Skocz do zawartości
Sn0w86

Nowy Sprzęt, Pare Pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupuje nowy sprzęt żeby odświeżyć starą pasje grania:P

Mam tylko 1500zl (-/+) do dyspozycji, tak widziałem zestawy do 1500zł w przyklejonym ale mam pare pytań.

Jestem totalną lama w tym temacie i niewiem dlaczego takie a nie inne zetawy. Miałem zamiar kupić grafe do ok 700zł, za reszte jakiś procek dual core i 2gb ramu+płyte do 200zł.

Tylko, że we wszystkich zestawach do 1500zł są lipne grafik :blink:

Myślałem o radku HD3850 bo to chyba najlepszy wybór za te cenę ew. HD3870 i zaoszędzić na czymś innym.

Więc mam pytanie, da się poskładać kompa z grafą do 700zł i do tego reszte sprzędu do ok 1500zł tak by wszsytko chodziło płynnie i fajnie czy bardziej się opłaca zaoszczędzić na grafie i kupic np.lepszy procek???

Innymi słowy czy przedstawione kompy na tym forum do 1500zł są max optymalnymi czy da się poskładać coś lepszego?(kupując mniejszy dysk i niekupując napędu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.

Procesor : Intel Pentium Dual Core E2140 - 205 zł

Płyta Główna : Abit IP35-E - 315 zł

RAM : GoodRam 2x1GB 800Mhz - 140 zł

Karta Graficzna : Sapphire HD3850 512MB - 699 zł

Zasilacz: Modecom MC-400ATX 2.0 - 130 zł

HDD : Samsung 200GB 8MB Cache - 185 zł

Napęd : NEC AD-7170S SATA - 99 zł

Razem : 1773 zł

A ten zestaw widział :?: Grafe można kupić za 630zł, minus napęd - wydasz koło 1600zł (ewentualnie płyta Gigabyte P31-DS3L i cena spada do około 1,5k zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten zestaw widział :?: Grafe można kupić za 630zł, minus napęd - wydasz koło 1600zł (ewentualnie płyta Gigabyte P31-DS3L i cena spada do około 1,5k zł)

A gdyby zregyzgować z 512mb w karcie i kupić 256mb, była by duża różnica grając max na 1280*1024? (z saphhira lub his po ok 550zl). zamiast proca e2140 kupic e2160 a płyte msi p35 neoF

i zasilacz Modecom MC 350W ?? Co o tym myślisz? Napisz plz bo ze mnie jest lama:P Podobno i tak musze podkręcic proca i czy ten zasilacz wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz wystarczy.

Mysle, że 256 Mb będzie zauważalnie wolniejsze - już przy 7600 gt użycie v-ramu przy absolutnie płynnej rozgrywce w 1024*768 sięga powyżej 300Mb w stareńkim fearze.

Co do procka - 2160 jest podyktowane tylko wyższym mnoznikiem.

A to dlatego że występuje zjawisko fsb walla w tych prockach.

Na moim przykładzie: 340*8 daje 2,7 ghz przy 2160 miał bym z takim samym walem 3Ghz.

Oczywiście zdarzają się 2140 lecące ponad 3,2, oraz 2160 poniżej 2,7 - czysta loteria.

Co musisz wiedzieć to, że ds3l lubi gubić ustawienia (zajrzyj do tematu o płycie) - włączasz ją po kilku godzinach a ona sie zachowuje jakby była przekręcona: double boot i wchodzi na standardowe. Trzeba wszystko ustawiać od nowa, albo wrzucić z profilu.

W świetle powyższego 2140 msi i 512 ram IMO :D

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz wystarczy.

Mysle, że 256 Mb będzie zauważalnie wolniejsze - już przy 7600 gt użycie v-ramu przy absolutnie płynnej rozgrywce w 1024*768 sięga powyżej 300Mb w stareńkim fearze.

Co do procka - 2160 jest podyktowane tylko wyższym mnoznikiem.

A to dlatego że występuje zjawisko fsb walla w tych prockach.

Na moim przykładzie: 340*8 daje 2,7 ghz przy 2160 miał bym z takim samym walem 3Ghz.

Oczywiście zdarzają się 2140 lecące ponad 3,2, oraz 2160 poniżej 2,7 - czysta loteria.

Co musisz wiedzieć to, że ds3l lubi gubić ustawienia (zajrzyj do tematu o płycie) - włączasz ją po kilku godzinach a ona sie zachowuje jakby była przekręcona: double boot i wchodzi na standardowe. Trzeba wszystko ustawiać od nowa, albo wrzucić z profilu.

W świetle powyższego 2140 msi i 512 ram IMO :D

Więc reasumując, 2140 i do tego płyta msi z radkiem hd3850 512mb i zasilaczem Modecom MC 350W będzie optymalnym wyjściem?

Jak tak to został bolesny punkt szukania sklepu w którym znajdę to wszystko i to tanio :mur:

Radeon może być z HIS, saphiry lub gigabyte?

Edytowane przez Sn0w86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI P35 NEO2-FIR

Procek dobry.

Karciocha.Szkoda ze nie mogłbyś dopłacić ~150 zł do GF 8800.Ale luz.Te radki tez są dobre ;) Jesli zamierzasz krecic to weź 3850 (pamietaj o 512 MB na pamieciach).Na allegro są teraz PowerColory HD3870 za 699 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI P35 NEO2-FIR

Procek dobry.

Karciocha.Szkoda ze nie mogłbyś dopłacić ~150 zł do GF 8800.Ale luz.Te radki tez są dobre ;) Jesli zamierzasz krecic to weź 3850 (pamietaj o 512 MB na pamieciach).Na allegro są teraz PowerColory HD3870 za 699 zł.

Dalo by rade kupic tą hd3870 tylko że lipa jest z tymi sklepami internetowymi, ciężko kupić w 1 wyszystko a jak już jest to wychodzi drogo, znowu kupując w różnych przepłace za przesyłki...

Niby komp wychodzi ok 1550zł jednak składając go w 1 sklepie cena sięga prawie 1800zł...:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na necie sporo taniej.To hmm,postaraj sie wziac proca,mobo i pamiatki z jednego sklepu najwyzej a ta grafe z allegro ;P

HIS raedon hd3870 512mb kosztuje na allegro 735zl....chyba masz racje, grafe z allegro, własnie tę:

http://www.allegro.pl/item295236303_his_ra..._nowa_3gry.html

a reszte ze sklepu i tyle:) Wyjdzie podobna cena jak biorąc z jednego sklepu z tym że zamiast hd3850 będe miał hd3870...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi