Skocz do zawartości
azgan

Migotanie Obrazu Na Monitorze Lcd Podczas Grania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam dziwny problem z migotaniem, (falowaniem) obrazu na monitorze LCD w niektórych grach. Zauważyłem że pomaga włączenie w sterownikach karty graficznej lub też w samej grze synchronizacji pionowej monitora (V-Sync). Zauważyłem też że w filmikach (intrach) gier są podobne objawy ale po włączeniu (V-Sync) w sterownikach obraz już nie migocze ale same filmiki (niektóre bo nie wszystkie) jakby spowalniały się. Na Benchmark.pl znalazłem takie coś:

Jedyny problem z wyłączeniem v-sync polega na skutkach dla jakości obrazu. Jeśli monitor nie jest w stanie dotrzymać kroku akceleratorowi, akcelerator zacznie wyświetlać na ekranie nowy obraz zanim zniknie poprzedni czego efektem jest "rozrywanie" tych dwóch obrazów. Oprócz wizualnego rozdarcia i tekstur, które się ze sobą nie pokrywają, mogą pojawić się inne anomalie obrazu, takie jak "rozmazywanie", które nie wpływa na szybkość gry, ale jej stronę wizualną czyni mniej powabną.

W większości przypadków 60fps wystarcza by grało się świetnie i to dlatego rozsądnie jest zostawić v-sync włączoną gdy nie przeprowadza się pomiarów szybkości. Ustaw jednak prędkość odświeżania tak wysoką jaka zalecana jest dla twojej rozdzielczości i to samo zrób dla ustawień odświeżania akceleratora. Zapewne uzyskasz prędkości odświeżania, które będą do przyjęcia (w zależności od komputera i karty graficznej), a także płynną grę i wizualną ucztę dla oczu.

tu jest całość tego tekstu http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...kuly/vsync.html

Czy ktoś z Was miał już kiedyś taki albo chociaż podobny problem i zna jakieś sensowne rozwiązanie ? Monitor mam podłączony cyfrowo przez DVI i mogę ustawić na nim maksymalnie 60Hz odświeżania czyli standardowo tak jak na wszystkich innych LCD. Sprzęt mam taki jak widać w sygnaturce. Podłączałem też komputer do innego monitora LCD na matrycy TN przez D-sub (75Hz odświeżania) i objawy były podobne. Wyczerpały mi się już wszystkie pomysły w związku z czym zwracam się do Was o pomoc.

PS. Nie do końca rozumiem tego fragmentu tekstu:

Ustaw jednak prędkość odświeżania tak wysoką jaka zalecana jest dla twojej rozdzielczości i to samo zrób dla ustawień odświeżania akceleratora. Zapewne uzyskasz prędkości odświeżania, które będą do przyjęcia (w zależności od komputera i karty graficznej), a także płynną grę i wizualną ucztę dla oczu.

Odświeżanie monitora automatycznie ustawia się na 60Hz i nie da się tej wartości zmienić i to akurat jest dla mnie zrozumiałem ale niech mi ktoś wytłumaczy jak ustawić odświeżanie dla akceleratora ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo koleś ma ten problem który miałem :P

ale u mnie był tylko jeden problem w grze PES 2008 ale już sobie poradziłem z nim ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>jąc tak jak trafnie zauważyłeś opcję Vsync czy jakoś tak :)

A ten problem wygląda tak że przez monitor przechodzi z góry do dołu taki jakby przezroczysty pasek. Bałem się że to problem jakiś z monitorem ale to jest przypadłość LCD bo kumpel ma tak samo O sorry w pesie2008 to lipa jest bo na każdym monitorze to jest .Pogadalem a głupoty ! :P

Choć nie wiem jak to jest u ciebie i czy to jest aż tak irytujące bo ja mam suuper monitorek i śmiga wszystko bardzo ładnie ale twój też nie jest zły więc powinien śmigać podobnie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten problem wygląda tak że przez monitor przechodzi z góry do dołu taki jakby przezroczysty pasek.

Mniej więcej tak to wygląda ale to już zależy od gry np. w BioShocku Demo jak nie włączę V-Sync to jak jest ta scena na początku w windzie gdzie jesteśmy świadkami jak coś zabija gościa który błaga o życie a później odzywa się do na Atlas i deklarują nam swoją pomoc rzekomo że pomoże nam przetrwać ale wracając do tematu jak na windę wskakuje to dziwadło z hakami na rękach i pojawiają się wyładowania to obraz zaczyna migotać.

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wygląda na dobry monitor, i w rozdzielczości 1280x 1024 max wartość odświeżania wynosi 75 Hz. Możesz to zmienić w sterowniku.

A co do samego odświerzania im mniej Hz tym więcej migotania (pasków).

imho nigdy nie widziałes w TV reklam o 100 Hz telewizorach.

Po więcej info zapraszam na google.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wygląda na dobry monitor, i w rozdzielczości 1280x 1024 max wartość odświeżania wynosi 75 Hz. Możesz to zmienić w sterowniku.

A jak to zrobić ? Możesz dać screena ? Bo jeśli chodzi o to

Dołączona grafika

to maksymalnie mogę tu ustawić 60Hz <_<

PS. gmfriend włącz sobie V-Sync i odpal np. intro w grze Wiedźmina to zobaczysz jak zwolni a bez tego obraz momentami migocze np. w momencie jak Wiesiek pije miksturkę.

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to zrobić ? Możesz dać screena ?

PS. gmfriend włącz sobie V-Sync i odpal np. intro w grze Wiedźmina to zobaczysz jak zwolni a bez tego obraz momentami migocze np. w momencie jak Wiesiek pije miksturkę.

niestety nie mam wiedzmina

co do 75Hz to powinno dać się ustawić na DVI w 1280x1024 bo to typowa VESA

tylko coś może blokować ten tryb np sterownik do monitora :0 miałem tak na samsungu gdzie po zainstalowaniu oryginalnego sterownika do monitora nie dało się ustawić 1280x75Hz, trzeba było usunąć i dać monitor jako PNP wtedy śmigało bez problemów..

EDIT: widze ze sie nie da:(

EDIT2: ale manual do E1931 twierdzi ze montior obsługuje 1280x1024x75Hz...!

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem już podłączać przez D-suba na innym monitorze LCD z matrycą TN i przy tych 75Hz różnica była praktycznie żadna.

Edit: Tutaj http://www.egielda.com.pl/forum/index.php?...c=8010&st=0 i tutaj http://www.frazpc.pl/b/197039 znalazłem sporo odpowiedzi na nurtujące mnie pytania

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi