Snake Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Router linksys WRT54GL + Tomato 1.13 - 192.168.1.171 Modem: Linksys AM-200 - 192.168.1.170 Da sie ustawic to tak, zebym mial dostep do modemu podpietego pod tego WRTka z radiówki. Wpiując ip modemu się nie łącze znim:/. Spiąłem obie maszyny i neo nie ciągnie, na modemie jest lecz na roterze już nie. Wszystko pousawiałem tak jak powinno być czyli modem w trybie Brige, a Router PPPoE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 (edytowane) IP modemu ustaw na 192.168.0.170 . Rozumiem, że wszystko prawidłowo podłączyłeś? Port LAN modemu spiąłeś z portem WAN routera? Co do dostępu do modemu (podpiętego pod WAN routera), to musisz dodać statyczny wpis do tablicy routingu: Mniej więcej coś takiego: 192.168.0.0 255.255.255.0 --> WAN (przy założeniu, że modem ma 192.168.0.x) Edytowane 9 Stycznia 2008 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 (edytowane) Podłączone kabelki mam w dobrych gniazdach. :D W routerze mam ustawione tak po zmianie i nadal nie moge sie do niego dostać :( Zaczynam podejżewać że wine może mieć kabel :/ chociaż w testerze wszystko pokazywało OK. Edytowane 10 Stycznia 2008 przez Snake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Dobra poddaje się Modem od Routera jest podłączony skrętką ok 60m (tester wykazuje wszystko ok 1-1) na modemie i routerze diody palą się od eternetu i internetu. Jak internetu nie było tak niema. Więc weszłem na komin ściągłem ruterka i podłączyłem na kabelku 1 m ruszyło z kopyta. Nie dając za wygraną wspiołem i podłączyłem kabelek pod lana Wrtka a drugi koniec do karty sieciowej i połączenia brak :/ Więc jeszce raz sprawdzam kabel testerem który wykazuje wszystko ok. Pomyśałem że może karta sieciowa jest uwalona, ale podłańczając 3 inne kable dioda na karcie zapala się bez "mrugnięcia". Niewiem już sam co myśleć tester wykazuje że kabel jest OK, podłańczając go do modem-router diody święcą się ok (internetu brak) Podłańczając go do karty sieciowej(100% sprawnej) -połączenia brak. Długośc kabla niejest taka duża (60m) brak jakichkolwieg zakłóceń. Czy ktoś może mi to wytłumaczyć??? :mur: :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 (edytowane) Dziwna sprawa, w tej chwili nic nie przychodzi mi do głowy... jak przyjdzie to dam znać. EDIT No nie ma bata kabel musi być uszkodzony (mimo, że tester mówi co innego). Edytowane 11 Stycznia 2008 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 Kabel jest w 100% sprawny. Dzisiaj przeprowadziłem następne testy. Podłączyłem kabel do innego komputera, okazało sie że kabel komunikuje się lecz niemam możliwości sprawdzenia czy coś przeyła gdyż końcówka jest podpięta pod Eternet routera :(. Najwidoczniej tamta karta sieciowa w komputerze musiała być bardzo wrażliwa na spadki sygnału. Z tego smej szpuli zrobiłem kabel 3m i działa bez problemu. Wniosek kabel o długości 50m ma za duże spadki sygnału ażeby sie poprawnie skomunikował. Czy istnieje jakiś zasilacz który poprawiłby sygnał ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Robiac podobny wpis u mnie w tabeli routingu rowniez nie moge dostac sie do modemu. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Powinienem edytować ale co mi tam Udało się. Zrobiłem taką skrętke typu B i poszło z kopyta. http://www.pcmobilehelp.com/support/cat5WiringDiagram.htm Niby nic a wielka różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vandal Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) Wbrew pozorom sprawa jest dość prosta... To co się dzieje to kolizja adresów... Chciałbym zauważyć, że jak jest sieć x.y.z.0/255.255.255.0 to jak komputer dostanie z tej adresacji swojego IPka, to szuka wszystkich adresów zaczynających się od x.y.x. w sieci bezpośredniej (po kablu) a nie przez bramę domyślną... Aby rozwiązać problem wystarczy ustawić na przykład: modem_LAN: 192.168.1.1/255.255.255.0 router_WAN: 192.168.1.2/255.255.255.0 i brama 192.168.1.1 router_LAN 172.16.1.1/255.255.255.0 komputery 172.16.1.x/255.255.255.0 i brama 172.16.1.1 Przy czym należy ustawić modem w trybie router (tak jakby był podłączony do niego komputer!) Router również w trybie router (mamy przez to niestety podwójne natowanie, ale wsio śmiga ładnie:P) przy takiej konfiguracji zapytanie o 192.168.1.1, czyli modem, zostanie przekazane do bramy domyślnej a ta prześle do modemu, który jest celem (bo router wie, że po jego stronie WAN jest szukany adres). Modem zobaczy komputer się łączący z nim jako komputer z IP 192.168.1.2 (routera). Jeśli teraz chcesz ustawić jakieś przekierowania portów, to należy to zrobić na 2 urządzeniach na raz... najpierw z modem_WAN na router_WAN a potem dopiero na docelową stację. :) ps. Jest jeszcze opcja ustawienia modemu w trybie router i routera(APka) w trybie bridge(i pomapować jaki adres jest w jakiej sieci). Jak na moje za dużo gmatwania w tablicy routingu. Edytowane 12 Stycznia 2008 przez vandal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Problem w tym, że na WAN routera zawsze będzie jakieś IP od Neo (modem pracuje jako most, a nie router). A jakby tak router ustawić w "tryb routera" (nie bramy) i włączyć mechanizm RIP. Na 8840 z tego co pamiętam też jest taka opcja - RIP... Robiac podobny wpis u mnie w tabeli routingu rowniez nie moge dostac sie do modemu. :( Ustaw mode na "router" i w tablicy parametr Metric zmień na 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 (edytowane) Mam problem z dostępem do modemu (TD-8840) ->DIR-300(dd-wrt). Na 8840 mam ustawiony tryb bridge, adres lan 192.168.0.2, na dlinku połączenie pppoe, adres lan 192.168.0.1 i dhcp serwer ....0.100-150 , internet działa itp. Gdy w dlinku w "Zaawansowany routing" ustawie tak: przy ustawieniu Router i po wybraniu adresu 192.168.0.2 nie odpowiada i to samo się dzieje z internetem. Przy wybraniu brama nic się nie dzieję. Edytowane 8 Grudnia 2009 przez carek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...