Skocz do zawartości
Enhancer

Socket Am2+ Amd 790fx Lub 790x - Jaka Płyta?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Właśnie sprzedaje mojego bartonka 3200+ socket A i przerzucam się na phenoma (docelowo) - czekam na rewizję B3.

najpierw chcę kupić zwykłego X2 4200+, aby potem przerzucić się na phenoma gdzieś w połowie roku.

stwierdziłem, że bez sensu jest teraz kupować biedną płytą za 200PLN - lepiej od razu zaryzykować i kupić coś z górnej pułki

1. Asus M3A32-MVP DELUXE

+ super OC

+ firma

+ heat pipe'y

+ produkt hi-end

+ gwarancja 36 mies

- crosfireX (nie jestem graczem)

- cena ok. 650 PLN

2. MSI K9A2 Platinum

+ rewelacyjny OC

+ heat pipe'y

+ produkt hi-end

- crosfireX (nie jestem graczem)

- cena ok. 650PLN

albo coś o super stosunku ceny do możliwości

3. MSI K9A2 CF-F

+ dobry OC

+ CENA 350 PLN !

- !!chłodzenie - trzeba zmienić do OC excl.gif

+ tylko crosfire (nie jestem graczem)

4. może któryś z gigabyte'ów? ale nie mam testów

pod tym adresem:

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=442

jest recenzja asusa i tych 2 msi (asus umieszczony tutaj jest bez wifi i tego zrytego chłodzenia ramu)

a pod tym porównanie 2 gigabyte'ów

http://arest.pl/index.php?inc=porownaj&amp...61&ID=11610

jest jeszcze jeden z końcówką ds4 ale to pewnie chlam.

tu:

http://www.bit-tech.net/hardware/2007/12/0...e_ma790fx-dq6/1

jest test tego gigabyte'a dg6 - wyszedł gorzej od tej taniutkiej MSI, jej test też jest tutaj:

http://www.bit-tech.net/hardware/2007/12/21/msi_k9a2_cf/1

kolejność mojego wyboru:

1.MSI K9A2 CF-F

2. MSI K9A2 Platinum

jak myślicie? nie potrzebuje 4 GPU ! - myślę, że kupię tą tanią MSI, bo się dobrze kręci - za zaoszczędzone pieniądze walne na procka scythe andy samurai master albo ,ajk nie trzeba wiać w płytę to mugena albo ninję = dorzucę też superciche chłodzonko chipsetu i powinno być OK.

potem i tak pokaże się jakaś płytka rarytas - ynek się uspokoi po wejsciu phenomów na dobre i wtedy zmienię

dobrrze myślę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej jakas 770 skoro CF i tak jest zbedny ?

Moze taka np:

http://www.znak.pl/index.php?cid=327&s...2BGigGAMA770DS3

No i nie bardzo widze sens w twoim działaniu- nie chcesz kupowac jakiejs slabej mobo teraz tylko dobra i drozsza , a potem i tak planujesz ja za pare miesiecy wymienic ?

A z tej 3 to MSI za 350 zeta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płytka jest fajna - tylko jak z podkręcaniem.

odpowiadam:

1. nie chcę teraz kuować mega drogiej, bo jeszcze rynek się nieustabilizował. - gdybym teraz miał kupować to raczej MSI platinum wchodziła by w grę.

2. potrzebuję płyty stabilnej, cichej do dużego OC - nie potrzebuję CF

dlatego ta MSI za 350 PLN mnie zainteresowała - jak nie spełni moich oczekiwań, to ją potem zmienię...

a ta gigabyte na 770.... no cóż ... wszystko OK - tylko jak ona się kręci.... poszukam na necie czy są jakieś testy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płytka jest fajna - tylko jak z podkręcaniem.

odpowiadam:

1. nie chcę teraz kuować mega drogiej, bo jeszcze rynek się nieustabilizował. - gdybym teraz miał kupować to raczej MSI platinum wchodziła by w grę.

