Skocz do zawartości
lupus89

Hp 6715s - Za Wysoka Temperatura?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem z notebookiem z HP Compaq 6715s, w wersji z Turionem64 1,8GHz. Gdy temperatura dysku przekroczy 50°C, matryca gaśnie, wiatraczek nagle przyspiesza na kilka sekund, po czym caly komputer wylacza sie. Czy to normalne? Jaka maksymalna temperatura procesora/dysku jest bezpieczna dla tego notebooka?

Zastanawiam sie czy to nagłe wyłączanie, nie ma związku z tym, że zainstalowałem Notebook Hardware Control 2.0, moze jest zle skonfigurowany i odlacza zasilanie.

Dzieki za pomoc!

Edytowane przez lupus89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że NHC jest tylko do procków Intela- zobaczę, może jest lepszy :-D

Ja używam RMClocka do sterowania mnożnikiem i napięciami, a do pomiarów- MobileMetera.

Co do temperatur- to zależy od HDD. U mnie w stressie (pomimo chłodzenia dysku), może być ponad 60st.C. W przypadku procesora- do 48 cisza, powyżej włącza się wiatrak na małe obroty, zazwyczaj mam 60-70, a niekiedy nawet ponad 80st. Przy 84-85, teoretycznie powinna nastąpić zmiana mnożnika na niższy.

Nic nie napisałeś o temp. CPU, a to właśnie powinno mieć wpływ na działanie wiatraczka. Chyba, że rzeczywiście NHC jest tak skonfigurowany. Ja bym go odinstalował, wrzucił to, co wymieniłem na początku i wtedy sprawdził. RMClocka najlepiej w wersji 1.8, bo nowsza- bynajmniej u mnie- podawała inne napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odinstalujce te g... w cholerę; już setki razy było na tym forum jakie problemy sprawiają

poza tym nic nie dają bo procek ma to wbudowane sprzętowo bla,bla,bla itd.

jeśli już to Amd ma swój power control - co znajdziesz w temacie liczącym 23 stony na tym forum o tym lapku i tam powinieneś zamieścić tego posta a nie tworzyć oddzielny wątek

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odinstalujce te g... w cholerę; już setki razy było na tym forum jakie problemy sprawiają

poza tym nic nie dają bo procek ma to wbudowane sprzętowo bla,bla,bla itd.

jeśli już to Amd ma swój power control - co znajdziesz w temacie liczącym 23 stony na tym forum o tym lapku i tam powinieneś zamieścić tego posta a nie tworzyć oddzielny wątek

Temat trochę długi, a z HP nie korzystam, więc czytanie sobie daruję, bo podejrzewam, że tam nie będzie tego, o co mi chodzi, biorąc pod uwagę twoją wypowiedź.

Otóż zdecydowanie nie masz racji. Co prawda ów power control jest, ale trochę lipny. Przy taktowaniu 1,8GHz napięcie standardowo wynosi 1,4, albo 1,5V (nie pamiętam dokładnie). Ja mam RMClocka i ustawiłem na 1,275V. Sprzęt działa stabilnie, nie wiesza się. Co to oznacza? Niższą temperaturę, a co za tym idzie, w full stressie temperatura nieprędko przekroczy 84st. C. Bez tego programu, po bardzo krótkim czasie (np. kiedy gram), temperatura osiąga owe 84st. i spada mi mnożnik, dzięki czemu mam taktowanie 0,8GHz. Robi się wtedy Matrix na ekranie. Ogólnie beznadzieja. A tak- kiedy grzebię w necie, mam mnożnik x4 i ciszę, a kiedy robię coś w Matlabie, gram itp. ustawiam sobie na max i nie muszę się martwić, że będę miał jakieś spowolnienia, bo temperatura nie przekroczy wartości granicznej.

Edytowane przez _OskaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

człowieku @_OskaR, ale o czym Ty do mnie rozmawiasz bo nie paniemaju - czy ja odpowiadałem tobie czy @lupus89

na temat NHC ewentualnie RMClock(jest lepciejszy :lol2: ) oraz problemów z nimi związanych możnaby książke napisać, ale ja tego robić nie będę bo jest tu przynajmniej kilka tematów z nim związanych

jest również w temacie o 6715b, którego widzisz posiadam i doskonale wiem, że ten programik nie nadaje się do współpracy z tym laptopem a problem @lupus89 jest prawdopodobnie kolejnym tego potwierdzeniem

jeżeli tobie działa to się ciesz i się do mnie nie sadź :angry:

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam podobny problem z modelem 6715s. Matryca samoczynnie wyłącza mi się w różnych nieoczekiwanych chwilach i nic nie da się zrobić, pozostaje reset. Najczęściej zdarza się to przy kopiowaniu danych dysk-pendrive (kopiowania danych w ogóle), kilka razy podczas oglądania filmu w divx, pół godziny temu zawiesił się jak nic na nim nie robiłem (dopiero co po zalogowaniu). Z kolei ani razu nie zdarzyło mi się to przy maltretowaniu procka i grafiki na frymuśnych grach 3d, tudzież prowadzeniu obliczeń w Matlabie. Tak więc nie wygląda mi to na przegrzewanie się procków. A mowa tu o AMD Turion X2 x64.

Może to być problem z dyskiem? Czy jednak procesor?

Zainstalowałem AMD Power Monitor, najnowsze sterowniki od AMD (dla grafiki przy okazji też) dalej to samo.

Systemowy dziennik zdarzeń też milczy, informuje tylko "poprzednie zamknięcie systemu było nieoczekiwane" (odkrywcze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest to przypadłość, na którą chorują laptopy HP pod XP - kwestia programowa(sterówników ACPI) a nie sprzętowa - i jest poruszone przez wielu użytkowników 6715b - poczytaj sobie - a w skrócie - jednoznacznej przyczyny i rozwiązania brak

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=243071

Edytowane przez Jeanx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chcę zakładać nowego tematu, więc podepnę się tutaj

mam podobny problem jak autor tematu, z tym że u mnie jest zadziwijąco wysoka temperatura procesora, oto screeny z CPUID Hardware Monitor:

http://img181.imageshack.us/my.php?image=beztytuuyv0.jpg

o dziwo o ile na XP jest jeszcze w miarę (komputer wyłacza się naprawdę rzadko o tyle w Viście praktycznie uniemożliwia to pracę)

do Win XP zainstalowałem sterowniki ze strony HP, dzięki czemu automatycznie jest zmieniana częstotliwość taktowania procesora - jest coś takiego na Vistę?

inna sprawa - wcześniej było wszystko ok, laptopa używam ponad rok czasu i właściwie dopiero od niedawna mam z tym problem, więc może diabeł tkwi w czym innym - może nadmiar kurzu w okolicach wiatraczka? zauważyłem, że praktycznie nie czuć wyprowadzanego powietrza z wnętrza laptopa

dodam, że przez temperaturę wiatraczek chodzi praktycznie non stop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi