Gość Villentretenmerth Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zauważyłem dziś na Zenfist.pl iż pojawiły się nowe zasilacze z serii Dark Power P7-PRO o mocach od 450W do 650W. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się już z tymi konstrukcjami i może coś o nich powiedzieć ? Ciekawi mnie kto jest producentem tych PSU. Na tej stronie http://www.au-ja.de/review-psu2007-23.phtml nowe PSU od BQ wypadają dość dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Czyżby Topower P7 w wydaniu BQ? :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Wątpię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Tego nawet Topower chyba nie robi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 (edytowane) Jak to kto ;) Nie poznajecie Fortrona? :D be quiet Dark Power P7-Pro 450W będą dostępne w połowie nadchodzącego tygodnia. Edytowane 26 Lutego 2008 przez Zenfist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 ponoć moc dawnych PRO przy poziomie głośności StreightPower... zobaczymy jak wyjdzie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 wlasnie zawsze mnie zastanawiala roznica miedzy dark a straight power... ale jesli ta dark power bedzie sie spisywac tak jak SP i bedzie przy tym chlodniejsza to bedzie chyba dobry produkt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Dark Powera robi Topower, jest to bodajże Topower P3. Straight Power robi Fortron ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Dark Powera robi Topower, robił, bo obecnie robią go niezidentyfikowani inni Chińczycy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 (edytowane) A racja, robił. Ale podobno tylko od wersji 650W robią Chińczycy, ale głowy uciąć za to nie dam ;) Edytowane 14 Stycznia 2008 przez omgwtf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 czyli drogi sh*t? o.O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 80% zasilaczy robią Chińczycy. Jakosć zasilacza zależy od użytych komponentów a nie od kraju gdzie stoi fabryka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 czyli drogi sh*t? o.OPod tym bym sie nie podpisał, jak juz wspomniał Benito, wszystko zależy od komponentów. Chodzi, raczej o to, że zmienili na inną fabryke raczej po cichu i duza cześć osób jest nadal przekonana, że to Topower, którego jakość znamy i cenimy, a jest to ktoś inny, może równie dobry, a może ciut gorszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 troszkę dziwna to teoria :) skoro StreightPower były robione przez FSP = do tej pory bardziej udana linia to czemu seria PRO miała by nie kontynuować tej tradycji ?:] PRO robione przez Topower'a nie cieszyło się aż tak dużą popularnością ... Jak dla mnie to wygląda na zmianę na lepsze ... Co do produkcji w chinach to zarówno najlepsze konstrukcje jak i najgorsze są tam produkowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Wszystko co pisałem o Darku to pisałem o starym. Jeżeli nowego bedzie robił FSP to będzie dobrze. A co do produkcji w Chinach to ważne w jakiej fabryce, bo praktycznie cała elektronika jest tam robiona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 co do paru szczegółów dostałem info prasowe... Dane techniczne: Moc 450/550W ATX12V Version 2.2# 1x 24-igłowe gniazda płyty głównej z adapterem dla wtyczek 20-igłowych# 1x sygnał tachometryczny (3-igłowy)# 1 x kabel podzespołów, 600+150+150+150+150mm( 2xSATA / 2xHDD / 1xFDD )# 1 x kabel podzespołów, 600+150+150+150mm ( 4 x HDD )# 1 x kabel urządzeń SATA, 600mm+100+100+100mm ( 4 x SATA ) wraz z 3.3V# 2 x kable złączy PCIe, 600mm z 8-pin do 6+2pin# 1 x kabel złącza P8 ( 8 pin ) 600mm# 1 x kabel złącza P4 ( 4 pin ) 600mm# 1 x kabel płyty głównej ( Molex 4pin ) 600mm# 4 x kable wentylatorów obudowy ( sterowanych z poziomu zasilacza ) 700mm ( 1 x Molex / 1 x 3pin )# 1 x kabel podzespołów, 500mm ( 1x HDD )# 1 x kabel SATA, 500mm ( 1 x SATA )# Aktywny PFC# 4 oddzielne przewody 12V# Specyfikacja: +3,3V: 24A, +5V: 30A, +12V1: 20A, +12V2: 20A, +12V3: 20A, +12V4: 20A, -12V: 0,8A, +5VSB: 4A (peak 5A)# Dane techniczne: Moc 650W ATX12V Version 2.2# 1x 24-igłowe gniazda płyty głównej z adapterem dla wtyczek 20-igłowych# 1x sygnał tachometryczny (3-igłowy)# 1 x kabel dla podzespołów, 600+150+150+150+150mm( 2xSATA / 2xHDD / 1xFDD )# 1 x kabel dla podzespołów, 600+150+150+150mm ( 4 x HDD )# 1 x kabel dla urządzeń SATA, 600mm+100+100+100mm ( 4 x SATA ) wraz z 3.3V# 2 x kable złączy PCIe, 600mm z 8-pin do 6+2pin# 1 x kabel złącza P8 ( 8 pin ) 600mm# 1 x kabel złącza P4 ( 4 pin ) 600mm# 1 x kabel płyty głównej ( Molex 4pin ) 600mm# 1 x kabel płyty głównej ( Dualboard ) EPS 6pin 600mm# 4 x kable wentylatorów obudowy ( sterowanych z poziomu zasilacza ) 700mm ( 1 x Molex / 1 x 3pin )# 1 x kabel podzespołów, 500mm ( 1x HDD )# 2 x kabel SATA, 500mm ( 1 x SATA )# Aktywny PFC# 4 oddzielne przewody 12V# Specyfikacja: +3,3V: 26A, +5V: 30A, +12V1: 20A, +12V2: 20A, +12V3: 20A, +12V4: 20A, -12V: 0,8A, +5VSB: 4A (peak 5A)# Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 jak coś - opis, tabliczki znamionowe i kabelkologia be quiet! dark power p7-pro szkoda tylko że premierę przesunęli na koniec lutego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andreas3434 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Dobry ... widzę że spekulujecie na temat be quiet'a ... To ja kilka informacji z pierwszej reki. Nowa seria Dark Power P7pro robiona jest tak jak seria STRAIGHT w FSP (Fortron) Istnieje zatem duża szansa że moc i cisza zostaną połączone w tej serii. Moc przeniesiona z nowego układu zaprojektowanego dla tej serii oraz cisza z systemu chłodzenia jaki zastosowano wcześniej w serii STRAIGHT Tym samym marka be quiet ostatecznie zrywa z fabryką Topower ... Ostatnie egzemplarze poprzedniej serii P6pro Dark Power zostaną wyprzedane i znikną z rynku ... a zastąpione przez serię P7pro Od jutra w sprzedaży dwa pierwsze modele: Dark Power P7pro 450W - sugerowana cena detaliczna = 349,00 brutto Dark Power P7pro 550W - sugerowana cena detaliczna = 419,00 brutto ... Dark Power P7pro 650W - wkrótce, i następne modele 750W, 850W, 1000W, 1200W ... ok. Kwietnia. pozdrawiam - Andrzej (nie będę się Wam mieszał w wypowiedzi odnośnie "zalet" i "wad" be quietów ... tylko w razie czego mogę udzielić dokładnie takich informacji jakie f-ma Listan jako właściciel marki be quiet przekazuje oficjalnie wszystkim partnerom handlowym :-) ... znam zasady wypowiedzi na forach i jako "user" cenie sobie niezależność ... wiec marketingu na PurePC nie zamierzam uprawiać ...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 I to się ceni, produkty mówią same za siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 czyzby DP P7pro > SP p5? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 dopadłem model 450W :] zasilacz zdecydowanie nie lubi być nie obciążony i grymasi czymś między piszczeniem a skwierczeniem. Wystarczy jednak podniesienie napięcia na CPU, wstawienie grafy, hdd, DVD i od razu odwdzięcza się ciszą ... Zasiłka jest bardzo chłodna i DUŻA - 18cm długości. Jak na razie podoba mi się :]]]] za dzień może dwa wstawię 2900XT i QUAD'a jakiegoś i zobaczę wtedy jak z głośnością i napięciami sprawa będzie wyglądać ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zasiłka jest bardzo chłodna i DUŻA - 18cm długości.Cieżko będzie taką dłuugą flintę wstawić do obudowy mniejszej niz LBX :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 nie jest tak źle :D jak 8800 się mieści to wejdzie i P7-Pro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 (edytowane) Może to nowe wcielenie Tacensa supero? U mnie jest dokładnie tak jak mówi letrev. ylko że zrobiłem fanswapa i wywaliłem tego terkoczącego białasa który byłw oryginale. Edytowane 23 Stycznia 2008 przez BENITO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Ja się łudzę, że z czasem zaczną jakieś sensowniejsze wentylatory do zasiłek pakować. Same regulatory obrotów, to nie wszystko. Zasilacz może być duży, byleby był cichy i najlepiej chłodny w jaknajszerszym zakresie pracy. B-) Letrev: Mógłbyś kilka fotek strzelić. Są zabezpieczenia antywłamaniowe? I czy mógłbyś przyrownać kulturę pracy zasilacza i jego went, chocby do BQ SP, albo Corsaira? Jak się sprawuje regulator obrotów i jak reaguje na zmiany obciążenia, o ile z czasem będziesz w stanie coś na tem temat napisać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andreas3434 Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Sensowniejszy wentylator będzie jak Fander sprzeda patent do be quiet'a :-) ... Rozmowy czas zaczać ... W tej chwili w serii P7pro taki sam wentylator jak w zasilaczach STRAIGHT - FDB łożyskowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 (edytowane) Może to nowe wcielenie Tacensa supero? W pewnym stopniu na pewno. BQ http://www.au-ja.de/bilder/2008/bequiet-bq...ro650w-tn10.jpg tacens http://zenlabs.pl/recenzje/zasilacze/tacen...ero_500_018.jpg Edytowane 24 Stycznia 2008 przez omgwtf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 nie no nie zrozumcie mnie źle :] zasilacz ma dokładnie taki wentyl jak SP. a piszczenie to cewki lub też inna elektronika ... stwierdzenie że wentyl był najlepszą częścią serii SP to było by chyba nadużycie ale zdecydowanie (w połączeniu z regulatorem obrotów) był bardzo mocnym punktem tego zasilacza ... Dark Power Pro P7 jest zdecydowanie lepszym zasilaczem niż P6 i puki co oprócz tego brzęczenia przy niskim obciążeniu nie widzę innych wad... I BARDZO ALE TO BARDZO podoba mi się że na stałe ma tylko kabel 24-pin :] 12V - 4pin <-- osobny kabel 12V 8-pin <-- osobny kabel kabel sata x 4 = do HDD sata x 1 do nagrywarki (ODD) apropo głośności to nie mam aparatury ale zasilacz jest tak samo cichy jak streighty i w zasadzie nic się nie zmienia nie ważne czy obciążony na 20% czy 100% ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Upewniam się, czy dobrze zrozumiałem, ale sugerujesz, że nieważne, czy obciązasz go 450W komputerem czy 100W, went zawsze kręci ze stałą, niską prędkością, jak w BQ SP przy obciążeniach poniżej 300W? Tak sposób odpinanych kabli musi się podobać :wink: Omgwtf: Mógłbyś poprawić tego linka, bo ta strona bedzie się cały czas ładowała, to troszke irytujące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 chcę powiedzieć że różnica w głośności tego zasilacza obciążonego na 20% i powiedzmy 70-80 jest bardzo delikatna ... na 100% albo powyżej nie jestem w stanie obciążyć póki co.... ale pewnie wynika to też z tego że zarówno 450W jak i cała reszta P7 są w tej samej obudowie + ten sam wentyl = 450W do tej konstrukcji to popularnie zwany PIKUŚ... zasilacz z C2D @ 3GHz + 8600GT + 1 hdd i 1 x dvd + 2gb ramu jest zimny... nie letni, chłodny tylko zimny .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...