eclipse08 Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 (edytowane) Witajcie, wiem, że temat brzmi dosyć standardowo ;) ale jednak proszę Was o poradę. Otóż zajmuję się głównie projektowaniem graficznym, zaczynam bawić się w 3d, zakupiłem procesor Intel Core2 Duo E6750 2.66 GHz BOX (LGA775, 64bit). W tej chwili mam zainstalowanego XP-ka, standardową 32-bitową wersję. Jednak zastanawiam się nad wyborem innego sytemu operacyjnego, bo skoro procesor ma 64-bit to może warto by to wykorzystać? Z tego co zauważyłem Vista jest dosyć problematyczna, są problemy ze sterownikami, wolniej działa w grach (nie gram często, ale jednak jest to jakiś argument), pewnie też gorzej spisuje się w 3d. Jeśli jest inaczej wyprowadźcie mnie z błędu :) Planuję rozszerzyć pamięć RAM (obecnie 2 x 1GB Patriot 800MHz) dwukrotnie, z tego co słyszałem to XP nie jest w stanie obsłużyć takiej ilości ramu, jak to wygląda w wersji xp 64-bit? Może to lepsza alternatywa niż kupno Visty? Potrzebuję po prostu wydajnego systemu operacyjnego, niestety z uwagi na posiadany soft (photoshop, Cinema4d) zostaje mi w zasadzie tylko windows, pytanie tylko czy zostac przy obecnej 32-bitowej wersji czy zmieniac na xp 64bit czy na Viste (64 bit pewnie)... Za wszelkie uwagi bede ogromnie wdzieczny edit: i jeszcze jedno: zakładając że mam jakis sprzęt, do którego trudno znaleźć sterowniki do Visty (albo ich jeszcze nie ma), a w win XP (32-bit wszystko działa pooprawnie to czy w XP-64bit wszystko równiez bedzie ok? Edytowane 11 Stycznia 2008 przez eclipse08 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L!z@rD Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 Wersja 64bit bez problemu obsłuży 4gb ramu.Szczerze to miałem większe problemy ze sterami do xp64bit niz do Visty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eclipse08 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 czyli próbować z Vistą 64-bit? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) czyli próbować z Vistą 64-bit? śmiga jak ta lala :) ale jest rzecz która bardzo irytuje - transfery dyskowe które są mocno zaniżone w stosunku do XP.. :( Edytowane 12 Stycznia 2008 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eclipse08 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 niestety będę musiał chyba kupic nowy dysk pod Viste. Kiedys po xp-ka stworzylem partycje systemowa 15GB, Vista juz po kilku godzinach krzyczy ze jest malo miejsca :)) Nawet po wywaleniu swapa z c: Mam tyle rzeczy na pozostałych partcjach (tez już prawie pełne hehe), że nie ma szans na format i zmiane proporcji, wiec poczekam jeszcze troche i dozbieram na nowy dysk. Jaki rozmiar C: macie ustawiony u siebie, zeby bylo komfortowo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...