The_Wayn Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) jak to się teraz dobiera? chodzi mi o to, że kiedyś [daaawno] czytałem, że największą wydajność będzie jeżeli taktowanie fsb procka i pamięci będzie takie samo - więc jak to się dobiera teraz kiedy proce na s478 maja max 800mhz a pamieci max 400mhz? mam właśnie goodramy 400mhz i nie wiem czy wziac p4 na fsb 533 czy 800 - jak będzie najwydajniej? mam do wyboru 2,4 /512/ fsb533 http://allegro.pl/item290016904_p_n_okazja...fsb533_gwa.html lub 2,4 /512/ fsb800 http://allegro.pl/item290153737_p_n_promoc...hwood_gwar.html ten drugi ma jeszcze wsparcie Hyper-Threading, więc chyba lepiej dołożyć te 10zł? będzie chyba wydajniej? ogólnie czy ma to jakieś znaczenie jeżeli procek jest tak samo taktowany a idzie na innym fsb? i ostatnie pytanie dlaczego cena tego procka p4 2,66 /512/ fsb533 http://allegro.pl/item290032531_p_n_okazja...fsb533_gwa.html różni się aż o 30zł w stosunku do tego pierwszego p4 2,4 /512/ fsb533 który z tych trzech byłby najwydajniejszy? [moja płyta oczywiście wspiera proca na fsb 800] Edytowane 6 Stycznia 2008 przez The_Wayn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Napisz jaki masz generalnie sprzęt. Bo może się okazać że wymiana tylko procka jest totalnei bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 to jeszcze oplaca sie kupowac p4? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Wayn Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Napisz jaki masz generalnie sprzęt. Bo może się okazać że wymiana tylko procka jest totalnei bez sensu. aktualnie p4 1,8/512/400 goodram 512 ddr 400 geforce 6200 128mb 64bit płyta msi 6785 lub GIGABYTE GA-8SGXP (mam dostępne dwie bo składam dwa podobne zestawy, ten drugi będzie miał właśnie tego p4 1,8 na którym teraz siedzę) jak widać komputer(y) mają być tanie, ale chcę żeby były jak najbardziej wydajne, nie oczekuję tutaj jakiegoś wsparcia dla najnowszych gier, bo ostatnie w co grałem z tych nowszych to gta sa i grało się bardzo dobrze ^^ przyznam, że zastanawiałem się nad przesiadką na jakieś dwa-rdzenie, ale generalnie odrzuciłem tą koncepcję, ze względu na cięcia w funduszach i tego, że raczej na dzień dzisiejszy nie wykorzystywałbym potencjału tak jakbym chciał, przynajmniej tak podejrzewam :P to jeszcze oplaca sie kupowac p4? :blink:jak widać chyba jeszcze tak :P Edytowane 6 Stycznia 2008 przez The_Wayn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Zastanów się czy nie było by lepiej posprzedawać to wszystko i wziąć najtańszy chociaż zestaw na sAM2. Ew spróbuj podkręcić tego procka o ile pozwala na to płyta. Wymiana samego procesora jest IMO bez sensu - 100zł do kosza. Edytowane 6 Stycznia 2008 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 roznica pomiedzy prockiem z HT i bez HT jest b. duza, bierz tego na FSB 800 (on ma szyne 200MHz takze domyslnie bedzie latal 1:1 z pamieciami) jesli nie ma kasy na zmiane to moze smialo wymienic procka, pentak 4 wcale nie jest jeszcze taki ostatni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Wayn Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Zastanów się czy nie było by lepiej posprzedawać to wszystko i wziąć najtańszy chociaż zestaw na sAM2. Ew spróbuj podkręcić tego procka o ile pozwala na to płyta. Wymiana samego procesora jest IMO bez sensu - 100zł do kosza. w tym problem właśnie, że nie chcę kręcić bo absolutnie się na tym nie znam i nie bawiłem się w to mimo że od pół roku się do tego przymierzam :P. Mówisz, że nie będzie raczej żadnej różnicy między 1,8 a 2,4? bo ostatnio odczuwam braki wydajności i wydaje mi się, że to raczej proc nie uciąga :/ w sumie nie będzie mnie to kosztować 100zł bo np. ten procek kosztuje 70zł czy 80zł a jak biore to na fakture vat więc mam 22% taniej roznica pomiedzy prockiem z HT i bez HT jest b. duza, bierz tego na FSB 800 (on ma szyne 200MHz takze domyslnie bedzie latal 1:1 z pamieciami) jesli nie ma kasy na zmiane to moze smialo wymienic procka, pentak 4 wcale nie jest jeszcze taki ostatni 1:1 z pamięciami? chyba w końcu muszę się porządnie wziąć za jakąś lekturę, bo nie wiem totalnie ocb :P mógłbyś w skrócie wyjaśnić ? też właśnie moim faworytem jest ten na 800, więc raczej go kupie a i jeszcze pytanie w 3d marku 2001 SE miałem 10k albo 11k, nie pamiętam dokładnie - czy to jest adekwatny wynik jak na ten sprzęt? Edytowane 6 Stycznia 2008 przez The_Wayn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 przeciez nie powiedzialem ze jest ostatni :D sam mam P4 :P hehe no i oczywiscie HT :) no ale nastaly czasy, ze P4 dla mnie to juz troche malo, wiec w przeciagu 2ch tygodni pozbywam sie tego sprzeciorka i wchodze na dual core. tylko teraz mala uwaga... sam procek to 100,- oczywiscie uzywany, bo za tyle sprzedaje swojego. bierz oczywiscie tylko HT i sprawdz, czy plyta na ktora bedziesz go zakladal obsluguje HT. co do krecenia, to plyty gigabyte maja fajna opcje (przynajmniej moja ma) - gdy ustawisz full thrust, to przy zwiekszonych wymaganiach obliczen plyta sama podkreca procka z moich 3.0 do ~3.6 i ramy z 667 na 800. dobra opcja dla tych, ktorzy sie nie znaja, a chca,aby sprzecik byl troszke szybszy :) to samo mozna zrobic z grafika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) 1:1 z pamięciami? chyba w końcu muszę się porządnie wziąć za jakąś lekturę, bo nie wiem totalnie ocb :P mógłbyś w skrócie wyjaśnić ? też właśnie moim faworytem jest ten na 800, więc raczej go kupie a i jeszcze pytanie w 3d marku 2001 SE miałem 10k albo 11k, nie pamiętam dokładnie - czy to jest adekwatny wynik jak na ten sprzęt? w p4 FSB podaje sie po wymnozeniu razy 4 (nie pamietam dokladnie po co, dlaczego) w rzeczywistosci procek 2.40GHz na szynie FSB 800 ma taktowanie 200MHz x 12, co przy pamieciach 400 (DDR 2x200) da Ci mnoznik 1x1 Edytowane 6 Stycznia 2008 przez Dev-o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...