Skocz do zawartości
frencci

Prosze O Pomoc W Skonfigurowaniu Wc Do Mojego Zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was. Coz- po moich tematach zwiazanych z: wyborem MOBO itd, dalej- szlifowaniem Ultry, Quada oraz wykonywaniem Fanswap'a przyszedl czas prawdopodobnie na zlozenie godnego WC. Zwracam sie wiec do Was z prosba o indywidualne podejscie do mojej konfiguracji i pomoc w ewentualnym pozbieraniu wszystkiego. Pisze- 'ewentualnym' bo nikt na 'kasie' nie spi i bede musial skalkulowac wszystko ;-]. Tak wiec- rozwazam zalozenie WC do podanej w podpisie konfiguracji, czegos naprawde cichego i mozliwie 'nie wystajacego' poza obudowe (choc priorytetem jednak jest cisza a nie poobcinane paluszki mojej corki przez wentylator ;-]) a takze bezpiecznego dla elektronicznych podzespolow ;-]. Nie bede okreslal kwoty granicznej bo jest to sprawa umowna choc nie chcialbym niepotrzebnie wydawac za duzo pieniedzy jesli nie bedzie to potrzebne. Juz mowie ;-]: procek chodzi raczej na defaultowych ustawieniach pomimo tego 'calego' mojego szlifowania. Fakt- jest dosc mocno obciazany przez mojego syna grami typu Crysis itd ustawionymi na max. dostepnych mi detalach...i to wszystko. Obudowa jest dosc obszerna jak sadze, choc midi: http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...;cat=&cat2= . Nie potrzebuje chclodzenia wodnego dla HDD- SQD obnizyl mi temperatury o kilka stopni a ulozenie go na jakiejs miekkiej gabce do konca moze wyeliminuje lekkie i tak 'pyrkanie'.

Tak wiem- jest poradnik itd. ale z doswiadczenia wiem, ze laik w 'tych' sprawach moze jednak popelnic blad podczas zakupow. Poprosze o propozycje. Dziekuje,Jacek

Edytowane przez frencci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydajnego wc tam nie wsadzisz.... na dzien dobry zeby sie zmiesilo prponuje stackera [temat w galeri malika lub na shackit]

potem fullcovera na gpu ....

Budy nie zmieniam...jesli nie da rady to odpuszczam bo nie bede 'az tak' szalal co kilka miesiecy. Pozdro sasiedzie ;-]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W małej budzie też da sie coś zmieścić, najpierw polecam jednak zakup jakiegoś dremelka bo bez chlastania będzie ciężko.

Co do zestawu to moze byc D-tek +nozzle kit, Laing ddc 1T, BW Ultimate 122, jakiś fullcover np. EK, BW Alutank + węże + złączki.

Pozdro.

Edytowane przez gregor666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W małej budzie też da sie coś zmieścić, najpierw polecam jednak zakup jakiegoś dremelka bo bez chlastania będzie ciężko.

Co do zestawu to moze byc D-tec +nozzle kit, Laind ddc 1T, BW Ultimate 122, jakiś fullcover np. EK, BW Alutank + węże + złączki.

Pozdro.

Ok,dziekuje za dotychczasowe wypowiedzi i czekam na inne. Poprosze 'mowic' do mnie jak do lekkiego polglowka 'watercoolig'owego'- tak abym mogl latwo znalezc komponenty po podanych nazwach w szukajkach ;-]. Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

frencci quad się dosyć grzeje :) więc wskazana byłaby chłodnica na 3 wentyle więc buda nowa byłaby lepszym rozwiązaniem chyba że zaakceptujesz chłodnce na dacu tak jak ja miałem wtedy reszta bedzie w srodku poza chłodnicą...wszytskie klcoki najlepiej kup w jednym sklepie... np cooling.pl czy angela.pl

przykladowa konfiguracja

d-tek na cpu

d-tek pompka

ek fullcover na gpu

węże tygonowe bodajze 3/8"

chłodnica wedle uznania byle nie alu i na 3 wentylatory z jednej strony np black water advenced 123

płyn feser one lub innovatek

co do opowietrzania to tani sposób - trójnik lub droższy rezerwuar np mcres lub otank

i tyle

aha wentylatory acutake są ponoć ciche i tanie....

Edytowane przez Arni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje Panowie, juz sobie patrze ;-]

Czyli Arni proponujesz:

Blok CPU i pompka: http://www.cooling.pl/advanced_search_resu...mp;x=19&y=9

Blok GPU: http://www.cooling.pl/ek-water-blocks-ekfc...ukt,299425.html

Chlodnica: http://www.cooling.pl/black-water-advanced...odukt,1928.html

Gregor666 proponuje CPU podobnie

Pompka: http://www.cooling.pl/laing-ddc-12v-1t-pom...odukt,1431.html

Chlodnica; http://www.cooling.pl/black-water-ultimate...odukt,1813.html

Edytowane przez frencci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka duza chlodnnice mozna umiescic na topie budy na dystansach. Bedzie to wygladac w zaleznosci od wykonania :wink:

Jesliby zdecydowac sie na 2x120, to mozna rownie dobrze kupic 2 chlodnice 1x120 i wstawic je w miejsca wentyli 120mm (czyli na wlot z przodu i pod zasilacz).

Pojedyncza 2x120 moznaby umiescic podobnie na topie (jak pierwsza), moznaby tez zrezygnowac z napedu 5.25 najwyzszego i wcisnac tam chlodnice (do srodka) wycinajac otwor na gornej sciance budy. W takim ustawieniu bedzie wzdluz obudowy zasilacz-chlodnica.

2x120 zmiescilaby sie tez na dystansach na tyl budy pionowo (poza obudowa), sporo osob tak to rozwiazalo. Z tym ze mamy wystajace 'cialo obce' i moze to srednio wygladac i odstawac.

Ja bym mimo wszystko radzil jakos ukryc ta chlodnice, wentyle na wierzchu sa zawsze glosniejsze, bedzie wiecej kurzu i gabaryty koncowe tez znacznie sie zwieksza. Mozna tez polaczyc te koncepcje i np sprobowac 2x120 + 1x120 do srodka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Lainga u siebie i jest cichy więc zależy wszystko jak ktoś trafi.

Zależy też od tego jakie kto ma poczucie głośności. Jak widać na przykładzie jednego z przedmówcy dla niego wentyl na 12V jest cichy :blink: Ja nie widziałem jeszcze takiego wynalazku, który byłby cichy.

Poza tym oszczędziłbym trochę na rezerwuarze i wężach, pierwsze nie potrzebne, a drugie (Tygony) wcale nie są o wiele lepsze od innych tańszych węży.

Co do ustawienia chłodnicy (2x120), proponowałbym przesunąć wszystkie napędy niżej, tak aby pod dachem zmieściła się poziomo chłodnica (wraz z wentylami). Trzeba będzie wyciąć otwory, ale to chyba najlepsze rozwiązanie. Po pierwsze poziome ustawienie zawsze jest lepsze od pionowego (cieple powietrze latwiej ucieka do góry), po drugie chłodnica w budzie wygląda estetyczniej.

W przypadku gdyby w układzie było by zbyt ciepło, można dołożyć jeszcze jedną małą chłodniczkę 1x120 pod zasilacz w miejsce wentylatora.

Jeśli chodzi o bloki, to frencci wybieraj co Ci sie podoba. Wszystkie popularne bloki dadzą Ci podobne wyniki; miej na uwadze, że za wydajność układu przede wszystkim odpowiada chłodnica a nie bloki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy też od tego jakie kto ma poczucie głośności. Jak widać na przykładzie jednego z przedmówcy dla niego wentyl na 12V jest cichy :blink: Ja nie widziałem jeszcze takiego wynalazku, który byłby cichy.

Poza tym oszczędziłbym trochę na rezerwuarze i wężach, pierwsze nie potrzebne, a drugie (Tygony) wcale nie są o wiele lepsze od innych tańszych węży.

Co do ustawienia chłodnicy (2x120), proponowałbym przesunąć wszystkie napędy niżej, tak aby pod dachem zmieściła się poziomo chłodnica (wraz z wentylami). Trzeba będzie wyciąć otwory, ale to chyba najlepsze rozwiązanie. Po pierwsze poziome ustawienie zawsze jest lepsze od pionowego (cieple powietrze latwiej ucieka do góry), po drugie chłodnica w budzie wygląda estetyczniej.

W przypadku gdyby w układzie było by zbyt ciepło, można dołożyć jeszcze jedną małą chłodniczkę 1x120 pod zasilacz w miejsce wentylatora.

Jeśli chodzi o bloki, to frencci wybieraj co Ci sie podoba. Wszystkie popularne bloki dadzą Ci podobne wyniki; miej na uwadze, że za wydajność układu przede wszystkim odpowiada chłodnica a nie bloki.

Tak- przekonywujace :) Czy 'tak na szybko' pamietacie kto ma podobny uklad i udostepniona galerie?

Edytowane przez frencci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi