Skocz do zawartości
Zbih

Jak Dostać Się Do Katalogu Pulpit Na Starym Dysku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dziś nabyłem nową płytę, procek i dysk .. wszystko zmontowałem, zainstalowałem windowsa i trochę za późno sobie przypomniałem, że miałem kilka ważnych rzeczy na pulpicie .. jak się tam dostać ?? za każdym razem pisze, że nie mam uprawnień. Ze starego dysku nie uruchomię winowsa, bo inny sprzęt.

D:\Documents and Settings\Zbih (tutaj wyświetla się komunikat, że odmowa dostępu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dziś nabyłem nową płytę, procek i dysk .. wszystko zmontowałem, zainstalowałem windowsa i trochę za późno sobie przypomniałem, że miałem kilka ważnych rzeczy na pulpicie .. jak się tam dostać ?? za każdym razem pisze, że nie mam uprawnień. Ze starego dysku nie uruchomię winowsa, bo inny sprzęt.

D:\Documents and Settings\Zbih (tutaj wyświetla się komunikat, że odmowa dostępu)

To normalne Administrator w nowym systemie ma inny SID. Należy wykorzystać prawo administratora systemu do przejmowania właściciela danego katalogu: Prawym na Zbih Właściwości->zakładka zabezpieczenia->zaawansowane->Właściciel(Owner)->Change Owner to (nie pamietam jak to po polsku) wybierasz z listy administratora czy też użytkownika z grupy administratorzy na którym pracujesz->Zaznaczyć ptaszek o zmianie właściciela dla podkontenerów i obiektów->Zastosuj

Jeżeli w właściwościach nie ma zakładki Zabezpieczenia to należy wyłączyć uprzednio proste udostępnianie plików(Folder options w panelu sterowania->View->Gdzieś na dole).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem polega na tym, że mam wersję home i nie ma nigdzie żadnych opcji możliwych do zmiany w kwestii zabezpieczeń.

edit:

już sobie poradziłem .. tryb awaryjny z obsługą sieci uruchamia system z pełną obsługą zabezpieczeń i udostępniania :)

dzięki za wskazówki

Edytowane przez Zbih

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi