zl, gabaryty

mam 2 bloki wodne i chyba taka pompe zapodam sobie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 dB(dane katalogowe) - osobiscie mam w domu w c.o. pompe z leszna (gorsza OD WILO) i nie slychac jej wcale podczas pracy. Po przylozeniu ucha do pompy dopiero slychac lekki szumek - jakbym tego na wlasne uszy nie slyszal tobym nieuwierzyl. pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie mogłeś napisać 2 miesiące wcześniej? Nie wydawałbym ponad 200 PLN na EHEIMA, który co prawda jest 100 razy cichszy od niezatapialnego AquaSzuta ale i tak lekko buczy (co w nocy jest niestety słyszalne). Co smutne to buczenie jest na tyle małej częstotliwości, że nijak go nie można wyciszyć.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzialam na pompie od pralki. Jest troche glosna, ale jaka ma moc  :D

Ja tez o tym myslalem ale jak ja uslyszalem podczas wypompowywania wody z basenu to juz zarzucilem ten pomysl. :)

Pompka od c.o. bylaby bardzo dobra ale niestety, ze wzgledu na jej gabaryty nie wsadze sobie tego do midi. Jak ktos ma big tower to moze sie z czyms takim pobawic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzialam na pompie od pralki. Jest troche glosna, ale jaka ma moc  :D

Ja tez o tym myslalem ale jak ja uslyszalem podczas wypompowywania wody z basenu to juz zarzucilem ten pomysl. :)

Pompka od c.o. bylaby bardzo dobra ale niestety, ze wzgledu na jej gabaryty nie wsadze sobie tego do midi. Jak ktos ma big tower to moze sie z czyms takim pobawic.

Ja tez mam obudowe midi i specjalnie zbudowalem pod komputer stelarz z katownikow i plaskownikow stalowych wysoki na 25 cm (tam sie miesci wszystko: nagrzewnica od zuka,dodatkowy zasilacz at,2 wentylatory 92x92 mm pojemnik na wode 2 l, no i jest jeszcze miejsce na pompe od c.o. :D :D :D jak to zmontuje na stale to zrobie zdjecia i tu zamieszcze :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zibi podobnie chcialem zrobic ale komp stoi pod biurkiem i jest tylko 4cm miejsca nad kompem wiec jak sam widzisz trza by wszystko walnac do srodka.

Feluke, czy musisz dawac to na kompa ???

moze daj cool aparaturke obok ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zibi podobnie chcialem zrobic ale komp stoi pod biurkiem i jest tylko 4cm miejsca nad kompem wiec jak sam widzisz trza by wszystko walnac do srodka.

Feluke, czy musisz dawac to na kompa ???

moze daj cool aparaturke obok ???

Raczej nie bo z 10cm od kompa mam noge wiec troche bym zawadzal. Innymi slowy nigdzie tego nie wsadze po za kompem lub do polki nad biurkiem gdzie trzymam ksiazki :wink:

Chyba dokupie sobie tylko przedluzke na monitor i kompa postawie z drugiej strony biurka (teraz jest dokladnie pod biurkiem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja stara ma takie pompy :D projektuje wodociagi wiec juz nie dlugo chyba cos sobie od niej wezme :)

Mógłbyś mi podesłać na maila jakie one mają parametry(w szczególności wydajność i hałas),oczywiście z cenami jak byś mógł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie, problem polega na tym, ze znaczna czesc tych 40W w efekcie wyladuje w wodzie w postaci ciepla, wiec jezeli zalozmy procesor+grafika(?) wydzielalyby 80W to pompa dodaje prawie polowe tego do chlodzenia (prawie, bo jest mimo wszystko niezatapialna, czesc odchodzi do powietrza) i chlodnica musi sobie poradzic z wieksza iloscia ciepla... Raczej bym nie polecal takiego rozwiazania, 40W to sporo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja stara ma takie pompy :D projektuje wodociagi wiec juz nie dlugo chyba cos sobie od niej wezme :)

