Skocz do zawartości
Enraged

Zasilacz Atx 500w

Rekomendowane odpowiedzi

C2D E6300@3.0GHz 8800GT Palit XpertVision do OC, 2x Seagate Barracuda 250GB 16MB cache, MOBO gygabite jakas nno i napedy i takie rozne male badziewia ;) Jakoś do 250zł żeby miał jakieś 500W na przyszłość. tak sie rozglądałem za Ever Silver ATX 480 W Active PFC, Chieftec (CFT-500A-12S) 500W i OCZ StealthXStream 500W SLI. Ewentualnie Korsarz 450 / 550W ale wersja VX jest skopana podobno :/ już nie wiem co wybrać :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ever robi dobre ... listwy i UPSy

Chiftec jak już to model 650W (CFT-650-14C) ale to minimum 300zł

Korsarz z serii HX najtańszy to wydatek ponad 300zł

BeQuiet ten tańszy to sie mi zdaje jest to samo co Amarox (ten sam producent FSP a seria Dark od ToPower'a poza zasięgiem cenowym - minimum 340zł)

Jeśli nie chcesz dokałdać to może Amarox 460W (heh sie za długo produkowałem ;])

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po kiego mi 650? I znów ten sam problem! Podajecie inne zasilacze które są droższe. Ten amacrox - wątpie aby był lepszy od szefa. zresztą to wyjec. Powiedzcie który z tych 5 które podałem, albo chociaż jakieś realne propozycje, a nie 300zł. Gdybym miał 300 to bym bez wachania wziął korsarzyka 520HX, ale nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po kiego mi 650? I znów ten sam problem! Podajecie inne zasilacze które są droższe. Ten amacrox - wątpie aby był lepszy od szefa. zresztą to wyjec. Powiedzcie który z tych 5 które podałem, albo chociaż jakieś realne propozycje, a nie 300zł. Gdybym miał 300 to bym bez wachania wziął korsarzyka 520HX, ale nie mam.

Co do ceny to czasem ktoś sie zdecyduje jednak dorzucić pare zł więc zawsze dadaje droższe propozyche które jeśli nie odpowaiadaja to nie ma co ich brać pod uwage i po problemie. Sie mi zdaje że będzie topic typu "popytam ale i tak kupie co sobie wymyśliłem" (czyli sądząc po "tonie" wypowiedzi "szefa" - zły nie jest ale Amarox IMHO lepszy.

Dobranoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, naprawdę nie o to chodzi, że napiszę a i tak swoje wybiorę. Chodzi mi tylko o to, że 250 zł to i tak już napięta granica.

Już niejeden raz ktoś pisał "weź to i to za 400zł". poprostu nie mam tyle kasy... Narazie pomocny okazał się komentarz svende'a (przepraszam jeżeli pomyliłem nazwę). On jedyny przyszedł i napisał BIERZ TO BO JA WIEM DOBRZE, ŻE SIĘ NIE PRZEJEDZIESZ.

I o to chodzi. Reszta pisze Ten ma to i to, tamten to szit, a korsarz gut. Przychodzi następny i mówi co innego. Od tego można zgłupieć... Proszę o komentarz tych zasilaczy ich posiadaczy (o ile takowi się znajdą), oraz ludzi którzy się znają. I proszę, nie piszcie co który ma i który jest be nie wyjaśniając dlaczego. No i trzymajmy się granicy 250zł w przypadku nowych propozycji (choć wolałbym coś z tych, tylko który??!!). Z góry dzięki i sorry za złe sformułowanie poprzedniego posta.

Pozdrawiam!

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli nie odstarsza Cie operacja zmiany wentylatora, bierz Chiefteca GPS-400W. Zacytuje Ci tylko recenzje svende z zenfista:

Zasilacz nie do zdarcia

Napisał: svende dnia 18-11-2007

Zalety Chieftec GPS-400AA-101A Bulk:

- bardzo stabilne napiecia

- napiecia najbliższe ideałowi, czyli np. na 12V od 11,98-12,02

- zasilacz jest lodowato chłodny

- bardzo mocno wentyluje obudowę

- doskonałe spasowanie obudowy

- obudowa z grubej i sztywnej blachy

- długie przewody, przydatne w obudowach Chieftec LBX

- duzo molexów i 2FDD

- ułatwiajace życie ściskacze do wyciagania molexów

- oplot na wiązce ATX 20+4pin

Wady Chieftec GPS-400AA-101A Bulk:

- szum powodowany wysokimi obrotami wentylatora

- jedna wtyczka sata ustawiona w nienaturalnym położeniu

Podsumowanie:

