ryba Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 (edytowane) Nowe zlecenie, wiec w wolnych chwilach mozna troche popisac o tym na forum ;] Poprzedni chiller dla rafa spisuje sie wysmienicie, dlatego zamowil kolejne trzy :lol: Tym razem beda to konstrukcje calkowicie nowe, nie zadne przebudowy klimatyzatorow pokojowych. Celem jest oczywiscie poprawa wydajnosci, bo poprzedni wymiennik nie byl zbyt sprawny. Ok, specyfikacja w kazdym przypadku jest prawie identyczna, beda tak samo wygladac, wiec chyba nie ma sensu pokazywania procesu budowy kazdego z osobna. Specyfikacja: Kompresor: 7/8k BTU Wymiennik: Wymienik plytowy , 12 plyt Zawor rozprezny: kapilara 0.8mm Skraplacz: 1.9 kW + wentylator chlodniczy 10W Czynnik chłodniczy: R507 Obudowa: hmm in progres...? Inne: kontroler STC 8080*, rezerwuar 15 litrow + pompa Eheim 1260, weze - jeszcze nie ustalono, ale duze :P *Ta, ja wiem, ze ten sterownik z alledrogo to nie Dixel i nie jest elo mlodziezowy, ale lepszy taki jak zaden. Przynajmniej dziala ;] Wiekszosc czesci juz jest, plytowki i trzeci skraplacz w drodze. Dobra Panowie, zarty odkladamy na bok, to juz nie jest maly kaliber :P No i praktycznie ostatnie elementy dojechaly juz. Wstepnie chyba tak to bedzie wygladac, podstawa 50x60cm, mozna by troche mniej, ale jest dosc spory "rezik" i skraplacz. Edytowane 11 Stycznia 2008 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamer00 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 ryba, a ile za taki sprzęt?:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=218306 dokładne ceny, ze szczegółami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 ryba, a ile za taki sprzęt?:D Malo, wszystko zalezy od konkretnego zamowienia. Jak widzisz, wszystko co robie jest custom, zadnych serii (agregaty). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 Pierwszy post zaktualizowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 No i pewien progres, na niedziele to musi dzialac ;] Fotki zaizolowanego zbiornika: Na dole dolutowana jest rurka 12mm, aby polaczyc wymiennik ze zbiornikiem wezem igielitowym W srodku zastosowalem miedziane kolanko 15mm. Najtansza opcja, zeby uniknac zalaman weza przy probie jego wygiecia. Wyjscie ze zbiornika. Zabezpieczylem scianki uszczelka typu U. Wyjscie dla weza "tloczacego" oraz kabla od pompki. Zamkniety zbiornik. Narazie nie widze potrzeby izolowania gory, gdyz woda nie bedzie duzo chlodniejsza od otoczenia, wiec nic nie powinno sie skraplac. Tutaj juz fotki poskladanego agregatu. Prosze nie patrzyc na waz laczacy wylot pomki i wlot wymiennika. Podczas pracy ukladu bedzie to inaczej rozwiazane. Aktualnie robi sie proznia, w dzien to napelnie i zobaczymy jakie beda osiagi B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Prosze nie patrzyc ryba prosi :blink: :blink: . Ostatnio nawet powiedzial przepraszam :mellow: . Cuda wianki normalnie :unsure: :blink: Co do chlodziarek - beda dzialac, bede oceniać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Dobra proznia to podstawa, cala noc niech sobie to pochodzi, potem napelnie. Pierwsze mrozy przed wieczorem jeszcze powinienem pokazac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) Wstepne testy: - ciecz (8L) schlodzic mozna w ciagu godziny z 20 do -30 stopni - w takiej temperaturze ciecz to juz prawie kisiel - nie radze do niego wkladac palcow, boli w [ciach!] :lol: - wstepnie z grzalka 500W ciecz ma temp ~-22*C. Wiecej testow dzisiaj/jutro. Edytowane 25 Stycznia 2008 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Mama nie uczyła że nie wolno wkładać palców tam gdzie nie trzeba ? :D Co do tematu to świetne osiągi. Poproszę cenę takiego układziku @PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Z izolacja powinno byc piknie ;) W jaki sposob podpioles do ukladu grzalke 500w? Dwie male grzalki i bloki wodne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Z izolacja powinno byc piknie ;) W jaki sposob podpioles do ukladu grzalke 500w? Dwie male grzalki i bloki wodne? Nie, to jest nie za dobry pomysl testowania :P Ale to leczy A jak wrzuce jeszcze te, to wyjasnie wszystko :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Ładnie ładnie :) Mimo iż jestem lekko podpity podoba mi się :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Ładnie ładnie :) Mimo iż jestem lekko podpity podoba mi się :) THX :* wiesz, troche przez 2 lata sie tego nabudowalem, wiec jakos to musi wygladac i dzialac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hard-Pc Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Ładnie ładnie :) Czekamy na dalsze testy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N4RMER Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 (edytowane) Mnie to najbardziej ciekawi jak to się sprawuje bezpośrednio w kompie i ile z tym problemu ;) Ciecz to borygo? Edytowane 26 Stycznia 2008 przez Narmer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Mnie to najbardziej ciekawi jak to się sprawuje bezpośrednio w kompie i ile z tym problemu ;) Ciecz to borygo? Tak ciecz to borygo. Jak to sie sprawuje w kompie bede mogl sprawdzic przy okazji zbudowania nastepnych sztuk. Ta z fotek mnie opuszcza juz dzisiaj ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N4RMER Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 To może właściciel się pochwali... najlepiej tutaj ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 To może właściciel się pochwali... najlepiej tutaj ;) No nie wiem, to jest chiller urzadzen przemyslowych, tego nie bedzie w kompie ;] Ufff jedna sztuka juz odebrana. A tak sie spawa plytowki ;] A tak sie prezentuje uklad zaraz przed odbiorem: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 No nie wiem, to jest chiller urzadzen przemyslowych, tego nie bedzie w kompie ;] A tak się zastanawiałem, po co aż trzy ;) A tak sie spawa plytowki ;] Brzydko, bez osłony, te tlenki..... brzydko, brzydko :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Brzydko, bez osłony, te tlenki..... brzydko, brzydko :lol: Juz jeden na tym forum podniecal sie ze wszystko spawa w oslonie... i zobacz jak skonczyl ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Wlasciciel dal rade juz dorobic sobie obudowe i sterownik do calosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Na czym polega kontrola temperatury w chillerach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Na czym polega kontrola temperatury w chillerach? Wrzucasz czujnik temperatury kontrolera do cieczy (czy innego wybranego miejsca). Na kontrolerze mozesz ustawic sobie wybrany zakres temperatur - minimalna oraz maksymalna. Wtedy sterownik zalacza chillera, jezeli temperatura jest wyzsza od pozadanej, lub wylacza jezeli jest ponizej. Nastepne chillery przejda hardcore test, leci do mnie juz 6 grzalek po 500W :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...