Skocz do zawartości
Aramis

Asrock K7vt4a+ + Sempron2400+ + Kvr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z ustawieniem FSB na 200MHz na płycie Asrocka K7VT4A+ (chipset KT400A ze stockowym radiatorem i dodanym wiatrakiem na 5V) na której siedzi Sempron 2400+ (166x10) Thoroughbred-B (chłodzony AC Copper SilentTC) i jedna kostka Kingston KVR DDR400 (wieje na nią z tego samego wiatraka co na chipset).

Otóż, kiedy zworkami na płycie mam ustawione FSB 166 i z biosu kręcę FSB na 200 (nawet do 210), wszystko jest OK, komp jest stabilny (SP2004, Prime95, SuperPi, GoldMemory). Jedyne, co mnie niepokoi w takim ustawieniu to dzielnik 1/5, co daje PCI clock na 40MHz i AGP na 80 (według Sandry i setFSB). Przez parę dni na takim ustawieniu nie zauważyłem najmniejszych kłopotów z kompem, dźwięk (integra z płyty) jest OK, HDD (WD Caviar WD800JB) też nie sprawia problemów. Jednak to PCI 40MHz nie daje spokoju, no i boję się o grafę (nowo kupiona GF 7300GT).

Drugą metodą uzyskania FSB 200 jest ustawienie zworek na płycie. Jest to spoko sprawa, ustawia dzielnik 1/6, Sandra i setFSB pokazują prawidłowe PCI 33,3MHz. Komp działa, SuperPi i spółka nie mają zastrzeżeń.

Jedynym mankamentem jest fakt, że GoldMemory zaczyna sypać błędami.

Nadmienię, że obu przypadkach RAM idzie synchronicznie z prockiem (co ciekawe, bios wyświetla w obu przypadkach RAM jako 333DDR, ale everest, sandra, cpu-z i cała reszta podają zgodnie że idzie on na 400DDR)

Czy ktoś się z czymś takim spotkał?

Ew. jakie taktowanie PCI można uznać za bezpieczne? 37 jest ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta plyta oficjalnie nie wspiera 200fsb.

Tak wiec po przestawieniu zworkami moga sie dziac rozne rzeczy (np problemy z pamiecia). Z kolei ustawianie w biosie 200MHz moze sie skonczyc padem dysku..

Jak chcesz krecic to proponuje odblokowanie mnoznika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...