M4ciek Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 (edytowane) Kończy mi się niebawem umowa w Netii, płacę 115 PLN za 2MBity, tymczasem UPC oferuje 4MBity w cenie 89 zl (jeszcze bym sobie zwiększył upload do 1MBitu za 20zl extra) co by wychodziło i tak o te 5zł taniej, ale o ile szybciej :D ale mam pytanie do użytkowników UPC / Chello 1. jak to Wam działa - czy faktycznie osiągacie transfery bliskie maksymalnej przepustowości wykupionej opcji? 2. jak wygląda kwestia awaryjności / przerw w działaniu netu - często? ile wynosi średni downtime w miesiącu 3. mieli jakieś wpadki tak jak Netia w marcu-kwietniu 2007 ze swoim BSA? gdzie łącze działało, ale gorzej niż modem? 4. gdzie są kruczki? podzielcie się :unsure: Edytowane 9 Stycznia 2008 przez M4ciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 http://forum.mediaswiat.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasztecik Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 1. Tak, z rapidshare czy gametrailers ściąga z prędkością 480-500kbs 2. B. rzadko, a jeżeli już to na krótko 3. Jestem z nimi od początku 2007 i niczego takiego nie doświadczyłem 4. Ja wiem? Na stronie piszą, że łącze można rozdzielić na 3 kompy - jednak jak się potem okazuje tylko przez Router WiFi (nie można legalnie poprowadzić kabelka), który musisz mieć swój - inaczej opłata za Router 11zł/miech Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Ja mam neta z chello i jeśli nie grasz przez neta np: w cs1.6 to możesz śmiało brać. Jeśli natomiast grywasz w cs1.6 to gdy przydarzy Ci się awaria ( gubienie pakietów podczas gry ) i będziesz próbował coś z tym zrobić, to może być ciężko. Gdy zaczynałem przygodę z chello wszystko było elegancko ( mówię głównie o grze w sieci ) piękny ping, zero ścinek czy gubionych pakietów. Od jakiegoś czasu coś się uwaliło i na każdym servie gubię pakiety. Czasem mam skoki pingu do 440ms. Pisze maile do chello a oni mi mówią że mój net działa dobrze, no i obecnie jestem na etapie "naprawy" mojego neta. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4dziK Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 witam obecnie również jestem na etapie wyboru nowego dostawcy. do tej pory mialem 1Mbit od neti. net działa super, a i na samo podłączenie nie mogę nażekać - żadnych problemów z przejściem z tp. właśnie kończy mi się umowa i już miałem zamiar przedłóżyć ją w netii, a tu wracam sobie początkiem tygodnia do domu i po drodze napotykam przeorane wzdłuż i wszerz osiedle, a na drzwiach wejściowych wita minie kartka z informacją, że UPC rozbudowuje sieć i w najbliżym czasie bedzie dostępny również internet -do tej pory miałem tylko kablówke :D więc również szukam opini na temat chello. generalnie interesują mnie katowice i okolice. 1.jak wygląda instalacja tej usługi z technicznego punktu widzenia? 2. czy upc dostarcza modem? 3. czy konfiguracja stanowi jakieś problemy? 4. czy net jest dokladnie na tym samym kablu co tv? 5 jak wygląda pocział sugnału? z tego co wiem nie ma ograniczenia co do ilości odbiorników tv 4. Ja wiem? Na stronie piszą, że łącze można rozdzielić na 3 kompy - jednak jak się potem okazuje tylko przez Router WiFi (nie można legalnie poprowadzić kabelka), który musisz mieć swój - inaczej opłata za Router 11zł/miechczy oni są w stanie sprawdzić czy używam wi-fi czy kabla? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Bede się za jakis czas przeprowadzał i tez sie zastanawiam nad chello, bo 89zeta za 4mega w porównainiu do 130+telefon jakie teraz płacę za net24 6mbps to lekka różnica, szkoda, tylko ze nie maja jakiejs opcji w okolicach 8-10mbps za ok. 130-150pln, i tez sie zastanawiam jak to na codzień działa. Nie ma jakichś jaj z blokowaniem/przycinaniem p2p? co z pingami? itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogi Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 I ja sie podepne pod temat.. Ma ktos internet od UPC w Warszawie?..lub konkretniej na Bielanach? Podpisalem juz umowe z neo..ale mam kilka dni jeszcze na rezygnacje..a UPC wreszcie sie odezwalo.. I przedstawia kosztorys podłączenia mnie. Dlatego szukam ludzi z mojego miasta/okolicy..i zbieram informacje. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alana Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 jezeli ktos czesto gesto kozysta z p2p to ODRADZAM UPC cos mieszaja tak ze transfery p2p nie przekraczaja 20% wykupionego pasma, czesto zrywa, wywala z hubow DC++ i tym podobne co do pytan technicznych: 1. rozdzielacz na kablu antenowym, w jedna jego galaz wpinane sa odbiorniki TV w gruga modem kablowy 2. modem dostarcza firma 3. nie - laczysz po sieciowce i masz DHCP, jak nie dziala to restart modemu i zaczyna dzialac ale czesto po dluzszej chwili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ciek Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) nie wiem co i jak, ale u mnie z p2p działa jak na razie idealnie - mam łącze 4/1 (bo podbity 2x upload) i jak idzie to i te 450-470KB/s uzyskuję przy jednoczesnym uploadzie na poziomie 100-110KB/s Edytowane 1 Lutego 2008 przez M4ciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4dziK Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 2. modem dostarcza firma czy to kosztuje ekstra, czy jakas symboliczna oplata typu 1zł +vat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ciek Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 dostajesz go w dzierżawę - nie płacisz nic, ale przy rezygnacji zwrócić musisz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 czy to kosztuje ekstra, czy jakas symboliczna oplata typu 1zł +vat? Albo dają free albo 1zł się płaci. Nie powiem Ci na pewno bo dawno brałem neta. dostajesz go w dzierżawę - nie płacisz nic, ale przy rezygnacji zwrócić musisz :) Nie musisz, możesz zapłacić jego cenę a wtedy on zostanie u Ciebie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbusek Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 co do p2p - idzie pelnym pasmem bez problemowo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Dzisiaj w godzinach porannch (niedziela!) do mojego ojca (na niego jest umowa) zadzwoniła Pani z partyline UPC. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt co oferowała. Jako, że od dobrych 2 lat jadę już na Classic-u obiecała mi zwiększenie prędkości do 20Mb/s za dopłatą zaledwie 10zł (!). Nie ukrywam, że jest to dla mnie szokiem, bo za cenę 149zł miałbym coś co w ich cenniku figuruje za 249zł. Nie wiem, co o tym myśleć... miła Pani ma oddzwonić jutro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaNz Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 Nie ma w tym nic dziwnego bo ULTRA (20mbit) jest właśnie w takiej cenie proponowane użytkownikom classica, IMO za taką cenę nic tylko brać :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2008 A ja mam takie pytanko do UPC, nie chce nowego zakładać tematu to tu napisze, to tak jest internet z upc i co jakiś cza rozłącza się, czasami na 5 min czasami na 10 min nie ma żadnej zależności. Czy mogą to być kłopoty u administratora czy zła konfiguracja ( sieć na zasadzie kabla skrosowanego lap-PC i do pc modem usb z upc ) raz działa raz nie działa ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaNz Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Nie słyszałem o takich problemach od użytkowników internetu z UPC natomiast ja miałem identyczny problem z tym że na NEOSTRADZIE i okazało się że była to wina modemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 A ja mam takie pytanko do UPC, nie chce nowego zakładać tematu to tu napisze, to tak jest internet z upc i co jakiś cza rozłącza się, czasami na 5 min czasami na 10 min nie ma żadnej zależności. Czy mogą to być kłopoty u administratora czy zła konfiguracja ( sieć na zasadzie kabla skrosowanego lap-PC i do pc modem usb z upc ) raz działa raz nie działa ...rozłącz modem od sieci na 5 min i podłącz, jeśli nadal to samo będzie to dzwoń do BOK ( Biuro Obsługi Klienta ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b3herith Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 kwestia gubienia pakietow: czy zdarza sie wam pingowac np wp.pl i tracic pakiety ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 strata pakietów do wp.pl to normalka, wybierz sobie inny obiekt [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X800 Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 kwestia gubienia pakietow: czy zdarza sie wam pingowac np wp.pl i tracic pakiety ?Troszkę gubi, sytuacja u mnie wygląda tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 bo jak już pisałem, takie jest to wp.pl [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Jak jest z graniem na czelo? Mam zamiar założyć tą wersję 10mbit i nie wiem czy jest sens... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xQbuSx Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 I ja sie podepne pod temat.. Ma ktos internet od UPC w Warszawie?..lub konkretniej na Bielanach? Podpisalem juz umowe z neo..ale mam kilka dni jeszcze na rezygnacje..a UPC wreszcie sie odezwalo.. I przedstawia kosztorys podłączenia mnie. Dlatego szukam ludzi z mojego miasta/okolicy..i zbieram informacje. Pozdrawiam Ja posiadam internet UPC 10 mbit na Bielanach (niedaleko ul. Broniewskiego). Internet do gier rzeczywiście nie jest najlepszy, mimo to w porównaniu z innymi łączami w Polsce pod względem gier multiplayer zajmuje moim zdaniem 3 miejsce (1. TP jesli gramy na polskich serwerach 2. Aster, 3. Upc). Jeśli ściągasz pliki z internetu, słuchasz muzyki, oglądasz filmy online, surfujesz etc. to UPC będzie dla Ciebie najlepsze :) W moim przypadku jest tak, ze rzeczywisty uplaod wynosi średnio 950 kb/s a download 5800 kb/s (o połowę mniej, no ale cóż poradzić). Mimo tego UPC wciąż pozostaje bezkonkurencyjne. Jakość / Cena tego internetu jak na nasz kraj jest wprost genialna. Zachęcam do korzystania z usługi UPC: Internet Chello. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X800 Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Hmmm... Niecałe 6Mbit zamiast deklarowanych 10? Możliwe, że coś jest nie tak po stronie UPC :) U mnie jest zawsze 9800-10000kbps, ogólnie bardzo polecam net UPC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ID909 Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 W moim przypadku jest tak, ze rzeczywisty uplaod wynosi średnio 950 kb/s a download 5800 kb/s (o połowę mniej, no ale cóż poradzić).Niech zgadnę, modem na USB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MuStaFaa Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Niech zgadnę, modem na USB. Jest jakis inny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ID909 Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Jest jakis inny ?Tak, ten sam modem podłączony przez Ethernet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MuStaFaa Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 W piatek przyszli panowie z UPC (rodem z "Usterki") i zamontowali neta. Problem tylko w tym, ze ping jest w okolicy 120-130ms i wydaje mi sie ze to chyba lekka przesada! Zgodzicie sie ze mna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farid Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 zrob format bo jak znam zycie pewnie masz zamulony system Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...