Skocz do zawartości
hardy99

Radeon 3850 512mb Za 650 Zł Vs. Geforce 8800gt 512mb Za 800 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak jak w temacie. Mam dylemat co lepiej kupić Asusa HD 3850 512MB czy Palita 8800GT 512MB. Byłem zdecydowany na 3850, ale teraz spadły ceny 8800GT poniżej 800 zł, że już zgłupiałem. Mogę wydać 800 zł, tak więc tu problemu nie ma, tylko pytanie czy warto dopłacać 150 zł więcej do 8800. Nie jestem zwolennikiem żadnej z firm, miałem tak karty nVidii jak i i ATI.

Interesuję mnie jednak normalne działanie, a trochę się naczytałem o niedopracowanych sterownikach dla ATI, jak miałem 9800Pro (połowa 2004 r. - połowa 2006 r.) Catalysty były całkiem niezłe, jedynie kilka gier miało jakieś problemy (KotOR, NVN). Jeśli nie odbiega to od tego co było wtedy to nie widzę problemu w zakupie 3850. Bo prawda jest taka, że tylko to mnie powstrzymuje jeszcze przed kupnem Radeona.

Co do GF8800GT to boję się trochę czy mój zasilacz da sobie z nią radę oraz tego, że za 800 zł mogę mieć tylko Palita, a to raczej zbyt świetny producent to nie jest. Karty oczywiście mam zamiar kręcić co oczywiste, choć nie jakoś wyczynowo i na standardowych chłodzeniach. Grać będę w rozdziałce jedynie 1024x768 choć nie pogardzę AA.

Proszę o podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poniżej 800zł tylko i wylacznie wersja 256mb, ale widze ze juz calkiem dobrze cena leci w dol ...

831 zł na allegro Palit 512 :)

849 zł Sparkle z tym swoim chłodzeniem ... dobre ono jest ?

Edytowane przez dbq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w mieście mogę mieć za równo 800 zł, podobnie na allegro. I mowa tu oczywiście o wersji 512MB.

http://www.allegro.pl/item294890453_palit_...s_gw_fvat_.html

http://www.allegro.pl/item294849164_palit_...v_dvipci_e.html

No nie wiem do końca czy w przyszłości będą różnice takie znikome, a kartę chce mieć z 1.5 roku i tak jak mówię kwestia sterowników, gdyby nie one to już był mógł brać 3850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to nie wiem, co ci wszyscy mają do sterownikow ati. Ja miałem Radka 9800pro i stery byly zawsze OK. Znajomi mają różne radeony od X1950pro po x1300, X800GTO i wszędzie dobrze dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja będe oryginalny i powiem że....bierz HD3850 :D Podkręcisz go troche i masz wydajność HD3870, pare % stracisz względem 8800GT ale też 150zł zostaje w kieszeni ;] A komfortowo na radeonie tez pograsz :) Huntkey sobie poradzi :) Zasiłka ma możliwości i to duże :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 1024x768 kupować grafę za 800 zł :mur:

W takiej rozdziałce różnice między 3850, a 8800GT, będą znikome.

BTW: Gdzie ty widzisz 8800GT 512 za poniżej 800 zł ?

Niezależnie od tego, czy będzie grał z AA czy bez AA sa gry, któe nie pójdą na tych kartach wyżejniż w 1024 x 768 - choćby Crysis, czy kilka gier w DX10, jak np. company of heroes.

Zaś jeśli się włączy AA to różnice mogą być potężne, jak np. w Jericho:

1024 x 768 AA-x4 Anizo-x16

8800GT: 52,8

HD3870: 17,8

Podałem extremalny przypadek, ale przeciwstawiam się temu co Ty napisałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezależnie od tego, czy będzie grał z AA czy bez AA sa gry, któe nie pójdą na tych kartach wyżejniż w 1024 x 768 - choćby Crysis, czy kilka gier w DX10, jak np. company of heroes.

Zaś jeśli się włączy AA to różnice mogą być potężne, jak np. w Jericho:

1024 x 768 AA-x4 Anizo-x16

8800GT: 52,8

HD3870: 17,8

Podałem extremalny przypadek, ale przeciwstawiam się temu co Ty napisałeś.

Z kolei jak ustawi się AA-x8 to 8800gt poleci zdrowo na pysk a ATI się trzyma. Nawet przy AAx4 przy rozdzielczościach od 1600x1200 ATI zaczyna bić 8800GT w większości gier. A np. w medium ustawieniach w grach to raczej ATI rządzi. Często w testach tak się ustawia gry aby wygrywała Nvidia. Pieniądze niestety, więc testy i zdanie użytkowników (z życia a nie potarzanie za "testami") są bardziej wiarygodne niż większość gazet itp. Ja kupiłem np. MSI Neo2-FIR ale z opinii użytkowników, nie testu np. na e-giełdzie. :-P

Call of Juarez ten artykuł jest naprawdę ciekawy i b. dokładny test.

Myślę, że to kwestia sterowników w innych grach bo jak widać w tej grze karta potencjał ma. Zobaczie inne wyniki np. w Lost Planet no i zwróćcie uwagę na AAx8. :wink:

Ja wybrałem Powercolor HD3870 PCS ponieważ:

Mniej prądu bierze i rocznie mogę zoszczędzić nawet do 100zł. Komputer głownie przecież chodzi na 2D (eMule itp. to 2D)

post-154682-1199963900_thumb.jpg

Na 1600x1200 nie potrzebuję AA więc nawet ATI czasem bije 8800gt, a jeżeli mam różnicę czy to będzie 80 czy 90 FPS to co z tego? Płynnie jest przy 30 FPS.

Kosztowała 699zł plus nawet do 100 osczędności na prądzie rocznie. Sprzedawać będzie lżej za rok lub dwa, trzy. :D

Fajne chłodzenie Zerotherm na Powercolor PCS.

Jak dopracują sterowniki to ATI pojdzie na pewno do przodu (zawsze tak było np. 1950pro) a Nvidia raczej już nic nie wyciśnie ze swoich (ostanie nawet wolniejsze).

No bo zawsze miałem Nvidia - więc przygoda, zmiana, nowe radości. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przejrzeniu masy testów i opinii zdecydowałem się jednak na Palita 8800GT 512MB.

- co by nie mówić to wszystkie pojedynki z 38xx wygrywa 8800GT

- co do kwestii jakości Palita, to mało mnie interesuje to 2 lata gwarancji mam i tak, a dłużej karty żadnej nigdy nie trzymałem u siebie

- no i ostatnia najważniejsza sprawa to stery z którymi są problemy, pewnie AMD/ATI za jakiś czas wyda stery, które będą dobre do gier, które są teraz, ale gry wychodzą ciągle, a ja nie mam ochoty na ciągłe czekanie, aż ATI dostosuje sterowniki

- reasumując: wole dopłacić 150 zł i mieć kartę szybszą o kilkanaście procent oraz stwarzającą mniej problemów

@ Feniks007

- będę grał w 1024x768 i jak najczęściej korzystał z AAx4 (x8 to drobna przesada - co mi po tym, że np. w 1024x768 AAx8 będzie 8800GT - 14 fps, a 3870 - 18 fps, wole 35 fps z AAx4 na 8800GT niż 25 na 3870)

- to oczywiste, że nVidia ma więcej kasy, ale to daje też im możliwość szerszej współpracy z twórcami gier, o grach przy których palce maczało ATI poza HL2 nie słyszałem, a nVidia pomagała projektować silniki do wielu gier i co oczywiste optymalizuje je tak by na własnych kartach chodziły najlepiej. Prawda jest taka, że nVidia powoli staje się monopolistą, a to bardzo niedobrze. Najlepszymi kartami ATI były te oparte na R300/R350, a od czasu serii 6x00 nVidii ATI nie może się przebić. Choć konstrukcje 38xx to najbardziej udane moim zdaniem karty od czasu R350 i w tej cenie jakiej są teraz mają sens.

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to nie wiem, co ci wszyscy mają do sterownikow ati. Ja miałem Radka 9800pro i stery byly zawsze OK. Znajomi mają różne radeony od X1950pro po x1300, X800GTO i wszędzie dobrze dziala.

Wystarczy przeczytac topic o tych kartach ostatnie pare stron w stylu PROBLEM CCC NIE DZIALA, MA KTOS BIOS? CZEMU NISKA WYDAJNOSC, STEROW NIE MOGE ZAINSTALOWAC itd itd....

