Skocz do zawartości
Luizyt

Hasło Do Biosu Acera...

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem uzywanego laptopa acer 3613WLMi. Chciałem na nim przeinstalowac system a tu niemiła niespodzianka... kombinacja Alt+F10 nie działa a w biosie jest hasło. Komputer odrazu ładuje system z dysku, nie bootuje z plyty cd...

Znalazłem podobne problemy w internecie ale w zadnym temacie nie było jednoznacznej odpowiedzi czy wogole i czym ktos rozgryzł hasło...

Jak wyciagnac z niego hasło biosu albo chociaz sposob zeby dało sie zainstalowac nowy system ktory bedzie w pełni funkcjonował ze wszystkimi sterownikami itp??

W tej chwili na komputerze jest windows xp home a w informacjach o systemie jest nazwa systemu: LAPTOP a producent systemu: Acer wiec wygladałoby ze to system dla acera...

wersja/data systemu bios :Phoenix LTD v1.09, 2006-02-07

laptop był kupiony w grudniu 2005 wiec ktos zmieniał bios...

do laptopa dostałem tylko instrukcje, zadnych płytek...

Prosze o jakies rady...

Edytowane przez Luizyt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz ci nie powiem bo nie jestem w domu

ale w wflash jest opcja zeby "zatrzymywal" hasla wiec jak nadpiszesz to automatycznie wykasujesz je :]

nie wiem jak w tym modelu ale u mnie zeby boot menu wlaczyc trzeba nacisnac f10 lub f12 ( bez alt )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz ci nie powiem bo nie jestem w domu

ale w wflash jest opcja zeby "zatrzymywal" hasla wiec jak nadpiszesz to automatycznie wykasujesz je :]

nie wiem jak w tym modelu ale u mnie zeby boot menu wlaczyc trzeba nacisnac f10 lub f12 ( bez alt )

F12 -boot menu ale tam jest hasło alt+F10 powinna sie wlaczyc reinstalacje systemu... tak jest w instrukcji...

Jak uaktualnic ten bios?

Sciagnałem ze stronki, rozpakowałem odpalam tak jak podane w readme i pokazuje mi tylko ostrzezenie czy napewno chce uaktualnic bios, pozniej podobne jeszcze raz i niby uaktualnie... nie moge zmienic zadnych opcji w oknie tego programu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie hasła są zapisane w pamięci eeprom więc nie wiem czy zwyczajna aktualizacja biosa skasuje to hasło . Ja mając podobny problem w dellu musiałem wyciągnąć eeprom i go wykasować w programatorze. Podobno są też programiki do tego ale nie udało mi się żadnym. Upgrade biosu nie próbowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zainstalowac system bez zmiany ustawien biosu? Tylko podlaczenie dysku do innego komputera mnie ratuje?

bo z płyty nie bootuje... jakbym sformatował dysk c: to by szukało systemu gdzie indziej? tzn by odpaliło z plytki windowsa?

Tylko jak sforamtowac dysk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli podłączysz hdd do innego lapka to winda zainstaluje się na "inny sprzęt" (inna płyta główna, procek,grafa,chipset) i wtedy albo nie ruszy albo nie będzie działało jak powinno no chyba że włożysz dysk do takiego samego laptopa. Po samym formacie dysku komp nie będzie czytał domyślinie z dvd/cd - to musisz mu ustawić w biosie czy właśnie w tych "opcjach rozruchu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie trzeba instalowac windy wystarczy zainstalowac na tamtym kompie dosa i zgrac i386 ( wazne partycja musi byc na facie )

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;#entry1994075

wtedy masz instale na swoim lapie

pozniej konwertujesz partycje na ntfs i juz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli podłączysz hdd do innego lapka to winda zainstaluje się na "inny sprzęt" (inna płyta główna, procek,grafa,chipset) i wtedy albo nie ruszy albo nie będzie działało jak powinno no chyba że włożysz dysk do takiego samego laptopa. Po samym formacie dysku komp nie będzie czytał domyślinie z dvd/cd - to musisz mu ustawić w biosie czy właśnie w tych "opcjach rozruchu"

nie wiem jak jest na tym acerze w biosie bo nie moge tam zajrzec ale np na moim stacjonarnym ustawia sie kolejnosc bootowania systemu...

np 1. to HDD a jak nie znajdzie tam systemu to szuka dalej i np 2. to CDROM...

o instalowaniu windowsa na innym kompie myslalem tak ja ktos pisał w tamtym topicu, ze po pierwszym restracie kompa podczas insatalacji przełozyc dyski...

dopiero w poniedziałek bede mial przejsciowke to zobaczymy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że nie możesz wejść w opcje bootowania - poprostu odpowiedziałem na pytanie czy po formacie zacznie domyślnie czytać z dvd.

akcji z przełożeniem dysku przy pierwszym restarcie nie próbowałem więc nie wiem ale teoretycznie mogło by zadziałać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi