Skocz do zawartości
Krzychol

Jaka Plyte Asusa Pod E6750, Pare Kryteriow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Bede skladal niebawem dla siebie nowego kompa... Bedzie to E6750 (ze wzgledu

ze z tych szybszych to jest jedyna seria z dobrym mnoznikiem do podkrecania)

do tego 2 GB ramu (2x1 tylko nie wiem czy OCZ/Geil/Patriot) no i do tego

plyta.... no wlasnie , jaka ?:-)

Napewno chce ASUSa bo lubie ta firme... Lecz tyle za ostatni czas jest modeli ze sie kreci w glowie... Moze cos mi

polecicie w sensownej cenie ale z tych lepszych plytek (nie chce bardzo

oszczedzac , lubie czasem dolozyc 100 zl jesli ma cos sens), moje kryteria

na plyte to:

1. Asus jak wspomnialem

2. na P35 juz wolalbym aby byl (absolutnie zadnych nForce'ow ;-) )... Dobrze

gdyby mial juz obsluge prockow 45nm (Penrynow) na przyszlosc

3. Aby mial dosc dobra karte dzwiekowa zaintegrowana bo z takiej bede

koszystal (czasem jakas gra , film , glownie mp3)

4. Aby plyta byla dobra na podkrecanie E6750 (nie jakies super extremalne ,

ale pewnie za jakis czas podrasuje sprzeta)

5. Musi posiadac przynajmniej 3x PCI (stare PCI rzecz jasna :-) ). Idealnie by bylo jak by posiadala tez 2x PS/2 ale wiem ze obecnie asus sie wycofal z myszek pod PS2 (a troche mi to nie na reke bo korzystam z KVM'a na PS2)

To sa glowne kryteria... Niby je np. spelnia P5K, ale tych odmian P5K to tez

jest pare rodzajow i troche zglupialem... Cenowo do max okolo 550 zl

(allegro). Sprzet bedzie na dluzszy czas bo nie jestem fanatykiem ze wymieniam co chwile... Wiec chce aby plyta byla wysokiej jakosci.

Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes w 100% zdecydowany tylko i wylacznie na Asusa? Na P35 jest bardzo duzo udanych konstrukcji ... Osobiscie bawilem sie i Abitem IP35-E, Asus P5K i Gigabyte DS3 (?) i zdecydowanie najbardziej do gustu przypadl mi Abit. Wersja Pure IP35 albo nawet PRO bylaby chyba najciekawszym rozwiazaniem.

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus P5K-Pro P5K-Deluxe P5k-Premium i P5k-E

Wszystkie z 8 fazowym zasilaniem proca , szczerze polecam

Jak cie interesuje OC to poszukaj na forum w odpowiednim dziale

kto i na czym ile max podkreca .

To bedzie obiektywne

Do Asusa polecam pamiatki CorsAir CMX2x1024 PC 6400 CL5-5-5-12

chodza spoko ponad 1000MHz na CL5-5-5-15 napiecie 2.1 -2.2

Mam taka jedna kosc na wypadek Asusowego przymulenia moich Crucial BallistiX ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestes w 100% zdecydowany tylko i wylacznie na Asusa? Na P35 jest bardzo duzo udanych konstrukcji ... Osobiscie bawilem sie i Abitem IP35-E, Asus P5K i Gigabyte DS3 (?) i zdecydowanie najbardziej do gustu przypadl mi Abit. Wersja Pure IP35 albo nawet PRO bylaby chyba najciekawszym rozwiazaniem.

To postaraj sie mnie przekonac do Abita lub Gigabyte ;-) W sensie co one maja lepszego na swoja korzysc od Asusa... Ogolnie to uwazam ze to jeden grzyb w tej polce cenowej , poprostu firma asus mi sie chce... Chyba ze ktos mi w podobnej cenie przemowi czyms sensownym na korzysc innej firmy jak Abit/MSI/Gigabyte.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foxconn P35A-S :) Myśle, że ci przemówiłem :) Lajtowe OC, wyposażenie generalnie dobre ja już zamówiłem ;)

jestem troche starej daty i jakos nie przemawiaja do mnie produkty "nowomodnych" firm Foxconn czy DFi ;-) Takze pozostanmy juz przy wyborze Asus/Abit/MSI/Gigabyte :-)

Czekam z niecierpliwoscia na wypowiedzi, pozdrawiam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Msi neo2 fr/fir, Abit ip35 albo wspomniany juz asus p5k-e.

Pytanie z podobnej beczki jeszcze... Czym sie konkretnie rozni Asus P5K od P5K-E (wifi ta wersja), poza wifi , poza wygladem i chyba poza tym zasilaniem innym ? Jakies duzo lepsze wlasciwosci OC albo wydajnosc ? Czy zblizone sa te plyty ? Bo roznica cenowa jest i to nie mala...

Jesli ktos chce cos jeszcze dodac odnosnie propozycji plyt to prosze bardzo :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie z podobnej beczki jeszcze... Czym sie konkretnie rozni Asus P5K od P5K-E (wifi ta wersja), poza wifi , poza wygladem i chyba poza tym zasilaniem innym ? Jakies duzo lepsze wlasciwosci OC albo wydajnosc ? Czy zblizone sa te plyty ? Bo roznica cenowa jest i to nie mala...

Jesli ktos chce cos jeszcze dodac odnosnie propozycji plyt to prosze bardzo :-)

P5K przez tylko trzy fazowe zasilanie dość znacznie odstaje od starszego brata w kwestji OC oraz stabolności, duża różnica w cenie wynika własnie z dodatków typu WIFi, chłodzenie. Wydajność wszystkich łyt na chipsetach P31/P35/X38 przy ustawieniach standardowych nie odbiega od siebie znacząco. Po OC w przypadku płyt na P35 też zazwyczaj nie ma większych różnic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P5K przez tylko trzy fazowe zasilanie dość znacznie odstaje od starszego brata w kwestji OC oraz stabolności, duża różnica w cenie wynika własnie z dodatków typu WIFi, chłodzenie. Wydajność wszystkich łyt na chipsetach P31/P35/X38 przy ustawieniach standardowych nie odbiega od siebie znacząco. Po OC w przypadku płyt na P35 też zazwyczaj nie ma większych różnic.

Pytanie jeszcze, bo WiFi jest mi zbedne wiec zamiast P5K-E moze wziac np. P5K Pro ? Ktora jest lepsza ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi