szpot Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Witam Mój kolega na 99% kupuje sobie tego laptopa: http://www.allegro.pl/item296091560_acer_5..._x3100_gry.html I teraz ma problema. Otóż systemem jest w nim Linux i to po angielsku. Kolega prawie padł z wrażenie bo chciałby mieć Windowsa XP SP2 tak jak ma na stacjonarnym. I teraz mam pytanka: 1. Czy da się odinstalować tego Linuxa i zainstalować WinXP?? 2. Ten laptop ma SATA czyli mogą być jajca ze sterownikami. Słyszałem, że Win XP z dodatkiem SP2 posiada takowe - czy to prawda, że same się instalują kiedy wsadzi się bootowalną płytkę?? 3. W jaki sposób sformatować dysk z zainstalowanym systemem Linux?? Bo chyba nie przez płytkę bootowalną Win XP?? Aż takie proste by to było?? Ale w takim razie musiały by już być na dysku stery od SATA?? 4. Co sądzicie o tym konkretnym laptopie?? Zauważyłem, że jest nawet nawet wypasiony - a nawet bardziej niż nawet;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 a czemu Wy wszyscy piszecie mój kolega? Wstydzicie się ? czy macie takie dobre serce i interesuja Was cudze rzeczy? Dziwne, ale juz nie wnikam. Jeżeli XP przejdzie Ci pierwsze ładowanie i wykryje dysk to nie ma żadnego problemu z instalacją, mozna usunać mim partycje od Linuxa. Ale nim to pojawi się, wszystko zależy od tego jak zostal rozwiązany kontroler sata w biosie i na płycie gł. Jeżeli będzie widniał jako port USB to XP sobie z tym poradzi - jeżeli standardowo to będzie wymagał sterownika i tu zaczynają się schody - trzeba będzie preparowac specjalną plyte z dogranymi sterownikami bo oczywiście z dyskietki ich nie dograsz. Niktóre laptopy (np hp7300) mają w biosię opcję wyłączenie rozszerzonego trybu sata i wtedy XPka tez instalujesz normalnie - dogrywasz sterowniki na postawionym systemie i włączasz na nowo rozszerzony tryb sata Jeżeli trafisz na 1 lub 3 przypadłość to masz szczęście Laptopo nie jest jakos szczegolnie wypasiony jak to napisałeś, ale OK - nie ma się czego czepiać - czas i życie pokaże czy zawiasy wytrzymuja dłużej niż w poprzednich Acerach - bo to dość nowy wynalazek :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 ten temat był wałokowany kilka razy ostatnio, przejrzyj kilka ostatnich tematów, trafisz na temat o instalacji win xp na acerze 5220 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...