2. potrzebuję płyty stabilnej, cichej do dużego OC - nie potrzebuję CF

dlatego ta MSI za 350 PLN mnie zainteresowała - jak nie spełni moich oczekiwań, to ją potem zmienię...

a ta gigabyte na 770.... no cóż ... wszystko OK - tylko jak ona się kręci.... poszukam na necie czy są jakieś testy

770 da się kręcić bardzo ładnie (wnioskując z regulacji napięć jest w temacie o chipsecie 770) tylko od Biostara a ten nie jest jeszcze dostępny w Polce, najbliżej w Berlinie po zawyżonych cenach 85E. Powinna kosztować 90$ + Vat. Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za info - właśnie wyczytuje ostre bluzgi na tego gigabyte'a :)

że niedopracowana i w ogóle....

zastanawia mnie tylko czy ta MSI K9A2 CF-F jest taka super

chyba się dowiem dopiero na sobie - bo jak na razie to nie widze alternatywy dla niej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawia mnie tylko czy ta MSI K9A2 CF-F jest taka super

chyba się dowiem dopiero na sobie - bo jak na razie to nie widze alternatywy dla niej

Nie zawiedziesz sie na tej MSI, miałem i testowałem, efekty i temat: MSI K9A2 CF-F

też uważam że jak na chwile obecna nie ma alternatywy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja teraz tak trochę z innej beczki zapytam: Czemu chcesz Phenoma?? w większości przypadków są słabsze niz core2, a jak juz są w czymś lepsze to raczej nie dużo..... 2 jajowce od intela są teraz całkiem tanie i za ok 300-400zł można dostać całkiem dobrą płyte, no a ram to i tak będziesz musiał zmienic. Nie widzę sensu przesiadki na amd jeśli masz możliwość wskoczenia na intela. Pomyśl tylko.

PS, zapomniałbym napisać ze też jestem fanem AMD ale fakty faktami - Intel bije AMD na głowe i narazie na zmieny się nie zapowiada....

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o boże święty zaraz mi nerwy puszczą...

1. nie opuszcza się słabszego w potrzebie

2. jak amd padnie to ceny skoczą do góry a postępu nie będzie

3. TO AMD JEST OJCEM I MATKĄ POSTĘPU !! = 64bity, wielordzeniowość, i nie chce mi sie pisać wiecej!

4. intel to moloch, który wciska ludziom kit!

5. a phenom..... !!!!!! powinieneś wiedzieć co Ci dadzą PRAWDZIWE 4 rdzenie i 64 bity!

ja wiem - powiesz, że jeszcze nie ma programów... ale na winszicie się świat nie kończy!!!!

kiedy bill myślał o xp 64bity i wielowątkowości - unixy już miały jądra 64bitowe + oprogramowanie!

dopiero co amd 64 wchodził, a już linux był 64 bity. - wielowątkowość była "od zawsze" !!!

więc nie chce mi się wysłuchiwać tych bzdur o intelu!

te zryte testy były robione na XP 32BIT !!!!!!!!!1 to jak tam phenom ma pokazać skrzydła ????

nie rozumiem dlaczego MÓZGI z tylu portali i gazet nie wytknęły tego !

zrobiono z phenoma nieudaną wersję... a nikt nie patrzy, ze ma zegar 2,2 a ta zryta sklejka intela 2.4 !

ceny sobie porównaj i TO TY PRZEJRZYJ:

phenom 9500 - 630 PLN

sklejka intela znana jako q6600 - 810 PLN

jeśli umiesz ukłądać proporcję - a umiesz to sobie oblicz OPŁACALNOŚĆ

zresztą - phenom tylko na linuxie pokazuje swoje szpony - bo windows ma jeszcze dużo do nadrobienia.

To że phenom przegrywa w tych testach - zależy od sposobu testowania.

to tak jakby BUGATTI VEYRON jeździł po wrocławiu i zarzucano by mu, ze jedzie max 100km/h a nie 400

koniec wywodu i nie chce wiecej słyszeć o sklejkach intelowskich i jego pseudo 64bitach

pewnie opuście AMD - ZDRAJCY - dodajcie jeszcze parę złotych intelowi i jego SUPERPRODUKCJOM

tylko marketing go ratuje i to że ma kasę i wciska ludziom kit!

KIT że procki intela są 64bitowe

KIT że core2quad to 4 rdzenie!!!

jeśli kogoś uraziłem - to przepraszam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już przestań bo zajechało fanboyem, że brak słów. Jest gorszy w SPi i tyle. A socjalizm się skończył i nie będe wspierał gorszego produktu, żeby jakiś debil mógł kupić taniej intela. Poza tym jak upadnie, to znaczy, ze było za słabe. Jak intel podniesie ceny, stanie sie nieopłacalny to powstanie inna firma, która bedzie produkowała procesory i przywróci rynek na własciwe tory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi 4 rdzeniami i 64bit od AMD to prawda, ale weź pod uwagę że zwykły przeciętny użytkownik nie korzysta z linuxa (bo pewnie nawet o nim nie słyszał) i kiedy taki uzytkownik zapyta co jest lepsze to usłyszy ze intel i go kupi bo w sumie dobrze zrobi bo poco kupować cos co jest wydajne w czymś z czego na pewno nie będzie korzystał?? Z linuxa korzysta bardzo mało osób, mimo że jest za free, ma prawdziwe 64 bity gdzie windows xp 32 bit nie jest nawet w pełni 32 bitowy, a wersja 64 bit to juz wogle szkoda słów.

Sam jestem fanem amd i na tym jade juz długi czas, intela nie lubie i nie chce na niego przechodzic ale nie będę pracował na czymś co nie spełni moich oczekiwań. A na linuxa raczej tez się nie przerzuce, bo windows jednak mi się podoba....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu tyle agresji? :huh: testy robią w takich warunkach w jakich pracuje większość czytelników, sorry ale chyba logiczne że wolą zrobić test który zainteresuje się 95% a nie 5% (chociaż watpię aby było te 5 :unsure: ) jesli twierdzisz że amd jest motorem zdrowej konkurencji to czemu nie zrobił procka który jest wydajniejszy dla większości użytkowników tak aby przenieśli się na amd i zmobilizowali intela do pracy?

wiekszośc ludzi na tym forum jest wierna raczej jednej marce jaką jest wydajnosc a czy to zielone czy niebieskie to jest różnica tylko na początku i raczej mnie nie zdziwi mnie to że ktoś będzie za jakiś czas pisał że zdrajcy opuszczaja niebieski obóz ale amd musi im dać do tego powód.

Co do płyty to sam doskonale zauważyłeś że nikt Ci teraz raczej nie powie która jest lepsza bo mało kto je ma i testów jak na lekarstwo i niestety bedziesz raczej pionierem :wink:

P.S. ja bym brał msi, bo zaczyna cos robić ze swoimi płytami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Enhancer jak wiesz rynek kieruję się przede wszystkim liczbami im więcej sprzedadzą tym więcej zarobią i w nosie mają tych co wolą kupić i wesprzeć kogoś biedniejszego tudzież wolniejszego bo oni liczą zyski. Skoro piszesz o AMD, tak jest ojcem postępu tyle że 64bitowość AMD polega na adresowaniu 48bitowych instrukcji a nie 64bitowych no chyba że teraz coś zmienili. Linux owszem bo darmowy, ale czy dla każdego? Gdy linux zacznie wspierać świat gier to wtedy będzie znakomitą konkurencją dla innych systemów(WinXP,Vista,Mac-OS) bo poprzez WineX niewiele można zdziałać także linuxa używają tylko ci co wiedzą czego chcą i do czego im jest potrzebny, linux to system przede wszystkim "narzędziowy" wiele rzeczy można zrobić na linuxie już na wesji zajmującej 2mb, można postawić serwer, wbić się na putty i inne. Ale czy zwykłemu Kowalskiemu który kupuje komputer na komunie synowi, kupuje z myślą, że jego syn zostanie informatykiem i będzie administratorem sieci osiedlowej? no nie wydaje mi się. Kupuje raczej z myślą o tym, że koledzy "walą" headshoty w CS:S czy CoD4 i liczą fragi w Q4 czy U3. Więc jak napisał mój przedmówca nie musisz się bulwersować bo o gustach się nie dyskutuje. Ja osobiście wole wydać piedziądze na coś co będzie znacznie wydajne niż na coś dzięki któremu firma nie po[gluteus maximus]dnie. Dlatego "wyluzuj" każdy ma swoje zdanie i swoje gusta więc nie musisz aż tak "naciskać" na to amd bo jeden kupi x2 5000+ i nie będzie kręcił a inny kupi e2160 i wykręci z niego <3GHz a stówa zostanie mu w kieszeni. Także relax. Ja odkąd pamietam siedziałem na AMD, ale najwyższa pora "uznać wyższość" intela i zasiąść na czymś wydajniejszym.

Edytowane przez The SainT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi