el_gringo_dado Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Krótko i zwięźle na temat, albowiem czas mnie nagli, a komputer spowalnia. Mam sobie ładny, nowiutki, śliczniutki dysk SATA WDC 3200AAKS i na nim sobie jest system. Jeżeli dysk chodzi sam, to wszystko cycuś-glancuś chodzi. Aczkolwiek, gdy podłączam dysk ATA Samsung SP0802N, to system okropecznie się wlecze. Początkowo miałem wogóle problem żeby sie uruchomił, jednakze sobie poradziłem. Teraz system (nowy, świeży, nieśmigany, zainstalowane tylko sterowniki) wlecze sie jak Windows po 5 latach bez formatowania, tak przy starcie, jak i juz po załadowaniu. Aktualizowałem BIOS, ustawiałem w nim wszystko na wszystkie sposoby (first boot, priorytet dysku itd.), oba dyski są podłączone poprawnie (nie jestem takim noobem, żeby podstawowych rzeczy nie wiedzieć). Płyta to MSI K8N SLi Platinum (MS-7100) z najnowszym biosem. Pytanie, co teraz zrobić, aby system działał szybciej, żeby mi nie powodował nerwicy i aby dysk ATA był cały czas podłaczony. Dodam tylko, iż na dysku ATA też jest system, dlatego pierwszeństwo bootowania ma SATA i tak też się włącza. Format ATA nie wchodzi w grę, bo raz ze nie chce tracić danych, dwa że przyda sie w razie awarii, trzy że mi sie po prostu nie chce. Dodam jeszcze tylko, że zworki ustawione prawidłowo, według zaleceń producenta, dysk ATA jest w 100% sprawny, a UDMA włączone. Sugestie? PS jeżeli temat był już wałkowany, to proszę i przeniesienie tam mojego pytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msb Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Czy mówiąc o włączonym UDMA masz na myśli sterowniki w WinXP (rozumiem, że Winda XP SP2+patche)? Może przepnij kabel sata na inne gniazdo (kable są ok.?). Jak to nie pomoże to wyłącz przywracanie systemu na dysku ATA i wyłącz indeksowanie tego dysku do wyszukiwania. Można jeszcze pokombinować ze sposobem przydzielania IRQ do SATA/ATA (BIOS lub WINDA) w BIOSIE (o ile masz taką opcję). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...