Skocz do zawartości
arturob

Jaki Monitor? Nec20wgx2pro Czy Samsungsm2232bw?

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilku latach nadeszla wreszcie pora na zmiane monitora; zastanawiam sie na nad 2ma ww.

1szy jest na matrycy S-IPS, ale jest mniejszy i o 1/3 drozszy, samsung to 22 calowa tn-ka...

przeznaczenie to www, filmy (chociaz w niedalekiej przyszlosci pojawi sie tv-lcd/plazma) no i gry czasami... Odleglosc biorko-fotel to tylko 1 metr.

Co byscie wybrali ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kilku latach nadeszla wreszcie pora na zmiane monitora; zastanawiam sie na nad 2ma ww.

1szy jest na matrycy S-IPS, ale jest mniejszy i o 1/3 drozszy, samsung to 22 calowa tn-ka...

przeznaczenie to www, filmy (chociaz w niedalekiej przyszlosci pojawi sie tv-lcd/plazma) no i gry czasami... Odleglosc biorko-fotel to tylko 1 metr.

Co byscie wybrali ?

Miałem podobny dylemat i kupiłem używanego nec-a za 1200 pln. jakość obrazu (ustawienia od kyle-a) imo bardzo dobra. tn sux, pójdź do jakiegokolwiek sklepu i przekonaj się sam.

Jedyne co może przeszkadzać to mały piksel.. mi nie przeszkadza.

greetz, R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś tam wspomniał o Dellu 2007WFP, mam go, więc mogę coś o nim napisać:

- Matryca z matową warstwą odblaskową, jak dla mnie to +.

- Lecz w związku z powyższym występuje lekkie zaszumienie obrazu, ja to widzę bardziej jako złotawy pył. Aczkolwiek teraz, to już w ogóle tego nie dostrzegam, bo się przyzwyczaiłem.

- Kolor banding na defaultowych ustawieniach jest b. mały, ale jest (rewizja 04). W szczególności na gradientach szarego i zielonego jest on widoczny. Lecz da się to skorygować.

- Ogólnie to na odwzorowanie kolorów zdecydowanie nie można narzekać.

- Duża jasność.

- W związku z powyższym do normalnej pracy należy ją obniżyć - na 15-20% dzień, 10% noc.

- Praca lamp na takich ustawieniach nie jest zbyt stabilna, mi to nie przeszkadza i nie odczuwam dyskomfortu czy bólu oczu (a nie na jednym mi się to już przytrafiło), nawet jak przy nim siedzę nieraz po kilkanaście h. (oczywiście z okresowymi przerwami) Ale nie ręczę czy każdy, tak jak ja, będzie na to reagował. Gmfriend dla przykładu przy nim wykitował.

- Czerń typowa dla s-ips - na wprost - "taka sobie", a pod kątem fioletowa,

- kąty widzenia - b. duże, ale to przecież s-ips, więc czemu się dziwić,

- b. krótki czas reakcji matrycy - duży +, ghostingu czy innego typu przypadłości nie zauważyłem,

- brak regulacji kontrastu w menu monitora, ale skoro mamy dostęp do regulacji rgb, to nie jest ona niezbędna,

- duże możliwości regulacji położenia ekranu,

- lipna stopka... niedawno jeden z moich domowników ją "zmasakrował" lol, czekam na dostawę nowej. Ekran to na szczęście przeżył i nic mu się nie stało... na razie leży w pudle. :-|

----

Ogólnie to nie wyapda go nie polecić, bo jest to w sumie jedna z najlepszych 20'stek, tym bardziej że cena za niego powoli wraca do normalności.

Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi