Skocz do zawartości
DziubekR1

Chieftec Gps-400aa-101a Vs Gps-500ab-a

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Wersja 400W GPS-400AA-101A ma dwie linie 12V - 14A i 15A, bylem pewien, ze model 500W GPS-500AB-A bedzie mial poprostu 16A i 18A, ale jakiez bylo moje zdziwienie gdy na stronie producenta zobaczylem jeszcze trzecia linie, czyli razem 12V - 16A, 18A, 18A ( http://www.chieftec.com/smart-power.html ). Do tego najdziwniejsze jest to, ze model 650W GPS-650AB-A ma slabsze parametry 12V - 16A, 16A, 16A.

Chcialem sie dowiedziec jak te wszystkie ampery maja sie do rzeczywistosci ? Jakie jest laczne obciazenie lini 12V wersji 400W i tej 500W, bo moze sie okazac, ze jest takie samo, a wtedy to o kant [gluteus maximus] rozbic te liczby. No i jak z bebechami ? Czy sa takie same w wersji 400W i 500W ? Bo w 400W i 450W sa te same na bank.

Przy okazji, to czy dalej wszystkie modele GPS robi moja ulubiona Delta ?

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To przy okazji, bo ja zawsze tylko i wylacznie Delta (nigdy mnie nie zawiodly, czy to przepiecia, spiecia, czy moja rozne akcje przy komputerze, ze kazdy inny zasilacz juz by umarl :P) ale tak z ciekawosci, jak ten Szef 400W ma sie do Topowera spw-480W ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawosci spytalem, bo Topower ma odpinane kable, a to fajny bajer. Nie zalezy mi na tym, ale nie gniewalbym sie tez jak by bylo ;)

To pozwole sobie zadac jeszcze jedno pytanko. ;) Na allegro jest jeden FSP400-60HLN, no i jeszcze w tej samej cenie jak reszta jest ModeCom MC-350, a ten z tego co widze ma najmocniejsza 12V, przynajmniej na naklejce. Jak te zasilki wypadaja przy Szefie 400W ? Kurde, sam nie wiem po ch... ja o to pytam, bo Delty mam sprawdzone i sa zaj..., ale ciekawosc mnie zrzera jak tam konkurencja chodzi :) ModeCom to mam rozumiec FSP ?

EDIT:

Dodam, ze jestem bardzo wymagajacy jesli chodzi o napiecia, jak narazie 3 modele Delty jakie mialem, podawaly w Idle i Stresie praktycznie takie same napiecia (wachania rzedu 0,01V). :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to HLNa mi ktos lyknal na allegro. Musze sobie strzelic jakis zasilacz z 12cm wentylem, bo moja obecna Delta ma 92mm i w budzie cieplej przez to.

Ciekawi mnie ten MC-350, bo mam w sklepie obok za 97zl, a z tego co czytalem, to to jest Amacrox 400 w innej budzie. Nie wiem co mnie tak kusi do sprobowania czegos nowego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcesz to mam do sprzedania Chiftec 400W GPS-400AA-101A z bodaj roczna jeszcze gwarancja.Co do ceny mozemy sie milo dogadac :).

Zasilke uzywalem ponad rok i dzialala bez zazutu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie chce zakładać nowego tematu więc się podepnę.Chce zmienić zasiłkę na jakiegoś mocniejszego szefa tylko nie czaje tych oznaczeń i nie wiem jak rozpoznać zasilacz który ma odpinane kable.Interesuje mnie jakaś 560 -ątka.Możecie pomóc??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze przy okazji http://www.allegro.pl/item299083535_fotrto...p400_60mdn.html - czy ten model naprawde ma

+3.3V - 15A

+5V - 21A

+12V1 - 20A

+12V2 - 16A

-12V - 0.5A

+5Vsb - 2.5A

Czy gosc sobie wkleil pierwsze lepsze i to wcale nie musi byc to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bardzo rozumiem...

Równo trzyma napięcie na zestawie:

Asus P5K Intel P35

Intel Core2 Duo E4400 + Scythe Ninja Plus

GoodRam DDR2 1GB 900MHz PRO x2

GeForce 8800 GT

Be-quiet Straight Power BQT E5-500W

WD Caviar SE-16 400 GB WD4000AAKS 16MB cache SATA-II

Reklamuje koles ze proponowany przez niego zasilacz ciagnie sprzet, do ktorego podpiety jest... inny zasilacz? o.O Czy ze jest mu rownowazny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On chyba ma 25A na +12V.

Czy razem z DziubkiemR1 macie problemy z czytaniem opisu aukcji?

zaczerpniete z aukcji:

SPECYFIKACJA TECHNICZNA:

Model Zasilacza: FORTRON FSP400MDN

Moc Maksymalna: 400W

Obciążenie dla linii +3.3V i +5V: 130W

Obciążenie dla linii +12V: 324W

Chłodzenie: 1x wentylator 120mm

na 12V ma 27A. I na przyszłość nie piszmy w domysłach o rzeczach które mozna bez problemu w 100% zweryfikować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzialem te 324W, tylko jesli koles w jednym miejscu pisze

+12V1 - 20A

+12V2 - 16A

a nigdzie na necie tego nie widzialem, w drugim podaje sprzet zasilany Be-quiet Straight Power BQT E5-500W jako chodzacy na Fortonie, to jaka ja mam miec pewnosc, ze te 324W to on sobie z jakiegos Tagana nie wkleil ? Podzielic 324W/12V tez potrafie, tylko mnie nie interesuje matematyka, ale konkrety o tym zasilaczu, bo tych na necie nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomarudzilem, pomarudzilem i jednak wzialem Szefa 400W :) Wyrwalem nowke za 99zl z wysylka. Delta to Delta, nigdy sie na tej firmie nie zawiodlem i mam nadzieje, ze i teraz nic sie w tej kwestii nie zmieni.

A Delta z siga zostanie na pamiatke, bo tej zasilki nigdy nie sprzedam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sadzicie jest cos co mogloby konkurowac z GPSem 650 w kategoria jakosc/cena przy porownywalnej mocy?

Bo zaczynam sie rozgladac za czyms co mogloby pociagnac quad core i 2 high endowe karty w CF (ok 150-160 W sztuka).

Chieftec CFT-750-14C i ogólnie seria 14C, robione są przez CWT, pierwszorzędne wykonanie, lepsze nawet od Delty.

te highendowe grafy to 2x radki X2? :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

Jak sadzicie jest cos co mogloby konkurowac z GPSem 650 w kategoria jakosc/cena przy porownywalnej mocy?

Bo zaczynam sie rozgladac za czyms co mogloby pociagnac quad core i 2 high endowe karty w CF (ok 150-160 W sztuka).

Sądzę ( "sądzimy" to mówili wiesz w poprzednim <systemie> zwanym przez niektórych PRLem ;) ) że możesz

skorzystać z doświadczeń kolegów svende oraz BENITO.

ps1. a ten teges,,,,, pospawać przy okazji nie chciałbyś ???

ps2. proszę o wyrozumiałość mojego ULUBIONEGO moda na PPC ...... tak Orgiuszu, to o Tobie piszę w amoku .........

ps3. a swoją drogą, to zaje...... nick - Orgiusz - coolowe nie ??? kojarzy mi się z mitologią Rzyzmian i Grekówww .......

Dobrej nocy wszystkim życzę - Wasz ulubiony IDIOTA - profesor "ciornej mogii" Włoland ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba normalne , ze posty z pytaniem pisze sie w liczbie mnogiej ? :)

A grafy plan jest taki - drugi radeon 2900 pro@xt za miesiac albo dwa , a jak przestana starczac to 2x 3870x2 albo jego nastepca :)

No ale dwoch 2900 do szefa 450 nie wsadze (teoretycznie bez zmiany proca i oc kart moglbym sie zmiescic w limicie +12V, ale to wydaje sie byc dosc samobojczy pomysl).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi