Skocz do zawartości
eclipse08

Wybór Windowsa Pod Zastowowania Graficzne

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

wiem, że temat brzmi dosyć standardowo ;) ale jednak proszę Was o poradę.

Otóż zajmuję się głównie projektowaniem graficznym, zaczynam bawić się w 3d, zakupiłem procesor

Intel Core2 Duo E6750 2.66 GHz BOX (LGA775, 64bit). W tej chwili mam zainstalowanego XP-ka, standardową 32-bitową wersję. Jednak zastanawiam się nad wyborem innego sytemu operacyjnego, bo skoro procesor ma 64-bit to może warto by to wykorzystać?

Z tego co zauważyłem Vista jest dosyć problematyczna, są problemy ze sterownikami, wolniej działa w grach (nie gram często, ale jednak jest to jakiś argument), pewnie też gorzej spisuje się w 3d. Jeśli jest inaczej wyprowadźcie mnie z błędu :)

Planuję rozszerzyć pamięć RAM (obecnie 2 x 1GB Patriot 800MHz) dwukrotnie, z tego co słyszałem to XP nie jest w stanie obsłużyć takiej ilości ramu, jak to wygląda w wersji xp 64-bit? Może to lepsza alternatywa niż kupno Visty?

Potrzebuję po prostu wydajnego systemu operacyjnego, niestety z uwagi na posiadany soft (photoshop, Cinema4d) zostaje mi w zasadzie tylko windows, pytanie tylko czy zostac przy obecnej 32-bitowej wersji czy zmieniac na xp 64bit czy na Viste (64 bit pewnie)...

Za wszelkie uwagi bede ogromnie wdzieczny

edit:

i jeszcze jedno: zakładając że mam jakis sprzęt, do którego trudno znaleźć sterowniki do Visty (albo ich jeszcze nie ma), a w win XP (32-bit wszystko działa pooprawnie to czy w XP-64bit wszystko równiez bedzie ok?

Edytowane przez eclipse08

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety będę musiał chyba kupic nowy dysk pod Viste. Kiedys po xp-ka stworzylem partycje systemowa 15GB, Vista juz po kilku godzinach krzyczy ze jest malo miejsca :)) Nawet po wywaleniu swapa z c:

Mam tyle rzeczy na pozostałych partcjach (tez już prawie pełne hehe), że nie ma szans na format i zmiane proporcji, wiec poczekam jeszcze troche i dozbieram na nowy dysk.

Jaki rozmiar C: macie ustawiony u siebie, zeby bylo komfortowo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi