Capcom Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 (edytowane) Witam Otóż problem jest następujący: - instaluję win98 >>> directXa >>> oficjalne sterowniki ATI = wszystko jest ok - instaluję w2k >>> directXa >>> oficjalne sterowniki ATI = wszystko jest ok - instaluję winxp >>> i już nic nie muszę robić bo i tak zaraz pójdzie format i powrót do w2k (ewentualnie visty gdzie problem nie występuje), a problem jest następujący: Przycina grafika, zarówno ta 2D Windowsie, jak i 3D, w świeżo zainstalowanym systemie nawet, bez żadnej ingerencji, po zainstalowaniu directxa i sterowników oczywiście to samo. Dziwie się, że tak mało osób pisze o tym problemie, bo jest ona naprawdę poważny. Chodzi o to, że przed instalacją sterowników należy koniecznie, ale to koniecznie zainstalować directxa, a Windows Xp robi dokładnie odwrotnie, tudzież system nie nadaje się do używania, okienka nie da się płynnie zminimalizować, a uruchomione testy direct3d co chwilę przycinają obracający się sześcian. Wiem to na 100%, gdyż kiedyś zainstalowałem w2k i zrobiłem odwrotnie, było dokładnie jak w Xp, zainstalowanie w odwrotnej kolejności sprawia, że wszystko działa jak należy. Dodam tylko, że odinstalowanie sterów i samej grafiki nic nie daje, po jednym " takim" błędzie system nadaje się tylko do formatu, juz dwa lata się bawię z tym, a szkoda mi kupować następnej karty (dodam że leży też x300 SE i ten sam problem), bo do pracy lepszej nie potrzebuję. Identyczny przykład tylko z inną kartą http://groups.google.pl/group/pl.comp.pece...666067ae949777f A wszystko to chodzi na GA k8NF-9, Athlonie 64 3200, 1 GB DDR 400 Kingstona no i karta Sapphire Radeon X1600 PRO 512 , wszystko nie kręcone, na domyślnych ustawieniach, oczywiście bios w płycie najnowszy, właśnie próbuję wgrać najnowszy do karty, ale nic nie chce go połknąć. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... , pozdro Edytowane 13 Stycznia 2008 przez Capcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 A sterowniki do chipsetu to instalujesz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capcom Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Naturalnie. Zawsze stery instalowałem w kolejności płyta >>> grafika >>> dzwięk >>> inne stery >>> directx >>> codecki >>> itd (kiedy siedziałem na produktach nvidii), teraz kolejność w w2k żeby wszystko działało poprawnie directx >>> sterowniki grafy >>> płyty >>> itd. Problem w tym, że system świeżo po zainstalowaniu, po pierwszym uruchomieniu (bez żadnej ingerencji człowieka jeszcze) jest już skopany i nie nadaje się do użycia. Próbowałem niemalże wszystkiego, setki prób, dziesiątki wersji, tudzież moje powyższe przypuszczenia jeszcze raz stawiam na pierwszym miejscu. Mam Xp live cd (gdzie system nie instaluje tego badziewia) i xp chodzi dobrze, normalnie. Tudzież już nie raz się zastanawiałem jak wymusić, by podczas instalacji xp nie instalował sterowników, wtedy byłoby dobrze. No i dodam na koniec, że problem występuje tylko i wyłącznie z Xp/2003 Server (uruchamiałem już różne dystrybucje linuxa, ale to właśnie windows musi być moim narzędziem pracy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...