miver Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Jak mogę regulować obroty moich wiatraków? Mam w sumie zamontowane 2: na CPU i dodatkowy który chłodzi HDD. głównie zależy mi na zmniejszeniu obrotów tego pod HDD bo działa cały czas na 2000RPM co nie daje satysfakcjonującego efektu dźwiękowego :/ Sprzęt jak w podpisie czyli KN9... bios najnowszy czyli 14 wiatrak, który chciałbym skręcić to: REVOLTEC RL038 - 92mm da się to jakoś programowo (bios, program pod winde...) zrobić czy muszę się bawić w regulatory? jak tak to proszę przybliżcie mi trochę ten temat :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Pobaw się programem o nazwie Speedfan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miver Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 bawiłem się i nic. jak mam te regulatory w dolnej części okna to nic to nie zmienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 (edytowane) Jak mnie pamięć nie myli, to ten Abit ma możliwość kontroli nad wiatrakiem w BIOSie. A jak nie, to dokup za 9zł Pentagram Fan Speed Controler. Edytowane 14 Stycznia 2008 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miver Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 w biosie niestety nic takiego nie mam :/ w "pc health" czy jakoś tak mam wszystkie pomiary (temp. voltage, fans) ale nie ma ustawiania ręcznie obrotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 W ogromnym skrocie moze okazac sie pomocny screen Przy zmianie na Software controlled wentylator podlaczony do plyty powinien reagowac na zmiane % obrotow spod speedfana... W teorii... Pozatym.... http://www.egielda.com.pl/images/art/fe6c0...8684940feab.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miver Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 @Orgiusz - dzięki Twojemu screenowi udało mi się to zrobić dzięki wielkie :) Tyle że u mnie to jest Manual PWM Controll a nie Software controlled :) Jeszcze raz wielkie dzięki o wiele ciszej się zrobiło, CPU cooler chodzi na 1500 a nie na 3000 jak wcześniej zmian w temp brak :) cooler pod twardzielem chodzi na 700 a nie na 2500 jak dawniej zmiana o 3-4 stopnie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...