Skocz do zawartości
N1CO

Router A Umowa Abonencka

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy odpowiedni dział ale do tego najbardziej pasowało.

Może od początku: 5 mbit w dzień i 25 mbit w nocy, a więc niczego sobie. Niestety pomimo tego, umowę mam już bardziej lipną. Mianowicie w zapisie umowy mam podane, że nie mogę korzystać w więcej niż jednego terminala abonenckiego (czyt. z 1 komputera).

Z cennika:

"Opłata miesięczna za każdy następny komputer - prędkość 256 Kbps - 10,00 PLN"

"Opłata miesięczna za każdy następny komputer - prędkość 512 Kbps - 29,00 PLN"

"Kara za podłączania do gniazda Użytkownika większej ilości terminali abonenckich niż ilość wskazana w Umowie o dostęp do sieci Internet - 350,00 PLN"

Ostatnio nabyłem laptopa. No i taka lipa, żeby za każdym razem przepinać kabel. Zaplanowałem więc kupić router. Niestety owa umowa mnie blokuje :/ Nie chcę kupować jakiegoś łącza 256 kbps (śmiech na sali) skoro mam 5 mbit którymi teoretycznie powinienem móc bez problemu zarządzać w swoim zakresie.

Jak to obejść? Ma ktoś jakiś pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy odpowiedni dział ale do tego najbardziej pasowało.

Może od początku: 5 mbit w dzień i 25 mbit w nocy, a więc niczego sobie. Niestety pomimo tego, umowę mam już bardziej lipną. Mianowicie w zapisie umowy mam podane, że nie mogę korzystać w więcej niż jednego terminala abonenckiego (czyt. z 1 komputera).

Z cennika:

"Opłata miesięczna za każdy następny komputer - prędkość 256 Kbps - 10,00 PLN"

"Opłata miesięczna za każdy następny komputer - prędkość 512 Kbps - 29,00 PLN"

"Kara za podłączania do gniazda Użytkownika większej ilości terminali abonenckich niż ilość wskazana w Umowie o dostęp do sieci Internet - 350,00 PLN"

Ostatnio nabyłem laptopa. No i taka lipa, żeby za każdym razem przepinać kabel. Zaplanowałem więc kupić router. Niestety owa umowa mnie blokuje :/ Nie chcę kupować jakiegoś łącza 256 kbps (śmiech na sali) skoro mam 5 mbit którymi teoretycznie powinienem móc bez problemu zarządzać w swoim zakresie.

Jak to obejść? Ma ktoś jakiś pomysł?

legalnie? Chwycić za telefon o porozmawiac z operatorem. Moze cos zaproponuje :)

U nas w sieci dajemy klientom dwie opcje:

- zakladaja sobie routerek, i za nim tyle komputerow ile chca w ramach tego samego lokalu - opcja z doplata 5zl miesiecznie

- dla drugiego (i kazdego kolejnego komputera) dokupuja sobie drugie lacze za pol ceny.

Co kto woli.

A jak nie przejmujesz sie legalnoscia.. coz.. bierzesz routerek, najlepiej jakis "linuksowy" (oparty o wrt chocby) z mozliwoscia zmiany ttla, ustawiasz.. i nie wpuszczasz nikogo z sieci do domu (nie masz przeciez takiego obowiazku). Po odpowiedniej konfiguracji operator nic nie jest w stanie udowodnic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie znajomy stwierdził, że mimo wszystko da się wykryć, że są jakieś podsieci nawet za NATem. Osobiście cały czas myślałem o tym "osławionym" Linksysie WRT54GL, jednak kilka dni temu naszła mnie myśl, że może jakiś router z USB gdzie by można dysk zewnętrzny podpiąć. Z drugiej strony fakt faktem, że raczej rzadko będę korzystał z 2 komputerów naraz, bo właściwie jedynie, żeby coś przekopiować.

Zastanawia mnie jednak fakt czemu skoro wykupuję usługę, nie mogę sobie potem rozdzielić sygnału za darmo skoro to jest moje mieszkanie, a udostępniać neta nie mam zamiaru nikomu, więc jakiejś "pseudosieci" im nie zrobię :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A swoją drogą co kryje się pod pojęciem "terminala abonenckiego" ? Czy jest to gdzieś dokładnie zdefiniowane, czy w tym momencie mamy do czynienia z dowolną interpretacją ? Przecież router też może byc takim terminalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykrycie dzielenia łącza przez router jest możliwe, ale jest też trudne. Polega na analizowaniu pakietów pod kątem ISN (Initial Sequence Number), co jest procesem dosyć czasochłonnym. Nie znam żadnego i nie słyszałem, żeby jakiś administrator się w to bawił.

Dziel bez obaw :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem nie warto pakować się w router obsługujący dysk poprzez USB. Dlaczego? , a no dlatego, że zazwyczaj mamy do dyspozycji bardzo mało opcji konfiguracji. IMO lepiej postawić jakiś mały, cichy serwerek na PII i go używać jako maszynę do ściagania, printserver itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi