Skocz do zawartości
Rafal2!omu$$

Problem Z Dyskiem Twardym (wolno Chodzi)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Z racji ze w niedalekiej przyszłości nosze się z zamiarem wymiany sprzetu zakupiłem dysk twardy Sata II do mojej płyty która tego nieobsługuje z czego wynikał zakup drugiej rzeczy czyli przejściówki kolega radził zebym toCOŚ wziął ale nie posłuchałem i czuje ze źle zrobiłem...

ponizej zamieszczam mini teścik jak obecnie chodzi HDD.

W rzeczywistości niemozliwe jest zgranie DVD ~~120min cd w jakies 7min da sie zgrac ale pow 2GB zgranie czegos graniczy z cudem... Ziomek na aukcji od przejściowki powiedział ze tak nie powinno chodzic i ze ma sprawdzic u kogos innego(i jak coś to przejsciowka na gwarancje) ale tak sie z nim gadało jak z jakims n00bem wiec wole sie spytać profesjonalistow z forum :P

post-136908-1199979112_thumb.jpg

Edytowane przez Rafal2!omu$$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzałeś czy kontroler od napędu (nagrywarki) cd (dvd) ma włączony tryb UDMA?? być może pracuje w trybie PIO4 a wtedy zgranie płytki będzie odbywać się z prędkością niewiele większą niż 1,5x a CD w granicach 4-8x, być może to jest przyczyną.

Z tego co widziałem to kontroler zamienia SATA na IDE a kontroler IDE ma tylko 133Mb/s (teoretycznie) bo transfer jest uzależniony od wielu czynników (prędkość obrotowa, bufor....)

Sprawdź Panel Sterowania-System-(zakładka) Sprzęt-Menedżer urządzeń-Kontrolery IDE ATA/ATAPI-Podstawowy(lub Pomocniczy) Kanał IDE-(zakładka) Ustawienia Zaawansowane. W okienku Bieżący tryb transferu powinno być Ultra UDMA tryb x (x-cyfra) jeśli pisze Tryb PIO to znaczy że masz najprawdopodobniej sypnięte sterowniki, ja miałem to samo jak aktualizowałem windowsa, kapłem się kiedy bufor w nagrywarce skakał jak oszalały przy zapisie DVD w trybie x4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w głownym jest ultra DMA tryb 2 a w pomocniczym w urzadzeniu podrzednym ultra DMA tryb 4. Mam dwa napędy wszystko podłączone tak jak za czasów starego dobrego samsunga :) no ale chodzi mi o te 30MB/s tragedia... na laptopie mam ok 130MB/s no a laptop powinienen byc daleko w tyle za pc

P.S

co do zgrywania to jest z początku 120min potem spada do 20 no ale to i tak nie jest zbyt różowo...

P.S.2 xD

nie zawsze spada :P

Edytowane przez Rafal2!omu$$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w głownym jest ultra DMA tryb 2 a w pomocniczym w urzadzeniu podrzednym ultra DMA tryb 4. Mam dwa napędy wszystko podłączone tak jak za czasów starego dobrego samsunga :) no ale chodzi mi o te 30MB/s tragedia... na laptopie mam ok 130MB/s no a laptop powinienen byc daleko w tyle za pc

P.S

co do zgrywania to jest z początku 120min potem spada do 20 no ale to i tak nie jest zbyt różowo...

P.S.2 xD

nie zawsze spada :P

To ty masz RAID na laptopie czy jak ?! Po Burst Speed widać iż dysk pracuje z maksymalną prędkością jaką oferuje kontroler, tego typu przejściówki to nie najlepszy pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xD wziełem nie ten wynik z HD tacha tylko ten z wykresu :P a tak serio to na lapku jest srednio 44MB/s

A co do tego nienajlepszego pomysłu to jaki był niby lepszy? Kupić ATA 133? i potem wyrzucic?

Skoro nie planujesz tak od razu zmiany mobo to kupno "prawdziwego" kontrolera SATA na PCI jest o wile lepszym wyjściem niż kombinowanie z chińskimi przejściówkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ziomo wydajesz sie master moze byś wyczaił jakąs przejściówke na allegro i zapodał mi linka na priv bo ja jestem zielony w tych sprawach...

Ale rozumiem ze to przyspiszeyło by twardziela? tak z 60MB/s przynajmniiej :)

Tak się śmiesznie składa iż posiadam 4 identyczne dyski i ich wydajność powinna się klasować mniej więcej na poziomie (pierwsze dwa z brzegu) :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak widzisz po sowim wykresie, wydajność dysku jest mocno ograniczona. Natomiast co do kontrolera z twojego pierwszego postu jest on stosunkowo tani ale też jest to tylko SATA I, sam sobie odpowiedz na pytanie czy jest sens inwestować w osobny kontroler czy lepiej od razu zmienić płytę główną na taką która wspiera najlepiej od razu SATA II.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi