MPtaku Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Posiadam wlasnie taki procesor i chcialbym go troche podkrecic ale nie zabardzo wiem w jaki sposob. Probowalem za pomoca biosa zwiekszac mnoznik ale niestety sie nie udalo (gdy ustawie mnoznik wiekszy niz 12,5 procek ustawia sie samoczynnie na 1250+) po probie zwieksenia taktowania z 133 na 166 i zmniejszeniu mnoznika na 10-11 komputer na etapie logowania do windowsa zawiesza sie lub resetuje. Czytalem troche na temat podkrecania i dowiedziales sie cos o mostkach L1 ze trzeba je polaczyc albo za pomoca olowka grafitowego lub bardziej skomplikowana metoda jak na tym filmiku http://www.tomshardware.com/images/thg_video_2_ocing_xp.zip Czy ktos potrafilby mi bardziej szczegolowo wytlumacz cos powinienem zrobic krok po kroku? Ile tych mostkow trzeba polaczyc ze soba no i do jakiej bezpiecznej wartosci moge zwiekszac mnoznik na standardowym chlodzeniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Podnosisz napiecie na procku, troszke na plycie i jedziesz magistrala w gore Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPtaku Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Podnosisz napiecie na procku, troszke na plycie i jedziesz magistrala w gore Nie jestem pewny czy moge zwiekszyc napiecie w biosie(wiekszosc opcji nie moge zmieniac) no a pozatym laczenie tych mostkow nie jest niezbedne?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 (edytowane) Pytanie jescze co z pamieciami, moze nie wytabiaja juz? ps. Laczenie mostka z tego co pamietam pozwalalo m.in. na odblokowanie mnoznika (normalnie zablokowany w wiekszosci A XP - akurat mialem Thortona z odblokowanym, wiec laczylem inny mostek celem odblokowania cache) ps. Moj A XP 2000+ (Thorton) szedl na ~2.2GHz (w kazdym ranie 12.5 x 166 bez problemu, tylko lekko podniesione chyba napiecie, albo nawet i nie). Edytowane 8 Stycznia 2008 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Jaka masz plyte, pamieci i zasilacz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPtaku Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 (edytowane) Pytanie jescze co z pamieciami, moze nie wytabiaja juz? Mam 1 kosc Kingstona pod PC 3200 i jeszcze jakas kosc 256 mp pod pc 2700 bodajrze nie wiem jakiej firmy goodram chyba Plyta Epox 8RDA+ a zasilacz nie mam pojecia mam juz do kilka miesiecy cos niedrogiego 80 zl w sklepie komputerowym Edytowane 8 Stycznia 2008 przez MPtaku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Czyli zapewne jakis modecom feel Wyjmij ta 256 i sie pobaw U mnie 2000+ chodzi tak http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=287928 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPtaku Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 (edytowane) Czyli zapewne jakis modecom feel Wyjmij ta 256 i sie pobaw U mnie 2000+ chodzi tak http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=287928 No niezle na normalnym chlodzeniu czy zmieniales? U mnie chodzi tak :-| http://img138.imageshack.us/my.php?image=proceklx9.jpg Core Voltage skacze w granicach 1,4-1,6 Edytowane 8 Stycznia 2008 przez MPtaku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 To akurat bylo na wodzie 2.1V Na powietrzu (pentagram cu100 jakistam) chodzil na 2450MHz 1,85V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPtaku Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 To akurat bylo na wodzie 2.1V Na powietrzu (pentagram cu100 jakistam) chodzil na 2450MHz 1,85V No a na podstawywym chlodzeniu takim jakie bylo z prockiem to do ile mozna wyciagnac? Wypialem ta kosc ramu udalo sie ustawic taktowanie na 166 komp sie nie zawiesil co prawda ale po ustawieniu mnoznika na 12 musialem resetowac biosa bo sie nie wlaczal. Teraz jest na 166x11 co w efekcie daje Athlona 1,84 GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 mój AXP 2000+ Thoroughbred-B na