Miałem w swoim użytkowaniu dwa takie zasilacze, a ich zalety i wady były zawsze identyczne. Od strony prądowej jest doskonały, napięcia bardzo stabilne i bliskie ideałowi. Na PPC jeden z użytkowników zasila c2d i gf8800gtx po podkreceniu tym zasilaczem, chłodząc go ledwo wiejącym wentylatorem Noctua 500obr. Ja sam zasilałem dwa zestawy, pierwszy to DFI LP UT nF4 Ultra-D+AMD64 X2 3800+@2500MHz+GF6800LE+2xHDD+2xDVD-RW i kilka pomniejszych rzeczy, w drugim Abit KN9+AMD64 X2 3600+@3040MHz+GF6800LE+3xHDD+2xDVD-RW i reszta. Napiecia takie jak podałem w tabelce z zaletami. Zasilacz jest praktycznie jedyną propozycją dla właścicieli tandetnych/słabo chłodzonych obudow jak Tracery czy Mustangi, bo dzięki swoim właściwosciom wentylacyjnym jest w stanie usunac ciepło pracującego CPU i GPU z tych obudów. Jako jedyny z zasilaczy, które użytkowałem, tego z pewnością nie sprzedam. Konstrukcja ma juz ponad 3 lata, jednak obciążalność 12V wynosząca 348W nadal budzi respekt, a producent (Delta) daje pewnosc długiego i bezpiecznego użytkowania

ten uzytkownik z PPC to ja :wink: Dodam tylko, ze zasilacz przeszedl testy terminczne, przez caly dzien chodzil bez wentylatora.. oczywiscie nie specjalnie. Przypuszczam, ze dopiero SLI podkreconych 8800gtx'ow i q6600 przyprawily by go o zadyszke..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boję się, że to będzie za mało :/ . Wolałbym jednak mocniejszą linię 12V. Oczywiście uwzględnię tą propozycję, ze względu na koszt zakupu ;-) Ale w porównaniu do CFT-500 wypada blado. (29A na 12Vlinie i 46A na 12V lini :-) ) Ale gorące Bóg zapłać dobry człowieku za satysfakcjonującą odpowiedź ;-) Czekam na kolejne ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CFT 500W ma sumaryczne ograniczenie na 12V wynoszące 32A i w żadnym wypadku nie ma 46A, nie czekaj na dalsze odpowiedzi czasem przypadkowych ludzi, mniej-wiecej wiedzacych jakie zasilacze są raczej dobre, a jakie złe, wejdź i poczytaj na subforum zasilaczy, jest tam m.in. też poradnik mojego autorstwa.

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie może bo ma sumaryczne ograniczenie, jak wiekszość zasilaczy na rynku, Chiefy GPS 350-450W są wyjatkami. Poza tym po co ten prąd na 12V, Twój planowany zestaw pociągnąlby moj BQT z sygnaturki, jego szacunkowe zużycie prądu wbrew wszelkiej maści kalkulatorom to góra ok 180W, w tym jakieś 150W z 12V (wartosci dla maksymalnego obciażenia po OC)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamowilem

CORSAIR 550W

Ale nie ma go i jeszcze msuze na niego czekac ale teraz sie zastanawiam nad

CORSAIR 520W

Ten drugi jest drozszy, jakos to przelkne ale czy oprocz wypinanych kabelkow jest lepszy w jakis sposob od tego peirwzsego? BO jezeli to tylko wypinane kabelki i dodatkowe gadgety to poczekam jeszce na tego 550W i zaoszczedze 50zl.

Serdeczne dzieki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem gdzieś, że HX jest mocniejszy i mniej awaryjny od 550W, ale nie jestem pewien. Na bank VX450W to nic innego jak bebechy Seasonica. Ale 550 nie wiadomo. A też się przymierzałem do niego ;) Jak przyjdzie to napisz jak działa ^^.

A tak do tematu to OCZ wyciśnie więcej prądu (2*18A na 12V) niż szef?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seria HXEU czyli 520 i 620 rzadziej łapie świerszcza niż VXEU czyli 450 i 550. Szczerze, jak mam brać seasonica, przemarkowanego na Corsaira i Seasonika z naklejką seasonika to wole tego z naklejką.

Jaki konkretnie model OCZta?

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie problem w tym ze siedze juz jak na szpilkach, caly sprzet gotowy lezy i czeka a tego 550W jezsce nie ma :D (zamowilem w czwartek). Takze jakby sie jeszcze okazalo ze ten 520W jest lepszy w jakis sposob to zaraz bym zmienil zamowienie :D.

wedlug http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=247627 tego topicu, 550W jest ok.

Wiec chyba bede musial jeszcze poczekac az go wysla :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi