grucha83 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 (edytowane) witam , na początek napiszę co i jak : mam mob asus commando ktora ma 2x dual channel w czym mialem 2x 1gb A data 800mhz ( w dualu ) do tego postanowiem dokupic do drugiego duala 2x2 gb A data 800mhz i tu zaczal sie problem kiedy wsadzilem wszytkie kosci, bios wykryl tylko 5 gb ram-u, kiedy wloze 2x2 i 1x1 wykrywa tylko 4, natomiast w zestawieniu 2 i 1 wykrywa normalnie 3... nie wiem dlaczego tak sie dzieje a w manualu od mob-a nie ma wzmanki na temat tego ze taka konfiguracja nie bedzie dzialac ( a max ramu to 8 gb) nie ma znacznia jak powkladam kosci 2 x dual czy tez pomieszam sloty i wsadze w pierwsze dwa 2 i 1 i w drugie tak samo caly czas nie widzi 1 gb ramu - nie mam pojecia dlaczego... ponizej pic mojego ramu 2 gb 1 gb wyglada identycznie tylko s/n jest inny - maja dokladnie te same parametry ( z wyjatkiem ilosci gb :) ) i wlasnie zauwazylem, ze bios wykrywa 5 gb a vista tylko 3 i juz teraz nic nie rozumiem.... wyciagnelem te 2 x 1 gb i zostawilem tylko 2x2 gb w dualu, vista nadal pokazuje 3007mb pamieci ram ?? zrobilem klasyfikacje i nadal to samo... o co tu chodzi? juz nie moge tego skumac ! Edytowane 7 Stycznia 2008 przez grucha83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo1988 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Vista zapewne 32bit i zapewne bez Service pack1.... Więcej nie odpalisz jak 3gb bez Visty x64, lub bez SP1 dla wersji 32bit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Vista 32bit nie bedzie widziec wiecej niz 3GB Ramu. A co do biosu , ze widzi tylko 5GB to sproboj poszukac opcji Memory Remap Feature, lub cos w tym stylu i przelacz ja i sprawdz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grucha83 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 o a tego nie wiedzialem ze vista nie widzi wiecej niz 3 gb .... sp do visty - ma sys oryginalny i wszystie aktualizacje wiec gdzie ten sp ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 o a tego nie wiedzialem ze vista nie widzi wiecej niz 3 gb .... sp do visty - ma sys oryginalny i wszystie aktualizacje wiec gdzie ten sp ?? Musisz miec viste 64bit dziala no problemo ... i przy 4gb porostu lata a jak proc ma powyzej 3ghz to doslownie zapie.... la :) Tyle co zmienilem kompa i mam procka na stocku narazie z defaultem i 8x433 3464mhz .. Pamieci 2x2gb corsair xms2 dhx 800@866 5-5-5 ustaw sobie w biosie memory overmap 4gb ram bedzie dzialac nawet 8gb :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...