Mógłbyś mi podesłać na maila jakie one mają parametry(w szczególności wydajność i hałas),oczywiście z cenami jak byś mógł.
Po co tylko na maila. Zarzuc na na tweaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter z tego co widze to ty same problemy widzisz wszedzie. Pompa pobiera 40W a nie wydziela -mylisz pojecia. Te 40W energii elektrycznej jest zamieniane na energie mechaniczna a jak chyba wiesz (chyba tego w szkole ucza) sprawnosc silnikow elektrycznych jest bliska 90%, wiec ok 10% idze na straty cieplne.Mi z tego wychodzi, ze ta pompa daje ok. 4W ciepla. No niech daje 8W, ale nigdy w zyciu nie wydziela 40W ciepla,czlowieku opamietaj sie. Pozdrowienia dla Ciebie i wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter z tego co widze to ty same problemy widzisz wszedzie. Pompa pobiera 40W a nie wydziela -mylisz pojecia. Te 40W energii elektrycznej jest zamieniane na energie mechaniczna a jak chyba wiesz (chyba tego w szkole ucza) sprawnosc silnikow elektrycznych jest bliska 90%, wiec ok 10% idze na straty cieplne.Mi z tego wychodzi, ze ta pompa daje ok. 4W ciepla. No niech daje 8W, ale nigdy w zyciu nie wydziela 40W ciepla,czlowieku opamietaj sie. Pozdrowienia dla Ciebie i wszystkich

przepraszam ale to nie tak. Silnik może mieć 90 % sprawnosci ale straty występują tez w turbinie. A dla pomp turbinowych z odbiorem wody ze spirali zbiorczej (np akwariowe i chyba ta od o.c.- podaj jakieś fotki jak wygląda wirnik itp.) sprawność wynosi zwykle od 65 do 70 %. Więc podgrzewac wodę (i otoczenie) będzie nie 4 a 15 W.

Ale generalnie pomysł jest niezły. Czy widziałeś może mniejsze pompki takie np 15W / 1000 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adam78 to sa pompy naprawde przemyslane i nie mozna ich w zaden sposob porownac do akwariowyh, nie bede tlumaczyl z jakich materialow jest pompa zrobiona i jaki ma ksztalt wirnika zobacz sobie sam na stronie www.wilo.com dodam tylko ze tam sa specjalne lozyska i wirnik tez ma ksztalt opracowywany od lat. Mysle wiec zy te pompy maja troszke wieksza sprawnosc. A co do mniejszej mocy i wydajnosci - wystarczy w tej pompie wrzucic 1 bieg i pobiera wtedy 20 W mocy a wydajnosc spada do 1100 l/h. Jest jeszcze 2 bieg posredni, no i 3 najwyzszy (full load). :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiedzialem, ze ona "wydziela" cieplo. Nie takie bylo sformulowanie. Straty na turbinie stratami na turbinie, a zaleza one tez od cisnienia, przeciw jakiemu pracuje pompa. Mi chodzi glownie o cieplo, ktore jest przenoszone do wody za sprawa pracy pompy, ktora wykonywana jest na wodzie (wprawianie w ruch, energia mechaniczna->cieplo)...

Ale, nie martwcie sie, jako ze mam juz szczerze dosyc pisania czegokolwiek, a ponadto nie mam na to czasu, to odesle was tam:

http://forum.oc-forums.com/vb/showthread.p...&threadid=78055

(Info o pompach i ich wplywie na dostarczanie ciepla do wody jest tak w 1/3 tekstu)

zeby nie bylo, ze ja widze wszedzie problemy itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na najnizszym biegu owszem, ale to jest wtedy "tylko" 1000l/h? Dla porownania niektore akwariowe 1000l/h opatrzone sa 10W... roznica jest pewnie w cisnieniu jakie wytwarzaja na korzysc WILO. Jezeli masz setup z wieloma ograniczeniami (kilka blokow, wiecej niz 1 chlodnice, dlugie przewody itd itd) to ok, inaczej... coz, nie wiem czy jest sens, nawet patrzac z punktu widzenia kasy, zajmowanego miejsca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...