Ja bym brał 8800gt, niezależnie od rozdziałki, w ustawieniach eye candy będzie wydajniejszy ;)

Tak tez zrobilem

A ja będe oryginalny i powiem że....bierz HD3850 :D Podkręcisz go troche i masz wydajność HD3870, pare % stracisz względem 8800GT ale też 150zł zostaje w kieszeni ;] A komfortowo na radeonie tez pograsz :) Huntkey sobie poradzi :) Zasiłka ma możliwości i to duże :wink:

No polecam ostatnie pare stron o tym radku poczytac SAME PROBLEMY:]

O ile topic 8800gt wyglada: czemu nie moge weicej niz 730na gpu wycisnac:P o tyle w radkach same problemy ze sterami, wydajnoscia, grami... B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak. nie wiem czemu wszyscy zachwycaja sie tym crysisem... gra jak gra. jakosc swietna, ale dobierac grafe, zeby miec pare % lepiej? bezsensu...

crysis jest gra, ktora dobija wszystkie obecnie sprzedawane grafiki, wiec kupowanie tak drogiej karty jest troche bez sensu w tej chwili. Ja zamowilem sobie 3870 za 700,- i tak juz sporo doozylem do grafiki, bo zaczynalem od 8600gt 256, doszedlem do 3850 512 i skonczylem ostatecznie na 3870.

nie sadze, zeby na 88gt gralo sie tak swobodnie na wysokich detalach. pare procent wiecej nie robi z niej boga.

na twoim miejscu kupilbym sobie 3850 i podkrecil. bedziesz mial dobra karte za mala kase, a gdy wejda nowe 96gt i wyzej, to 88gt poleci. tak czy inaczej dlugo bedziemy czekac na karte, na ktorej bedzie mozna swobodnie pograc w crysisa. do tego wystarczy nawet 3850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ hardy99

Chciałem tylko pokazać, że argumentów może być wiele i jeszcze więcej. W twoim przypadku popieram i rozumiem.

Mi głownie chodziło o oszczędność i relację cena/wydajność. Mam 20 lcd więc 1600x1200. Pogram i tak we wszystko najwyżej czegoś tam nie włączę z bajerów czego i tak pewnie nie zauważę w szale rozrywki. :D

Każdy musi rozważyć do czego będzie używał sprzętu i co jest dla niego najważniejsze. I czy jest to dla niego warte tyle i tyle kasy.

Karty 8800GT przemawiają do wielu tak jak i ATI 3xxx.

Przy odsprzedaży za 2 lata lepiej wyjdę na 3870 (plus oszczędności na prądzie). Rozsądek zwyciężył, wziąłem to co dobre dla mnie i nie poleciałem owczym pędem za paroma FPS lub innymi bajerkami.

Doradzam wszystkim kierować się własnymi potrzebami i rozsądkiem. Chyba, że chcemy być modni no to inna rozmowa - 8800GTS 1024 OC SLI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ hardy99

Chciałem tylko pokazać, że argumentów może być wiele i jeszcze więcej. W twoim przypadku popieram i rozumiem.

Mi głownie chodziło o oszczędność i relację cena/wydajność. Mam 20 lcd więc 1600x1200. Pogram i tak we wszystko najwyżej czegoś tam nie włączę z bajerów czego i tak pewnie nie zauważę w szale rozrywki. :D

Każdy musi rozważyć do czego będzie używał sprzętu i co jest dla niego najważniejsze. I czy jest to dla niego warte tyle i tyle kasy.

Karty 8800GT przemawiają do wielu tak jak i ATI 3xxx.

Przy odsprzedaży za 2 lata lepiej wyjdę na 3870 (plus oszczędności na prądzie). Rozsądek zwyciężył, wziąłem to co dobre dla mnie i nie poleciałem owczym pędem za paroma FPS lub innymi bajerkami.

Doradzam wszystkim kierować się własnymi potrzebami i rozsądkiem. Chyba, że chcemy być modni no to inna rozmowa - 8800GTS 1024 OC SLI.

widze, ze wiecej osob podchodzi do tego w ten sposob, co ja :) zdrowko Feniks007 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie prosze , nie BLAGAM pomozcie bo mnie juz mozg boli

3 opcje:

http://www.allegro.pl/item294849461_palit_...s_gw_fvat_.html

http://www.allegro.pl/item296011571_galaxy...es_gw_fvat.html

http://www.allegro.pl/item294890453_sparkl...s_gw_fvat_.html

Bez kosztow przesylki bo sklep po sasiedzku.

Co wybrac - najbardziej sie sklaniam ku pasywnemu Sparklowi i ewentualnie zarzucic mu jakis woloobrotowy wentylek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt #2 : Crysis, 1440 x 900, AA x 4, AF x 8, wszystkie opcje ustawione na MEDIUM - zero jakiejkolwiek zawiechy

(his hd3850 256 mb)

kolejne wrażenia później

aha - brak jakichkolwiek problemów zarówno z instalacją jak i użytkowaniem w widnozie.

Edytowane przez piotroxp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi