Skocz do zawartości
crEwik

Problem Z Laptopem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam laptopa ASmobile Z96J , ( kadlubek asusa )

Mam 2 problemy , 1szym z nich jest strasznie wysoka temperatura procesora i dysku , procesor nagrzewa mi sie do temperatury 99 stopni, natomiast dysk 46+ stopni. Jaka moze byc tego przyczyna ?, gdy nic nie robie na nim, tj. nie gram w zadne gry temperatury sa w normie, gdy tylko wlaczam gre , po 5 min laptop jest caly goracy az mozna by bylo na nim smazyc jajka...

Prosze o pomoc jaka moze byc przyczyna tak wysokich temperatur i co powinienem zrobic .

2 problemem jest Chyba karta graficzna

Mam taki problem. Gdy odpalam gre jest wszystko oki ale po paru minutach spadaja mi FPS i gra zaczyna sie ciac . Zrobilem formata , przeinstalowalem sterowniki na najnowsze i nadal jest to samo....w czym lezy problem? ...

Pozdrawiam

Parametry lapka:

core 2 duo T5600 ( 1,6 Ghz )

1024 ram

Radeon X1600 256 mb ( 512mb )

Dysk 120gb Fujitsu

to chyba najwazniejsze parametry ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś zapomniał o położeniu pasty? Jak się przegrzewa, to trzeba schłodzić (albo zmniejszyć napięcie zasilające). Wiatrak w ogóle pracuje? Z dyskiem nic nie zrobisz. 46 stopni to malutko przy moich 55-62 :-D (chyba, że naprawdę chcesz schłodzić dysk, to mogę podać parę pomysłów ;-) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1. Ktoś ci źle poskładał lapka. Najprawdopodobniej zrobił coś źle przy chłodzeniu procesora.

Nie wiem gdzie jest dysk w tym laptopie, ale najprawdopodobniej nagrzewa się od procesora.

ad2. Procesor ma zabezpieczenia przeciw przegrzaniu się. Po osiągnięciu krytycznej temperatury może zmniejszyć napięcie, mnożnik itp. Skutkuje to drastycznym spadkiem wydajności. U ciebie podczas obciążenia tak się dzieje i po prostu gra się tnie.

Sam zobacz co jest nie tak, albo odeślij i opieprz za zwaloną robotę.

Pozdrawiam.

Edytowane przez AK-105

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś zapomniał o położeniu pasty? Jak się przegrzewa, to trzeba schłodzić (albo zmniejszyć napięcie zasilające). Wiatrak w ogóle pracuje? Z dyskiem nic nie zrobisz. 46 stopni to malutko przy moich 55-62 :-D (chyba, że naprawdę chcesz schłodzić dysk, to mogę podać parę pomysłów ;-) ).

tak, wiatrak normalnie chodzi...

ad1. Ktoś ci źle poskładał lapka. Najprawdopodobniej zrobił coś źle przy chłodzeniu procesora.

Nie wiem gdzie jest dysk w tym laptopie, ale najprawdopodobniej nagrzewa się od procesora.

ad2. Procesor ma zabezpieczenia przeciw przegrzaniu się. Po osiągnięciu krytycznej temperatury może zmniejszyć napięcie, mnożnik itp. Skutkuje to drastycznym spadkiem wydajności. U ciebie podczas obciążenia tak się dzieje i po prostu gra się tnie.

Sam zobacz co jest nie tak, albo odeślij i opieprz za zwaloną robotę.

Pozdrawiam.

sam raczej nie zobacze, bo nie chce rozkrecac laptopa, chodzilem do sklepu gdzie skladali mi lapka i powiedzieli mi ze to normalne przy CORE 2 DUO... co dla mnie jest strasznie smieszne !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, wiatrak normalnie chodzi...

sam raczej nie zobacze, bo nie chce rozkrecac laptopa, chodzilem do sklepu gdzie skladali mi lapka i powiedzieli mi ze to normalne przy CORE 2 DUO... co dla mnie jest strasznie smieszne !

Sraty pierdaty. Core2Duo sie grzeje. Opcja jest taka że nie jest nałożona pasta silikonowa lub też albo również źle zamontowany radiator. Ostatnia opcja najmniej prawdopodobna że coś jest z czujnikiem/płytą główną. Edytowane przez MadafakaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sraty pierdaty. Core2Duo sie grzeje. Opcja jest taka że nie jest nałożona pasta silikonowa lub też albo również źle zamontowany radiator. Ostatnia opcja najmniej prawdopodobna że coś jest z czujnikiem/płytą główną.

w takim razie do servisu mam go dać?

Sraty pierdaty. Core2Duo sie grzeje. Opcja jest taka że nie jest nałożona pasta silikonowa lub też albo również źle zamontowany radiator. Ostatnia opcja najmniej prawdopodobna że coś jest z czujnikiem/płytą główną.

w takim razie do servisu mam go dać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi