Skocz do zawartości
ath

Amd Phenom X2 Ge-6400 | Ge-6500 | Ge-6600

Rekomendowane odpowiedzi

Patrzac na ten wykres nasuwa sie pytanie, czy w ogole ten procek bedzie mial racje bytu, wydajnosc od starszego x2 niewiele wieksza, jesli ktos chcial koniecznie 0,65 mogl sie zaopatrzyc wczesniej w brisbane, nie wiem, czy pierwszym, oplacalnym procem z nowego arsenalu serii phenom nie bedzie dopiero x3...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez ath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzac na ten wykres nasuwa sie pytanie, czy w ogole ten procek bedzie mial racje bytu, wydajnosc od starszego x2 niewiele wieksza, jesli ktos chcial koniecznie 0,65 mogl sie zaopatrzyc wczesniej w brisbane, nie wiem, czy pierwszym, oplacalnym procem z nowego arsenalu serii phenom nie bedzie dopiero x3...

To co się będzie opłacało zależy od ceny, jeżeli będzie niewiele większa od obecnych x2 to ja się nad nim zastanowię, choć teraz tez mam ochcotę kupic x3 :D aby mieć coś czego "intelowcy" nie mogą mieć :P odrobina snobizmu ;)

A co do czasu premiery, czy znana już jest oficjalna data rozpoczęcia produkcji Kumy? I może jakieś plany co do sprzedaży w Polce?

Jeszcze co do ceny, nie wygórowaną cenę sugeruje decyzja AMD całkowitego saprzestania produkcji x2 w momęcie wprowadzenia do produkcji nowych phenomów. Nie mogą sobie pozwolić na zrobienie dziury cenowej w najtańszym segmencie w którym są E2140-80 bo ich intel wykopie z rynków i moga na nie nie wrócic.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja patrząc na wykres analizuje to tak: 4400 (to Brisbane = najwolniejszy rdzeń x2 pod AM2). Zegar w zegar Phenom troche szybszy, ale nie wiem czy byłby szybszy od Windsora 2x512, a już wogóle nie wiem czy od Windsora 2x1MB. <_< B-)

Edytowane przez Razan_r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przy jakim taktowaniu? Pewnie wyższym :-| Ale ja wiem czy możemy twierdzić co od czego wydajniejsze na podstwie 2 wykresów? :lol2: przecież Phenom ma mase innych rzeczy zmienionych względem K8, to może się przełożyć na wydajność w innych aplikacjach nie tylko 3DM06 :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o wyższe taktowanie procków na 2-gim wykresie ogólnie. Przecie różnica między brisbane z 1 i 2 wynisi 1670, więc napewno 2-ga para jest wyżej taktowana.

Wcale nie neguję swoim słowom tylko chciałem w ten sposób powiedzieć, że jeżeli Phenom w 3DM tak blisko będzie trzymać się k8 to miejmy jeszcze nadzieje że jeszcze w innych aplikacjach coś pokaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chym ... nie znam niemieckiego ;] o co chodzi ? ;]

a raczej kiedy i za ile ;]

ale IMO to nie będzie opłacalny zakup ;/

raczej na OC do 3Ghz nie ma co liczyc ;/ więc stare X2 nadal będą szybsze

a cena powinna być nawet niższa od X2 ;] jak phenom x3 kosztuje ~260zł to ten powinien ponizej 200 conajmniej ;]

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy obecne płyty AM2+ będą obsługiwać Deneba :P bo jeżeli tak, to tanim kosztem będzie można kupić Phenoma X2 i nowe MOBO, zawsze to troche nowinek technologicznych w stosunku do AM2 :P

Tak AM2+ obsłuży Deneba z resztą wyraźnie jest zilustrowane w temacie "Amd Deneb"...I tam powinien znaleźć się twój post...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy obecne płyty AM2+ będą obsługiwać Deneba icon_razz.gif bo jeżeli tak, to tanim kosztem będzie można kupić Phenoma X2 i nowe MOBO, zawsze to troche nowinek technologicznych w stosunku do AM2 icon_razz.gif

to jedyna nadzieja dla AM2+ ;]

jednak wątpie - AMD bardzo lubi zmieniać podstawki ;]

ten phenom X2 może konkurować najwyżej Core Duo E2xxx

trzeba czekać na AM3

Tak AM2+ obsłuży Deneba z resztą wyraźnie jest zilustrowane w temacie "Amd Deneb"

sie zobaczy jak wyjdą ;]

ps- nie dziwie się ze AMD nie chciało wydać ego proca ;] jeżeli nie będzie miał dobrego potencjału OC bądź ceny ~150zł to ... x

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jedyna nadzieja dla AM2+ ;]

jednak wątpie - AMD bardzo lubi zmieniać podstawki ;]

ten phenom X2 może konkurować najwyżej Core Duo E2xxx

trzeba czekać na AM3

sie zobaczy jak wyjdą ;]

AM3 będzie po to żeby obsłużyć DDR3... Więc jeżeli chcesz na to czekać to prosze.

A reszta to są tylko twoje spekulacje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, jak będzie z o/c, tempy będą małe, więc może o/c pójdzie w górę, X3 podkręca się lepiej niż X4, więc jeżeli ta tendencja się przeniesie na X2 to powinien 3 GHz robić :) hehe kupionego za 50 - 60 euro Phenoma 1.9 GHz na 3 GHz wykręcić :D to byłby dobry interes :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe kupionego za 50 - 60 euro Phenoma 1.9 GHz na 3 GHz wykręcić :D

Jo, wierzysz w to, że nagle znikną kłopoty z HTref w X2-kach? Musiałby ponad 315MHz robić, narazie to jeszcze nikt do 300 na żadnym K10 nie dobił. Z odblokowanym mnożnikiem to większość X4 B3 robi 3GHz, żaden wyczyn. Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, jak będzie z o/c, tempy będą małe, więc może o/c pójdzie w górę, X3 podkręca się lepiej niż X4, więc jeżeli ta tendencja się przeniesie na X2 to powinien 3 GHz robić :) hehe kupionego za 50 - 60 euro Phenoma 1.9 GHz na 3 GHz wykręcić :D to byłby dobry interes :D

3ghz? Przy tak niskim taktowaniu,nie widzę sensu zmiany obecnego procka...

Jeżeli zrobi te 3,4 można się zastanowić...

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno będą wydajniejsze od starych X2 w aplikacjach wielowątkowych ;] ale nie będzie to jakaś ogromna przewaga z racji tylko 2rdzeni ...

ps - q..rka tylo zamieszania narobili ;] teraz ciężko rozróżnić X2 od phenom X2 ;] moze pX2 ;) albo Kuma

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno będą wydajniejsze od starych X2 w aplikacjach wielowątkowych ;] ale nie będzie to jakaś ogromna przewaga z racji tylko 2rdzeni ...

...

Ge-6600 trzeba porównać z 4850E aby stwierdzić czy ta nowość coś daje

w wydajności przy tym samym TDP. X4 dużo dawały przyspieszenia ze

zintegrowaną grafiką i prawdopodobnie w tym przypadku też tak będzie.

Na ile to będzie można podkręcić to oddzielna kategoria bo nie każdy chce

mieć CPU pobierający dużo prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwnym trafem Phenomy X2 to według AMD Athlony :blink: panowie doszli do wniosku, że ich nowe X2 jest takie fajne, że nawet BE dali, tylko że za tę kasę to można kupić Core 2 Duo E7200 :huh: oszaleli z tymi cenami?

Advanced Micro Devices ujawnia coraz więcej informacji o swoich nowych, dwurdzeniowych procesorach - wiemy, że pojawi się nawet wersja Black Edition.

Jesteśmy nieco zaskoczeni, że nowe procesory AMD firma chce zaliczyć do rodziny Athlon, gdyż ich specyfikacja - choćby obecność pamięci cache L3 - bardziej upodabnia je do Phenomów.

Co ciekawe, Advanced Micro Devices planuje stworzyć wersję specjalnie dla miłośników podkręcania - Athlon X2 6500 Black Edition. Procesor - taktowany zegarem 2.3 GHz - będzie miał odblokowany mnożnik, przez co powinien się bardzo dobrze podkręcać. X2 6500 BE ma jednak istotną wadę - jest stosunkowo drogi, w momencie debiutu jego cena będzie wynosić 88 euro.

Nowe procesory trafią do sprzedaży prawdopodobnie we wrześniu, jesteśmy ciekawi, czy AMD zdecyduje się obniżyć ich cenę, by była ona konkurencyjna z ofertą Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi