Skocz do zawartości
godzio1

Debilizmy o amd

Rekomendowane odpowiedzi

Kamyczek do ogródka AMD, czyli parę faktów z historii firmy :

- Phenom jak wszyscy wiemy to 4 rdzeniowy Athlon64 z paroma usprawnieniami względem starszej architektury

- Athlon64 to rdzeń Athlona XP również usprawniony a dodatkowo 64 bitowy

- Athlon XP wywodzi się w prostej linii od Athlona

- Athlon to mocno usprawniony K6-3

- K6-3 to K6-2 z cache L2

- K6-2 to K6 z instrukcjami 3D

- K6 jest oparty o rdzeń procesora NEX-GEN. NEX-GEN była jedyną firmą, której CPU mogły skutecznie konkurować wydajnościowo z Pentium Intela. Niekompatybilna z Intelem podstawka przypieczętowała los firmy, która została wykupiona przez AMD.

Phenom jest więc spadkobiercą cudzego pomysłu, a nie AMD.

Dlaczego AMD kupiło NEX-GENa ?

- w dawnych czasach AMD robiło cpu dla Intela, sam miałem kiedyś 286, na którym pisało AMD-Intel

- w czasach 386 i 486 AMD postanowiło produkować te cpu pod własną marką, był o to spór z Intelem, który sądownie zakończył się prawem AMD do produkcji 386 i 486

- kiedy Intel wypuścił Pentium, AMD nie miało żadnego pomysłu na własny cpu, który mógłby z nim konkurować. Przez dług czas produkowało procesory dx5, które były po prostu poprawionymi 486, odziedziczonymi po Intelu. Taka sytuacja nie mogła trwać wiecznie, bo Intel szedł do przodu, AMD wypuściło więc własny procesor 5-generacji - K5. Była to jednak słabizna, z lichym koprocesorem i problemami z wysokim taktowaniem, przez którą przepaść między Intelem i ADM jeszcze się powiększyła.

- Szczęśliwie dla AMD, w tym czasie padał NEX-GEN, którego wykupienie pozwoliło firmie złapać oddech.

Podsumowując : AMD produkowało i produkuje dobre cpu, jednak były i są to tylko kolejne usprawnienia usprawnień cudzych pomysłów. Kiedyś wyczerpała się możliwość dalszego rozwoju architektury 486, obecnie podobnie wydaje się być z Athlonem.

Jedyna własna inwencja firmy - K5, została przez nią szybko porzucona, gdy tylko zdobyto licencję na NEX-GENa.

Ciekawe kto tym razem uratuje AMD, bo obecna sytuacja na rynku, to już niestety nie konkurencja, ale próby ratunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe kto tym razem uratuje AMD, bo obecna sytuacja na rynku, to już niestety nie konkurencja, ale próby ratunku.

Następny... :lol: Nie wiem skąd wy takie rewelacje bierzecie.

Do pierwszej części posta, wszystkie procki x86 są spadkobiercami pierwszych x86, że niby intel to całkowicie pozmieniał wszystko w prockach? absolutnie.

Athlon XP od Athlona 64 się różni tym co na przykład P4 od Core, inna technologia wytwarzania. Ale taka prawda że każda anstępna generacja MUSI być usprawnioną poprzednią (albo usprawnioną architekturą z dalszej przeszłości, patrz Pentium Pro - Core), bo nie ma sensu projektować procków całkowicie od nowa i nikt tego nie robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No koledzy to już zdaje się zapomnieli, jakie było poruszenie w serwisach kiedy pojawił się nowy 64-bitowiec od AMD. Wszyscy nadziwić się nie mogli, że miał być to zupełnie nowy cpu, a tu się okazało że rdzeń bliźniaczo przypominał zwykłago Athlona XP :).

Polecam poszperać po necie i się doedukować :). Hary, skąd pochodzą Twoje rewelacje ? :)

Nieprawdą jest że każda następna generacja MUSI być usprawnieniem poprzedniej - patrz choćby P4, który psuje to twierdzenie. Trochę Cię poniosła wyobraźnia, ponieważ wielokrotnie projektowano CPU od nowa i robili to prawie wszyscy liczący się kiedyś producenci zwłaszcza w latach 80/90, kiedy pojawiały się architektury RISC.

Pentium Pro i C2D to oczywiście ta sama historia co z Athlonami i NEX GEN, jednak to był rozwój własnego pomysłu, a nie cudzego -

i do tego właśnie piję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam poszperać po necie i się doedukować :). Hary, skąd pochodzą Twoje rewelacje ? :)

A niby dlaczego ja mam pisać skąd pochodzą moje skoro nie napisałeś nic na potwierdzenie swojej tezy?

Wybacz, ale jeśli ktoś twierdzi zmiany między P4 i C2D, a Athlonem XP i Athlonem 64 są porównywalne, to ja jestem bezradny, mogę w takiej sytuacji jedynie zalecić edukację i jeszcze raz edukację :)

Haha, takich lobię najbardziej :lol: Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pragnę tylko przypomnieć, że temat brzmi: "Amd Phenom X3 8400 /8450 / 8600 / 8650 / 8700, toliman | 3 cores | 65nm | L2 3x512kb | L3 2mb" bo chyba powoli ktoś tu o tym zapomina.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieprawdą jest że każda następna generacja MUSI być usprawnieniem poprzedniej - patrz choćby P4, który psuje to twierdzenie.

P4 to raczej potwierdza teorię, że każdy następny musi być według pierwotnej architektury skoro c2d jest powrotem do P3 + usprawnienia jak już do tego upraszczasz.

Jak porażkowy jest P4 to wiem bo go mam.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

architektura P4 byla niezla od wersji northwood w gore. Jedyne co ich zgubilo wtedy to trzymanie wysokich cen i drogie plyty glowne.

BTW zwroccie uwage w tescie egieldy na te kilka aplikacji wykorzystujacych w pelni 4 rdzenie - gdyby bylo ich wiecej to quad za 500-600 zeta krecacy sie na 3Ghz nie bylby zlym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A64 i jego niezwykle podobienstwa do axp...

Emocjonuje sie :lol:

Dokonalem wlasnie pobieznej psychoanalizy Twojej osobowosci dochodzac do wniosku, iz ta dyskusja nie ma sensu. E(off)top z mojej strony :wink:

edit: tomshardware to bardzo specyficzne zrodlo :)

Edytowane przez Hammerhead

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też swoją drogą bardzo chętnie zobaczyłbym jakiekolwiek testy w środowisku x64 na windzie, albo linie.

OT

- Athlon to mocno usprawniony K6-3

- K6 jest oparty o rdzeń procesora NEX-GEN.

Przepraszam, a te usprawnienia to kto wprowadza? krasnoludki?

Pomiędzy k6 a k7 AMD dokonało olbrzymiego postępu, bez niczyjej pomocy.

Phenom jest więc spadkobiercą cudzego pomysłu, a nie AMD.

No i co z tego mieli okazję to ją wykorzystali i rozwinęli tamten projekt, tak się działa jeśli się chce osiągnąć sukces.

Mam skasować windę bo kiedyś tam w odległych czasach M$ zakupił kod źródłowy QDOS'a i użył nie swojego pomysłu? :lol:

Podsumowując : AMD produkowało i produkuje dobre cpu, jednak były i są to tylko kolejne usprawnienia usprawnień cudzych pomysłów. Kiedyś wyczerpała się możliwość dalszego rozwoju architektury 486, obecnie podobnie wydaje się być z Athlonem.

Jedyna własna inwencja firmy - K5, została przez nią szybko porzucona, gdy tylko zdobyto licencję na NEX-GENa.

Kocham te teksty jakoby inżynierowie AMD byli niedorozwinięci i nie potrafili sami stworzyć niczego nowego :lol:

Piszesz tak jakby AMD niemalże ukradło pomysł, a przecież twórcy procków z nex-gen'a (bo nie sądzę żeby pozbyli się inżynierów :-P ) zapewne dalej pracowali, albo nawet nadal pracują dla AMD.

/OT

Edytowane przez WestCoach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz drogi kolego, żeby coś analizować, to naprzód trzeba mieć jakąś wiedzę, a Ty wyraźnie od niej stronisz, ekscytując się swoimi wpisami od rzeczy :) To może coś innego : 2879525[/snapback]

A64 i jego niezwykle podobienstwa do axp...

Emocjonuje sie :lol:

Dokonalem wlasnie pobieznej psychoanalizy Twojej osobowosci dochodzac do wniosku, iz ta dyskusja nie ma sensu. E(off)top z mojej strony :wink:

edit: tomshardware to bardzo specyficzne zrodlo :)

No wreszcie ktoś z kim mogę się choć trochę zgodzić :)

Oczywiście że usprawnienia to ważna sprawa i przejście od K6 do K7 było jedną z najbardziej znaczących ewolucji dla AMD.

Nie twierdzę że inżynierowie AMD są głupi i nie wprowadzają niczego nowego co sugerujesz, bo wprowadzanie zmian jest właśnie wprowadzaniem nowego. Wcale też nie ganię AMD za to, że kupiło NEX-GENa, wręcz przeciwnie, to była dobra decyzja.

Twierdzę natomiast, że pracują nad rozwojem rdzenia, który wymyślił kto inny i z tym faktem niespecjalnie można się spierać.

Jest mi to dokładnie obojętne, że skorzystali z nieswojego pomysłu, natomiast wiem doskonale, że niektórych na tym forum jakoś bardzo boli przypominanie tego faktu :).

Nie wiem natomiast po co chcesz kasować Windows :) ?

Ja też swoją drogą bardzo chętnie zobaczyłbym jakiekolwiek testy w środowisku x64 na windzie, albo linie.

OT

Przepraszam, a te usprawnienia to kto wprowadza? krasnoludki?

Pomiędzy k6 a k7 AMD dokonało olbrzymiego postępu, bez niczyjej pomocy.

No i co z tego mieli okazję to ją wykorzystali i rozwinęli tamten projekt, tak się działa jeśli się chce osiągnąć sukces.

Mam skasować windę bo kiedyś tam w odległych czasach M$ zakupił kod źródłowy QDOS'a i użył nie swojego pomysłu? :lol:

Kocham te teksty jakoby inżynierowie AMD byli niedorozwinięci i nie potrafili sami stworzyć niczego nowego :lol:

Piszesz tak jakby AMD niemalże ukradło pomysł, a przecież twórcy procków z nex-gen'a (bo nie sądzę żeby pozbyli się inżynierów :-P ) zapewne dalej pracowali, albo nawet nadal pracują dla AMD.

/OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pragnę tylko przypomnieć, że temat brzmi: "Amd Phenom X3 8400 /8450 / 8600 / 8650 / 8700, toliman | 3 cores | 65nm | L2 3x512kb | L3 2mb" bo chyba powoli ktoś tu o tym zapomina.

Popieram,

@godzio1

eot = end of topic?

Proponuje obejrzec schematy blokowe linkowane przez MaSell'a.

Zaloz sobie wlasny temat pt. Dlaczego amd jest firma kompletnie innowacyjna i pozbawiona adekwatnej oferty, tam mozemy jechac dalej z flow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro popierasz to po co wypowiadasz się kolejny raz nie na temat, kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem ? :)

Poza tym miałeś się już nie wypowiadać po wybitnej analizie mojej osobowości :) Nagła zmiana planów, czy urażona ambicja ? :)

Znowu twierdzisz, że kolejny link który Ci dałem to bełkot ? Hmm to musi być pewnikiem jakaś globalna zmowa masonów.......

Napisałem wątek w dziale o Phenomach, po to żeby zauważyć że wywodzą się one od NEX-GENów - nie wolno ?.

Jakoś nie mam potrzeby zakładać nowego wątku, natomiast Ty najwyraźniej masz taką potrzebę - nawet i tytuł, tylko że brzmi on lekko bezładnie :). Wybacz ale nie wiedziałbym o czym w nim pisać :)

Dobra jestem wstrętna kreatura, chciałem tym niewinnym wątkiem sprawdzić czy uda mi się podpuścić "prawdziwych kibiców" do walki na emocje a nie argumenty :) Obiecuję już pozostałym nie zaśmiecać tego wątku dalszą dyskusją, jak ktoś chce mi dokopać, proszę na maila :)

pozdrawiam

Popieram,

@godzio1

eot = end of topic?

Proponuje obejrzec schematy blokowe linkowane przez MaSell'a.

Zaloz sobie wlasny temat pt. Dlaczego amd jest firma kompletnie innowacyjna i pozbawiona adekwatnej oferty, tam mozemy jechac dalej z flow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Athlon64 to rdzeń Athlona XP również usprawniony a dodatkowo 64 bitowy

Widzisz drogi kolego, żeby coś analizować, to naprzód trzeba mieć jakąś wiedzę, a Ty wyraźnie od niej stronisz

No to dla kolegii nowa wersja popularnej gry - znajdz 10 podobnienstw:

Dołączona grafika

vs

Dołączona grafika

Cos skomplikowane te usprawnienia, mozesz mi to wyjasnic, bo widze ze masz najwieksza wiedze ze wszystkich wypowiadajacych sie w tym temacie :lol:

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twierdzę natomiast, że pracują nad rozwojem rdzenia, który wymyślił kto inny i z tym faktem niespecjalnie można się spierać.

Ale z tego kompletnie nic nie wynika, szczególnie jeśli chodzi o Twoje przypuszczenie co do "wypalenia" się architektury Athlona, o czym pisałeś w pierwszym poście, po co zatem jak sam napisałeś pijesz do przejęcia tego projektu?

Jest mi to dokładnie obojętne, że skorzystali z nieswojego pomysłu, natomiast wiem doskonale, że niektórych na tym forum jakoś bardzo boli przypominanie tego faktu :).

Szczerze? Nie zauważyłem :D zresztą nie widzę powodu dla którego odgrzebujesz tą historię, skoro nie ma ona żadnego przełożenia na obecną sytuację AMD.

EOT

BTW Na XS jest temat w którym ktoś sprawdzał różnice między K8\9 i K10 (zegar w zegar), oraz między K7 i K8 wynikało z tego mniej więcej że boost w jednym i drugim przypadku jest podobny, niestety AMD trochę się poślizgnęło z procesem technologicznym i zarazem z MHz (zegar phenoma podobny do pierwszych hammerów), na co bez wątpienia wpływ miało wykupienie ATI...

Zauważcie że dotychczas AMD było ~0,5 procesu w plecy względem Intela, a teraz Intel ma dopracowane 45nm, a AMD dalej się męczy z 65nm, miejmy nadzieję że w B3 będzie już w miarę dobrze :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masell ; oj przepraszam zapomniałem jeszcze o Tobie :)

To już trzeci link z kolei wałkujący to samo : 2879653[/snapback]

No to dla kolegii nowa wersja popularnej gry - znajdz 10 podobnienstw:

Dołączona grafika

vs

Dołączona grafika

Cos skomplikowane te usprawnienia, mozesz mi to wyjasnic, bo widze ze masz najwieksza wiedze ze wszystkich wypowiadajacych sie w tym temacie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie serwisy widzą podobieństwa, Ty nie widzisz żadnych :)

Gdzie napisałem, że nie widze. Wytłumacz mi guru to o co poprosilem wyzej bom nieoświecony. Wytlumacz mi dlaczego caly rdzen jest przebudowany, wystepuje cos takiego jak crossbar, dodany zostal mch, procesor komunikuje sie z mostkiem za pomoca HT... to wszystko po to by dodac 64bit? Intelowi dodanie 64bit poszlo nieco latwiej :D

BTW Dlaczego niedawno pisales ze K8 to usprawnienie AXP, a teraz juz tylko mowa o podobienstwach? Dla mnie P4 i AXP maja wiecej podobienstw niz AXP i K8 :D . Nawet widze podobienstwa w Pentium mmx do c2d - obydwa dzialaja z fsb, maja cache etc

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mistrzu logiki :)

Piszesz sam że coś jest przebudowane, czy dodane - no jest i ja się z tym zgadzam - bo na tym właśnie polegają zmiany ewolucyjne, polegające na usprawnieniach :).

Podobieństwo mistrzu logiki, zawsze znajdziemy tam gdzie mamy 2 elementy, z których jeden jest usprawnieniem drugiego :). Dla Ciebie może sobie być podobne co chce, pewnie nawet wąchanie kwiatków mylisz z wąchaniem kleju i stąd takie plecenie andronów Ci się włączyło :)

Gdzie napisałem, że nie widze. Wytłumacz mi guru to o co poprosilem wyzej bom nieoświecony. Wytlumacz mi dlaczego caly rdzen jest przebudowany, wystepuje cos takiego jak crossbar, dodany zostal mch, procesor komunikuje sie z mostkiem za pomoca HT... to wszystko po to by dodac 64bit? Intelowi dodanie 64bit poszlo nieco latwiej :D

BTW Dlaczego niedawno pisales ze K8 to usprawnienie AXP, a teraz juz tylko mowa o podobienstwach? Dla mnie P4 i AXP maja wiecej podobienstw niz AXP i K8 :D . Nawet widze podobienstwa w Pentium mmx do c2d - obydwa dzialaja z fsb, maja cache etc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas się odnoszę, a Ty miałeś już spać, ale cieszę się że dla mnie wstałeś :)

Nie jestem informatykiem ani elektronikiem, więc nie do mnie należy rozgryzanie schematów.

Polegam natomiast na tym co pisze większość specjalistycznych serwisów.

Ty natomiast masz ewidentny problem z uwierzeniem w to co tam jest zamieszczone.

Proponuję więc żebyś się zwrócił z pretensjami do redaktorów naczelnych tych serwisów, że ośmielili się napisać że rdzeń Athlona64 jest uderzająco podobny do rdzenia Athlona XP.

Tak tak drogi kolego Hammerhead - wszędzie tam tak napisali. Ile chcesz jeszcze linków do serwisów gdzie napisali to samo ? 10, 100, 1000 ?. Wybacz ale nie jesteś żadnym autorytetem, który miałby mi coś do powiedzenia. Jeżeli natomiast jesteś taki dobry, przekonaj naprzód serwisy że nie mają racji, a potem ja się przekonam :)

Jesli chcesz dyskutowac to moze np. odnos sie do wypowiedzi innych uzytkownikow skierowanych do Twojej osoby?

Chocby tej, ktora zwiazana byla ze schematami?

Bols z red bull'em jest "usprawnieniem" czystej z literatek? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz sam że coś jest przebudowane, czy dodane - no jest i ja się z tym zgadzam - bo na tym właśnie polegają zmiany ewolucyjne, polegające na usprawnieniach :).

Z twojej wypowiedzi wynika, ze jestes usprawnionym pierwotniakiem i wyjatkowo sie z tym zgadzam :D . Bardzo prosze odnies sie do moich wczesniejszych argumentow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałeś o jednym, Ty nie odniosłeś się do argumentów z głównego wątku, a chcesz żeby ja się naprzód do czegoś odnosił :)

Odniosłem się do tego co pisałeś wyżej - jeśli nie umiesz czytać :). Twoimi argumentami było to, że coś DODANO i PRZEBUDOWANO, a to są właśnie USPRAWNIENIA. Wybacz ale Ty nie masz więcej argumentów :) Masz problem z przeczytaniem tego do czego Ci dałem linki, zrób to co wyżej poleciłem koledze Hammerheadowi - skontaktuj się z redaktorami serwisów i na nich wylewaj swoje żale :)

Z twojej wypowiedzi wynika, ze jestes usprawnionym pierwotniakiem i wyjatkowo sie z tym zgadzam :D . Bardzo prosze odnies sie do moich wczesniejszych argumentow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...