standardowym chłodzeniu cały czas miał ustawione 11x200 = 2.2Ghz ... nigdy nie miałem problemów ...nie pamiętam tylko napięcia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPtaku Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 mój AXP 2000+ Thoroughbred-B na standardowym chłodzeniu cały czas miał ustawione 11x200 = 2.2Ghz ... nigdy nie miałem problemów ...nie pamiętam tylko napięcia ;) A moze jakbys sie bardziej zastanowil to bys cos sobie przypomnial? :) odnosnie napiecia? No a tak pozatym jakiego programu uzywac do kontroli temperatury procka?? Eeverest Ultimate Edition moze byc?? Mam zainstalowany tylko jakos od 30 min temperatura procka jak i plyty glownej nie spadla ani nie wzrosla ani o 1 stopien, dziwne. Na ustawieniach 166x11 procek ma temp 40 to chyba nienajgorzej? No i PS jakie rozwiazanie lepsze wieksze taktowanie x mniejszy mnoznij czy na odwrot?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Mnoznikiem duzo sie nie pobawisz Lepsza jest wysoka magistrala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPtaku Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Mnoznikiem duzo sie nie pobawisz Lepsza jest wysoka magistrala No tyle ze mimo ze mam plytke o max magistrali 400 to w biosie mam do wyboru tylko 3 opcje 100/133/166 wiesz moze dlaczego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 System Performance masz na expert? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPtaku Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 System Performance masz na expert? Z tego co wiem to na Optional :? Sa mozliwosci ustawienia Avarage/Turbo/ i cos w stylu super turbo nie pamietam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Masz takie same opcje jak na pierwszym zdjęciu ustawień biosu? Klik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPtaku Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Masz takie same opcje jak na pierwszym zdjęciu ustawień biosu? Klik Tak dokladnie takie :) tyle ze wiekszosc opcji jest niedostepna. Po wlaczeniu System Performence na Expert dodatkowe opcje sie wlaczoly -CPU Inperference (Optimal/Aggresive) -Memory Frequency (Auto/By SPD) -Memory Timings (Optimal/Aggresive/Turbo/Expert) *Zmieniac cos w tych opcjach? Oraz teraz moge juz dowolnie przydzielac taktowanie magistrali jednak nawet gdy ustawie 170 przykladowo system nie wstaje, zapewne napiecie CPU jest za male(1,6V) na ile ustawic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Pamieć ustaw na 100%, timingi 6-3-3-3, mnożnik 12, fsb 166. Powinien wstać na tym 1,6V ale możesz podnieść na 1,65 do 1,7V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 (edytowane) Z 8RDA+ byl problem, ze wczesniejsze rewizje nie wspieraly standardowo FSB 200MHz (max 166MHz oficjalnie). Potem zmienili mostek na Ultra400 i bylo ok. Moja stara 8RDA+ rev. 1.0 miala problemy i to spore z FSB 200MHz, trzeba bylo zwiekszac V na mostku (za pomoca wlutowanego rezystorka), bo konczyla sie na 18x MHz. Poczytaj najlepiej watek o 8RDA+, znajdziesz tam wiele wskazowek - czytania jest sporo ;) ps. A kondensatory masz ok? Na mojej dosc szybko spuchly, akurat to przypadlosc tego modelu (albo raczej plyt w tamtym okresie) Edytowane 8 Stycznia 2008 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPtaku Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Z 8RDA+ byl problem, ze wczesniejsze rewizje nie wspieraly standardowo FSB 200MHz (max 166MHz oficjalnie). Potem zmienili mostek na Ultra400 i bylo ok. Moja stara 8RDA+ rev. 1.0 miala problemy i to spore z FSB 200MHz, trzeba bylo zwiekszac V na mostku (za pomoca wlutowanego rezystorka), bo konczyla sie na 18x MHz. Poczytaj najlepiej watek o 8RDA+, znajdziesz tam wiele wskazowek - czytania jest sporo ;) ps. A kondensatory masz ok? Na mojej dosc szybko spuchly, akurat to przypadlosc tego modelu (albo raczej plyt w tamtym okresie) No odnosnie kondensatorow to 2-3 na lewo zaraz obok procesora sa wybrzyszone, stalo sie to jakies 2 lata temu plyta byla w serwisie lecz serwisanci stwierdzili ze ich wymiana jest ryzykowna a biorac pod uwage ze plyta funkcjonuje bez nich dobrze woleli ich nie wymieniac. :-| Odnosnie napiecia mowisz ustawic 1,7 sprobuje a taktowania magistrali nie dawac wiecej niz 166?? temp procka na ustawieniach 166x11 wynosi w granicach 36-40 wiec chyba nie jest najgorzej(dane z everesta ultimate edition) W tej opcji Memory Timmings zostawic Optional czy zwiekszyc?? W CPU INterface Optional czy Aggresive? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Czytaj co piszę :) timingi tak jak leca cyferki 6-3-3-3 czyli memory timings na expert, inaczej nie masz chyba możliwości ustawiania timingów ręcznie. Czy nie dawać więcej niż 166MHz... Możesz ustawić 12,5*200 i klepać posty czemu nie wstaje, możesz też iść małymi kroczkami aż znajdziesz max swojego sprzętu - to Twój wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Jak umiesz poslugiwac sie lutownica to sam wymienisz te kondensatory. Tylko wszystkie tego typu. Nie jest to jakos wybitnie trudne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 na 8rda+ czesto padały kondziory ja w mam ta plyte z 3-4lata to wymieniałem 2x, i nie wiem jak mogli Ci powiedzieć ze wymiana moze byc ryzykowana? przeciez w tym nie ma zadnego ryzyka ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPtaku Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Ustawilem taktowania 166x 11,5 i napiecie 1,8V przy czym temp procka 54 stopnie :-| Komputer nie chce ruszyc w zaden sposob przy ustawieniu typu 166x12 lub gdy taktowanie magistrali ustawie wieksze niz 166 :cry: Czy to moze byc wina tych kondensatorow?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 (edytowane) Tak, winne mogą być kondensatory, wskazuje też na to Core Voltage skacze w granicach 1,4-1,6Wahania sa normalne, jednak nie tak duże. edit: Sprawdz tez ustawienie 166*10 lub nawet 9. Jesli winne sa kondensatory to przy mnozniku 10 powinien wstac. Edytowane 8 Stycznia 2008 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPtaku Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 (edytowane) Tak, winne mogą być kondensatory, wskazuje też na to Wahania sa normalne, jednak nie tak duże. edit: Sprawdz tez ustawienie 166*10 lub nawet 9. Jesli winne sa kondensatory to przy mnozniku 10 powinien wstac. No ustawilem 166x11 (1,84mHz a bez podkrecenia pracowal na 1,67mHz niewielki przyrost :| ) i pracuje stabilnie temp procka 50stopni napiecie 1,7V. A z tymi kondensatorami to wystarczy je wylutowac i przylutowac nowe? Tyle ze te nowe to musza byc specjalne do tej plyty czy poprostu o takich samych parametrach? Edytowane 8 Stycznia 2008 przez MPtaku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 No ustawilem 166x11 (1,84mHz a bez podkrecenia pracowal na 1,67mHz niewielki przyrost :| ) i pracuje stabilnie temp procka 50stopni napiecie 1,7V. A z tymi kondensatorami to wystarczy je wylutowac i przylutowac nowe? Tyle ze te nowe to musza byc specjalne do tej plyty czy poprostu o takich samych parametrach?Przyrost niewielki ale nie o to chodziło. Wiemy teraz, że nie zostałeś ograniczony przez fsb mobo, lub np pamięci - wiadomo, że procesor nie może więcej. A najpewniej przez to, że mobo nie chce mu dać odpowiedniego prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MPtaku Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Przyrost niewielki ale nie o to chodziło. Wiemy teraz, że nie zostałeś ograniczony przez fsb mobo, lub np pamięci - wiadomo, że procesor nie może więcej. A najpewniej przez to, że mobo nie chce mu dać odpowiedniego prądu. Czyli pozostaje wymienic kondensatory? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zapewne wlasnie o tochodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...