Klasz Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 (edytowane) Witam, Niedawno zakupiłem laptopa Hp Pavillion dv6610ew z preinstalowanym systemem MS Vista Home Basic. Problem, z którym nie potrafię się uporać to wbudowany mikrofon. Początkowo generował głośne szumy słyszalne dla mojego rozmówcy (rozmawiam przez skype). Aby całkowicie wykluczyć opcję winy mojego łącza internetowego nagrałem się rejestratorem dźwięku i wtedy zrozumiałem na co narzeka mój rozmówca - był owy szum. Zobaczyłem wśród dostępnych aktualizacji opcjonalną aktualizację Conexant HD-Audio SmartAMC HD2 - zaktualizowałem. Po tym poprawiło się - szum został wyeliminowany, za to pozostało nienaturalne brzmienie mojego głosu oraz ucinanie końcówek wyrazów - słyszalny zarówno w skype jak i w rejestratorze dźwięku. Mam wrażenie, iż raczej nie jest to kwestia wadliwego mikrofonu, gdyż szumy znikły po aktualizacji oprogramowania. Nie jest to też sprawa tego, iż mikrofon jest wbudowany, gdyż mój rozmówca również posiada Hp Pavilion z wbudowanym mikrofonem i jego słyszę idealnie, u niego nie ma tych objawów (jego system to Win XP). Wydaje mi się, iż być może coś jest nie tak z ustawieniami? Albo sterownikami? W zaawansowanych ustawieniach nagrywania widnieje opcja "Format domyślny: wybierz częstotliwość próbkowania i głębię w bitach, które mają być używane podczas działania w trubie udostępniania". Standardowo ustawione jest na 2-kanałowe, 16-bitowe, 48000 Hz (Jakość DVD). Mogę zmienić na takie samo, ale 96000 HZ lub też 24-bitowe przy tych samych ustawieniach (48000 HZ albo 96000 HZ) - chyba jest trochę lepiej przy zmianie na 24-bitowe 96000 Hz, ale to ciagle nie jest jeszcze "normalny" standard. Brzmienie mojego mikrofonu jest właśnie takie nienaturalne, jakby bardziej ubogie - może to dlatego ze nie ma tam opcji 32-bitowe ? Na koniec przyznaję, że nie znam się na tym za bardzo, a system VISTA to dla mnie nowość, ale starałem się dokładnie przedstawić problem. Uprzejmie proszę wszystkich o pomoc! Pozdrawiam Edytowane 10 Stycznia 2008 przez Klasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klasz Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 Bylem właśnie w sklepie, sprawdziłem sprawę na pierwszym lepszym innym Pavilionie z Vista - ten sam problem, szum przy nagrywaniu dzwieku, a wiec problem lezy najpewniej w sterownikach. Co prawda po aktualizacji szum znika ale dla odmiany mamy nienaturalny glos. Pisze to ku przestrodze innych kupujacych, dla ktorych kwestia rozmowy przez mikrofon jest istotna - jak np dla mnie, bo wyjezdzam za granice, aby to sobie uprzednio sprawdzili na Viscie przed kupnem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 Też miałem ten problem ale u mnie nowsze sterowniki rozwiązały to coś :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klasz Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 (edytowane) A jaka masz wersje zainstalowanych sterownikow? Ja mam sterowniki z 26.06.2007 w wersji : 4.22.0.0 - sciagniete z liveupdate, a na stronie HP widze ze sa dostepne sterowniki z 08.11.2007 w wersji: 4.31.0.50 A - ale niestety mimo ze je rzekomo instaluje, w rzeczywistosci nie uaktualniaja sie, gdyz ciagle w opcjach dzwieku - sterowniki - widze date i wersje tych poprzednich z czerwca. Problem wyskakuje tuz po ich instalacji - okienko Asystenta zgodnosci programow: "Ten program moze nie byc zainstalowany poprawnie. Jezeli ten program nie zostal zainstalowany poprawnie sprobuj zainstalowac go ponownie, uzywajac ustawien zgodnych z ta wersja systemu Windows." A wlasnie w tej wersji z listopada napisane jest, ze poprawiaja jakosc nagrywanego dzwieku... Edytowane 11 Stycznia 2008 przez Klasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Sterowniki z dnia 08.11.2007. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...