dzon4 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 procek - e6750 płyta - asus commando mem - 4x 512MB geil 800cl5 zasilacz - tagan 420W Jakiś czas temu podczas ostrego O/C komputera powyżej poszedł mi się jebać system. Później komputer chodził na stockowych wartościach. Nie dawno przyszły mi długo oczekiwane goodramy pro więc pomyślałem że sprawdzę co potrafią te bestie. Nie zrobiłem nawet 1000MHz - wielki zawód ale pomyślałem że może problem leży nie w ramach tylko kompie więc zamontowałem je na asusie p5b i doszedłem do 1238MHz. Od tego czasu commando stał się zajebiście niestabilny. Komputer pracuje normalnie dopiero przy wartościach memków (geil 800 cl5) 667MHz cl5 choć wcześniej chodziły 1000MHz cl5 bez zająknięcia. Więc wtf is going on? Dodam jeszcze że przy startowaniu pojawia się komunikat No IDE H.D.D master detected lecz po wciśnięciu f1 idzie dalej. Do tej pory tego nie było więc sądzę że może mieć to coś wspólnego z problemem. Czy ktoś wie co sie mogło zwalić?? Dodam że bios jest wgrany najnowszy. dzień później Dzisiaj zabrałem sie do testu wszystkich kości ramu oddzielnie i doszedłem do wniosku że płyta ma po prostu problem z pracą z ilością pamięci przekraczającą 1GB. na 2x 512MB wszystko śmiga że aż miło. Czy to jest uszkodzenie trwałe czy wynika bardziej z przegrzewania się chipsetu? (posty pisane na innym forum. niestety nie dostałem rzeczowej odpowiedzi. Mam nadzieję że tu będzie inaczej.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzon4 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Przepraszam za 2 posty z rzędu ale czy nikt nie wie w czym może leżeć problem?? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...